7,5 miljoen voor kweekvlees uit Nederland; IMA opent deuren in New York

Ondernemersnieuws: startup voor kweekvlees Mosa Meat krijgt een investering van 7,5 miljoen, crowdfunders vragen de AFM om mogelijkheden voor aandelenhandel en IMA begint aan zijn Amerikaans avontuur.

1. Mark Post krijgt 7,5 miljoen voor kweekvleesstartup

Kweekvleesstartup Mosa Meat van Universiteit van Maastricht-onderzoeker Mark Post krijgt een forse kapitaalinjectie van 7,5 miljoen euro. Dat meldt NU.nl op basis van berichtgeving in The Wall Street Journal. Opvallend: Post ontvangt dit geld deels uit de traditionele vleeswereld; de Zwitserse vleesverwerker Bell Food Group investeert samen met de Duitse farmaceut Merck. In plaats van te werken met levende dieren, produceert Mosa Meat vlees op basis van cellen van koeien, die Post en zijn team kweken. In 2013 verraste het bedrijf de wereld met de eerste hamburger die gemaakt was van kweekvlees. Het product is nog niet op de markt.

2. Influentials vist naar kapitaal bij beleggers

In een zoektocht naar kapitaal, gooit influencer marketing-platform Influentials van ondernemer Jolique Möller het op een uitgifte van converteerbare leningen. Via platform Symbid hoopt het bedrijf zo tot 5 ton aan financiering op te halen, waarmee het onder meer wil investeren in software om influencers gemakkelijker uit te betalen. Over de converteerbare lening zit een rente van 6 procent. Investeerders kunnen zich na 5 jaar laten uitbetalen of er na 60 maanden voor kiezen om te converteren naar aandelen. Converteren is ook mogelijk indien een grote investeerder 5 ton in het bedrijf steekt. Aangezien Influentials een jong bedrijf is, zou het volgens Symbid om een investering met een hoog risico gaan.

3. Airbnb op de vingers getikt door Europa

Woningdeelplatform Airbnb krijgt een tik op de vingers van de Europese Commissie. Het Amerikaanse bedrijf van Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk maakt het voor consumenten niet duidelijk genoeg wat het huren van tijdelijke woonruimte nu precies kost. Wie op Airbnb vakantie-accommodatie wil boeken, ziet niet direct de eindprijs. Er komen dikwijls nog allerlei kosten bij, zoals schoonmaak- en belastingkosten. De Commissie vindt daarom dat Airbnb de totaalprijs in één keer naar zijn klanten moet communiceren. Airbnb mag tot eind augustus met voorstellen komen om dit probleem in de EU-zone op te lossen. Doen Chesky en consorten dit niet, dan kunnen maatregelen volgen.

4. Crowdfundplatforms vragen om handel in aandelen

Nederlandse crowdfundplatforms willen dat investeerders hun aandelen en schuldpapier in startups kunnen verhandelen, maar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) drukt voorlopig nog op de rem. Tot die conclusie komt Het Financieele Dagblad na een rondvraag langs Geldvoorelkaar.nl, ZIB Crowdfunding, Oneplanetcrowd en Symbid willen. Het draait hierbij niet om reguliere crwodfunding, maar leningen- en aandelencrowdfunding. Omdat converteren vaak pas na een aantal jaren kan, kunnen beleggers vaak jaren niet bij hun geld. Volgens de crowdfundplatforms zou deze beperking in vrijheid een rem zetten op de totale investeringen in startups. 

5. IMA opent kantoor in Verenigde Staten

Emilie Tabor en Maddie Raedts willen the States veroveren. Met hun influencer marketing-platform Influencer Marketing Agency (IMA) openden zij maandag hun eerste dependance in het land van Uncle Sam. Het nieuwe kantoor staat in Soho, New York City en wordt geleid door de Amerikaanse zakenvrouw Misty Gant, die 11 jaar ervaring bij merken als Scotch & Soda, Ted Baker en UGG met zich meebrengt. IMA heeft momenteel 85 werknemers met twintig verschillende nationaliteiten. In de Verenigde Staten zijn Saks Fifth Avenue, Moncler en Timex de hoofdafnemers van IMA.

6. En dan dit: Zakelijke missers voor Donald Trump

Een paar tegenvallers voor Donald Trump, die naast president van Amerika natuurlijk ook bekend is als ondernemer. Een groep van zeven religieuze leiders en oud-rechters wil de alcohollicentie van zijn DC Trump International Hotel in Washington DC intrekken. Reden hiervoor is dat je in DC wettelijk gezien een “goed karakter” moet hebben om alcohol te serveren. Trump, die van de waarheid verdraaien een florerend businessmodel heeft gemaakt, zou dit volgens de groep niet hebben. Tegelijkertijd dreigt een deel van de Make America Great Again-petjes tot 11 dollar duurder te worden door een nieuwe importtarieven die Trump voor China wil instellen. Sommige Maga-petjes worden namelijk in China geproduceerd.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 17 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!