70 miljoen voor biotechstartup; Jos de Blok redt TSN Thuiszorg

Ondernemersnieuws: bedrijf Gates en Bezos koopt Nederlandse biotechstartup, Jos de Blok redt TSN Thuiszorg en #RIPTwitter-paniek lijkt voorbarig. 

1. Gates en Bezos kopen Nederlandse biotechstartup

Opnieuw wordt flink gecasht op een Nederlandse biotechstartup: ThromboDx, dat een bloedtest heeft ontwikkeld om in een vroegtijdig kanker op te sporen, wordt volgens het FD voor 70 miljoen euro overgenomen door het Amerikaanse Illumina. Illumina voegt de activiteiten bij die van dochter Grail, onlangs opgericht om op zoek te gaan naar de Heilige Graal: een bloedtest die alle vormen van kanker kan opsporen. Gail heeft bekende financiers: Bill Gates en Jeff Bezos legden een deel van de 100 miljoen dollar startkapitaal in. De overname is in alle stilte verricht, maar blijkt uit het handelsregister.

2. Verizon bekijkt overname Yahoo

Verizon onderzoekt een overname van Yahoo. Tom Armstrong, baas van internetdochter AOL is op het project gezet om te kijken of de aankoop nuttig kan zijn, en wat het juiste bod is. Ondanks de problemen van de afgelopen jaren bedient Yahoo nog altijd een miljard gebruikers met zijn e-mail en de vele websites: gebruikers en verkeer dat Verizon (2 miljoen internetklanten) goed kan gebruiken om sterker te staan tegenover molochs als Google en Facebook. 

3. Nieuw: configureer je receptioniste

Best goed bedacht: Bouwens&, leverancier van receptiepersoneel, beveiligers en chauffeurs biedt zijn klanten een online configurator waarmee ze het ingeleende personeel in bedrijfkleding naar keuze kunnen steken. Een samenwerking met bedrijfskledingverkoper Nieuwenhuis maakt het mogelijk, dat de klant lekker kan spelen met kleuren voor stropdas, jurken en rokken. Vooral met de dassen en de damesoutfits kunnen ze lekker tekeer gaan. De pakken zijn vooralsnog alleen in blauw, grijs en zwart leverbaar.

4. Buurtzorg redt concurrent 

Jos de Blok, met zijn thuishulpbedrijf Buurtzorg in 2011 nog Sprout Challenger, wil ongeveer driekwart van de activiteiten van het noodlijdende TSN Thuiszorg overnemen. Het gaat om 7500 werknemers, die hulp geven aan circa dertigduizend cliënten. De Blok heeft dat voorstel aan de gemeenten gestuurd waar TSN werkt. Ze hebben twee weken om te reageren en De Blok doet alleen zaken met ze als meer dan 21 euro per uur willen betalen. Door te lage tarieven is TSN in moeilijkheden geraakt.

5. Failliet Boodschapp verkocht

Productvergelijker Boodschapp, dat vorig jaar failliet ging, krijgt een doorstart. Dat haalt Emerce uit het faillissementsverslag van de curator. Er is ruim 16.000 euro betaald voor de productdatabase, software en merkenrechten. De nieuwe eigenaar, Goodso, is voor deze deal opgericht en Jeroen de Bakker, een van de oprichters van Boodscapp, blijft betrokken bij het initiatief.

6. En dan dit: glaasje Lehman Brothers graag, zonder ijs

Lehman Brothers, de bank die met haar ondergang in 2008 de financiële crisis inluidde, keert terug. Als whiskymerk. Yep: de Londense ondernemer James Green brengt onder het merk Lehman Brothers een scotch op de markt, Ashes of Disaster, die liefhebbers zo vaak als ze willen een Lehman moment kan bezorgen. Green zoekt investeerders om café's op Wall Street en de Londense city te funden - daar schijnen veel wiskyliefhebbers te werken. De Britse bank Barclays, die de restanten van Lehman kocht, is echter niet zo blij met de whisky en vecht het gebruik van de naam aan.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 9 februari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Onderneem slimmer, word lid van Sprout

Want Sprout members krijgen naast het laatste ondernemersnieuws en -inspiratie:

✓ Vindbaarheid met een uitgebreid seo-geoptimaliseerd profiel op Sprout.nl
✓ Kosteloze advertentie onder 150.000 ondernemers en investeerders
✓ Het dubbeldikke Sprout Magazine in de bus én toegang tot het digitale archief
✓ Maandelijks exclusieve kennis- en netwerkevenementen
✓ Toegang tot onmisbare ondernemersinformatie in de how-to database 

Meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar, fiscaal aftrekbaar ;-)

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.