Aantal datalekken door het dak; België heeft ein-de-lijk unicorn

datalek

Ondernemersnieuws: aantal datalekken met 109 procent toegenomen, oud-Challenger Black Bear Carbon op prestigieuze lijst en België viert feest om unicorn.

1. Aantal datalekken verdubbeld in 2018

In 2018 zijn niet minder dan 20.881 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), een ruime verdubbeling (109%) ten opzichte van een jaar eerder. De meeste datalekken werden gemeld door organisaties uit de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. In ruim tweederde (63 procent) van de datalekken die in 2018 zijn gemeld, gaat het om persoonsgegevens die aan een verkeerde ontvanger zijn gestuurd. Het aantal meldingen overstijgt het eerder geschatte aantal fors, zo schrijft de toezichthouder. De AP breidt daarom haar capaciteit uit om meer actie te kunnen ondernemen.

2. Oud-Challenger Black Bear Carbon in Global Cleantech 100

Black Bear Carbon is in San Francisco door Cleantech Group verkozen tot de prestigieuze 2019 Global Cleantech 100. De oud-Challenger, die hoogwaardige grondsoffen uit autobanden herwint, is het enige Nederlandse bedrijf op de lijst. De Global Cleantech 100 is een jaarlijks overzicht van startups and scaleups die het beste scoren bij het oplossen van uitdagingen op het gebied van ‘schone technologie’. “Afvalbanden is wereldwijd een groot probleem en hier hebben we een oplossing voor gevonden”, zegt ceo Martijn Lopes Cardozo. “Initiatieven zoals Black Bear zijn hard nodig om een klimaatneutrale economie tegen 2050 te realiseren.”

3. Investeringsvehikel Karmijn stapt in ‘traditioneel’ reisbureau

Karmijn Kapitaal neemt voor een onbekend bedrag een minderheidsbelang in Voigt Travel. De Naardense reisorganisatie, die zich richt op reizen naar Noord-Europa en voornamelijk Lapland, moet met het groeigeld groeien via enkele strategische overnames. Karmijn wil met de aandeelhouders, waaronder directeur Cees van den Bosch, het bedrijf verder uitbouwen door positie te nemen in de consolidatieslag. “Samen met de familie De Ruiter heb ik de afgelopen decennia kunnen bouwen aan het Voigt Travel dat ik voor ogen had”, aldus Van den Bosch. “Voor de volgende stappen zochten we een solide partner met financiële slagkracht.”

4. Amai, België heeft ook een unicorn

Collibra, dat is de allereerste unicorn van België. Tijdens een investering van 100 miljoen dollar werd de Brusselse big-dataspecialist op meer dan een miljard dollar gewaardeerd. Genoeg voor het predikaat ‘unicorn’. Collibra haalt geld op bij CapitalG (gelinkt aan Google-holding Alphabet) en bij de bestaande aandeelhouder Iconiq Capital (dat onder meer geld van Mark Zuckerberg belegt). De Vlaamse zakenkrant De Tijd spreekt zelfs van ‘een historische dag voor het Belgische landschap van groeibedrijven’. Want hoewel in veel Europese landen eenhoornen zijn te zien, bleef het bij onze zuiderburen rustig. Tot 29 januari 2019.

5. ‘Verlies Nerdalize liep op naar 882.000 euro’

Het ter ziel gegane Nerdalize zag de verliezen in een periode van drie jaar oplopen tot 882.000 euro, terwijl de startup tussen 2015 en 2017 een omzet van iets meer dan 100.000 euro per jaar boekte. Volgens het faillissementsverslag, dat RTL Z doorspitte, wijten de oprichters dat aan ‘een combinatie van factoren, waaronder het feit dat het bedrijf maandelijks een verlies draaide, er daardoor kapitaal nodig was, en de aandeelhouders en de externe financiers geen nieuwe financiering wilden verlenen’. Een doorstart van het bedrijf waarmee Boaz Leupe, Mathijs de Meijer en Florian Schneider computerservers inzetten als thuisverwarming, is nog altijd niet rond.

6. En dan dit: DWDD onder vuur wegens data en privacy-item

De Wereld Draait Door heeft kritiek ontvangen na de uitzending van maandagavond waarin toneelgezelschap De Verleiders, met onder andere Pierre Bokma en Victor Löw. Daarin richten ze hun pijlen op grote techbedrijven als Apple, Facebook en Google, de risico’s die het verzamelen van data met zich meebrengt en de naar eigen zeggen twijfelachtige rol van de AIVD. Maar al tijdens de uitzending kwam er kritiek van onder andere tech-journalist Daniel Verlaan (RTL Z), Alexander Klöpping (Blendle) en ook minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken was niet blij met het ongestoorde relaas van het genootschap.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 30 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.