9 miljoen voor hotel-upseller Oaky; Marco Aarnink koopt folderbezorger

Oaky

Ondernemersnieuws: hotel-upseller Oaky scoort miljoenenronde in VS, Marco Aarnink neemt folderbezorger Spotta over van PostNL en de eerste corona-patiënt in Nederland is een ondernemer.

1. Hotel-upseller Oaky haalt 9 miljoen op

Oaky, een upsell-platform voor hotels, heeft bij een Amerikaanse investeerder 9,5 miljoen dollar (8,7 miljoen euro) groeigeld binnengetikt. Het bedrijf van Lars Jonker, Tako Paddenburg en Erik Tengen krijgt het kapitaal van PeakSpan Capital, een investeerder met kantoren in New York en Silicon Valley. De eerdere startup van de week claimt nu 1500 aangesloten hotels (in 90 landen), die bezoekers met behulp van Oaky gepersonaliseerde aanbiedingen sturen. Dankzij de investering groeit het personeelsbestand van 29 naar 100 medewerkers en kan de dienst vooral in de VS een stevigere voet aan de grond krijgen, laat Jonker weten aan Sprout. De drie oprichters reden voor de gelegenheid een rondje in een Cadillac:

2. Marco Aarnink koopt folderbezorger van PostNL

Marco Aarnink (Print.com) neemt samen met twee andere bedrijven folderbezorger Spotta over van PostNL. Het overnamebedrag wordt niet gedeeld. Spotta is met 23.000 bezorgers verantwoordelijk voor de bezorging van 5,2 miljoen folderpakketten per week. De overname wordt gedaan door Arcis, een consortium vam drie partijen uit de printwereld. Naast Aarninks Print.com zijn dat Beheermaatschappij Em. de Jong en Shatho Beheer. "Binnen Arcis kan Spotta zich verder ontwikkelen in de foldermarkt", zegt Stijn de Jong van Em. de Jong. "Omgekeerd kan Arcis door de overname zijn aanbod voor klanten vernieuwen en de klantketen efficiënter inrichten."

3. Adyen groeit stevig door

Pieter van der Does blijft met Adyen ook na de beursgang stevig doorgroeien, blijkt uit cijfers over de tweede helft van 2019. Dankzij nieuwe klanten waaronder McDonald's en Subway verwerkte het bedrijf 52 procent meer betalingen, voor in totaal 135 miljard euro aan transactiewaarde. Over heel 2019 verwerkte Adyen voor 240 miljard euro aan betalingen. De netto-omzet steeg met 43 procent naar 497 euro, met een brutobedrijfsresultaat van 279 miljoen euro. Het personeelsbestand groeide met 195 mensen naar 1182 medewerkers in totaal. 

4. Corona-update:

- De eerste corona-patiënt in Nederland is een 56-jarige ondernemer uit Loon op Zand
- Online supermarkt Picnic zet een limiet op het bestellen van zeep en tissues
- De Salone del Mobile, een jaarlijkse designbeurs in Milaan, is uitgesteld
- Twee patatzaken in Shanghai van ondernemer Edwin den Hartog mogen na twee weken weer open
- Bedrijven stellen zakenreizen uit en laten werknemers die terugkeren uit risicogebieden thuiswerken
- Facebook heeft zijn jaarlijkse developers-conferentie F8, gepland voor 5 mei, afgeblazen
- Het virus zorgt voor een beurskrach: de AEX kelderde de deze week met ruim 10 procent
- Het UWV heeft 61 bedrijven een tijdelijke WW-uitkering toegekend, omdat ze door het coronavirus minder werk hebben
- De eigenaren van een Chinees restaurant gaan op eigen initiatief veertien dagen in quarantaine

5. Nieuw groeiprogramma zoekt huisdierenvernieuwers

Startups die iets doen in de wondere wereld van huisdieren krijgen hun eigen groeiprogramma, Unleashed. Dat is een samenwerking tussen The Next Web en Nestlé Purina Petcare, een producent van huisdierenvoer. Ondernemers die voor de accelerator worden geselecteerd krijgen de steun van een team van experts. Doelgroep zijn startups die zich bijvoorbeeld storten op data, innovatieve voeding en nieuwe businessmodellen. Purina investeert tot 50.000 Zwitserse frank (47.000 euro) per geselecteerde startup, met een optie voor een vervolginvestering.

6. Miljoen voor Rotterdamse energiemonitor Hello Energy

Hello Energy, een Rotterdamse startup die energie- en duurzaamheidsdata verzamelt en visualiseert voor grote vastgoedbedrijven, heeft een miljoen euro opgehaald. De investeringsronde wordt geleid door Enfuro Ventures en ondersteund door een aantal investeerders uit Nederland en Engeland. De dienst van Benno Schwarz en Kees van Alphen wordt in tien landen in bij elkaar 1000 gebouwen gebruikt, waaronder van Prologis, NSI, CitizenM hotels. 

7. En dan dit: ondernemer huurt bioscoopzaal af 

Ondernemer Joris Toonders (Yonego) heeft in Breda een bioscoopzaal afgehuurd om samen met andere filmliefhebbers de nieuwe James Bond-film No time to die te bekijken, meldt hij op LinkedIn. Toonders roept iedereen op om de film op 7 april voor nop te komen bekijken. Er is plek voor 100 mensen, dus op = op. De ondernemer toonde zich eerder al een kei in delen, toen hij een werkboek voor het stellen van doelen gratis uitdeelde.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 28 februari. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl