Aandelen Adyen kosten 240 euro; Elon Musk levert eerste vlammenwerpers

Adyen

Ondernemersnieuws: de aandelen van betaalbedrijf Adyen kosten 240 euro per stuk, het aantal buitenlandse investeringen in Nederland neemt af en Elon Musk levert zijn eerste duizend vlammenwerpers.

1. Adyen voor 240 euro per aandeel naar beurs

De waarde per aandeel Adyen wordt 240 euro, zo bleek maandag. Het bedrijf voor betaalverwerkingen van Pieter van der Does en Arnout Schuijff gaat woensdag naar de Amsterdamse beurs. Adyen had zijn aandelen aanvankelijk vastgesteld op een indicatieve prijs van 220 tot 240 euro, waarmee de uiteindelijke prijs dus aan de zogeheten bovenkant van de bandbreedte zit. Het bedrijf moet ruim 7 miljard euro waard worden na zijn beursgang. Deze beursgang wordt door beleggers en media gezien als spectaculair, omdat beursgangen in Nederland zelden van een vergelijkbare grootte zijn.

Lees ook: Wat we al weten over Adyens ‘beursgang van het jaar’

2. Hack in Zuid-Korea zorgt voor koersval bitcoin

Slecht nieuws voor bitcoinondernemers en -beleggers: de koers van de digitale munt daalde maandag met wel 12 procent naar zo’n 6.800 dollar, waarmee het de grootste koersval sinds maart is. De daling is ontstaan doordat Coinrail, een Zuid-Koreaans handelsplatform voor crytomunten, is gehackt. Hoeveel criminelen precies hebben gestolen bij het handelsplatform is niet bekend. Het platform werkt samen met autoriteiten om de daders op te sporen. Via Coinrail verhandelen beleggers meer dan vijftig cryptomunten. De koers van andere cryptovaluta is ook gedaald door de hack.

3. Minder buitenlandse investeringen in Nederland

Buitenlandse investeerders steken minder geld in Nederland: het aantal buitenlandse investeringen in nieuwe bedrijven in Nederland en de uitbreiding van bestaande vestigingen in ons land is gedaald, van 409 in 2016 naar 339 afgelopen jaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat EY dinsdag publiceerde. Alle investeringen bij elkaar waren goed voor 8.500 banen. Zij kwamen voor de helft uit Amsterdam, dat op nummer 5 staat in een lijst met meest aantrekkelijke steden. De daling in Nederland is opmerkelijk, aangezien andere Europese landen juist te maken hebben met een stijging van buitenlandse investeringen. Het tekort aan woon- en kantoorruimte in Amsterdam remt de groei van het Nederlandse vestigingsklimaat aanzienlijk af.

4. Coolblue voegt 325 webshops samen

Vergeet websites als laptoptasshop.nl of koelkaststore.nl, vanaf nu draait het bij e-commercebedrijf Coolblue enkel nog om de domeinnaam coolblue.nl/be. Het bedrijf voegt al zijn 325 losse domeinen samen tot één webshop met zijn eigen bedrijfsnaam. Dat maakt Coolblue maandag bekend. Tot nu toe tuigde Coolblue bij de implementatie van iedere nieuwe productgroep een speciale website op. Er verscheen dan zowel een Nederlandse .nl-variant als een Belgische .be-site. Met één website moet het voor klanten simpeler worden bij Coolblue te bestellen. Ook zou het handig zijn voor de vindbaarheid in Google, waardoor Coolblue sneller moet kunnen groeien.

5. Teamleader tuigt mini-investeringsfonds op

Het Belgische Teamleader tuigt een mini-investeringsfonds op van 1 miljoen euro. Dit kapitaal zal de Belgische scaleup van ondernemer Jeroen de Wit steken in Europese softwarebedrijven die een integratie willen bouwen met Teamleader. Met de software van Teamleader kunnen bedrijven zaken als relatiebeheer, projectmanagement en facturatie centraal regelen. Teamleader hoopt met deze investering zijn eigen applicatie een “boost” te geven en de circa tienduizend Teamleader-gebruikers te helpen met de extra mogelijkheden die de service hen zal bieden. Geïnteresseerde softwareontwikkelaars kunnen zich op de website van Teamleader inschrijven.

6. En dan dit: Elon Musk levert eerste duizend vlammenwerpers

The Boring Company van Elon Musk heeft dit weekend zijn eerste duizend vlammenwerpers geleverd. Musk tweette in januari al dat zijn bedrijf vlammenwerpers op de markt zou brengen en dat blijkt geen grap. Van de vlammenwerpers, omgedoopt tot Not a Flamethrower, zijn inmiddels 20.000 stuks besteld. Ze kosten 500 dollar per stuk, waardoor Musk er 10 miljoen dollar mee verdient. Vroege kopers kregen ze afgelopen weekend onder begeleiding van een Mexicaanse mariachiband aangeleverd. Ze moesten een melige gebruikersovereenkomst tekenen, waarbij ze beloofden de vlammenwerpers niet binnenshuis te gebruiken. Gebruikers kregen de tip de vlammenwerper wel te gebruiken voor het maken van crème brûlée.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 12 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.