Action betaalt ondernemers sneller; Roland Kahn betaalt niet

Ondernemersnieuws: Action betaalt leveranciers sneller, MS Mode en America Today betalen voorlopig niet en oprichter Rumag stapt op na kritiek.

1. Action belooft snellere betaling na Pasen

Action zal zijn leveranciers na Pasen weer gewoon binnen 60 dagen betalen, belooft topman Sander van der Laan tegenover het ANP. Het onder private equity florerende prullenpaleis werd getroffen door een storm van kritiek toen het de rekening voor de coronacrisis doorschoof naar leveranciers. Het verlengen van de betalingstermijn naar 90 dagen was een van de redenen voor ondernemersvereniging ONL om een meldpunt voor getroffen ondernemers te openen. Volgens Action gold de maatregel alleen voor grotere partijen, en zijn mkb-leveranciers altijd op tijd betaald. Het zeskoppige bestuur van Action kort zijn eigen salaris de komende 3 maanden met gemiddeld 35 procent.

2. Roland Kahn betaalt verhuurders en leveranciers niet

MS Mode en America Today, twee modewinkels van mister Coolcat Roland Kahn, hebben voorlopig alle betalingen aan verhuurders en leveranciers opgeschort, bevestigt een woordvoerder van de ketens aan RetailNews. "Met deze – hopelijk tijdelijke – maatregel proberen wij het hoofd boven water te houden en de schade zo veel als mogelijk te beperken", schrijft cfo Floris Ackermann in een brief waar RetailNews de hand op legde. Moederbedrijf Coolinvestments sloot vorige maand al zijn winkels. Online wordt er nog wel omzet gedraaid, maar die inkomstenstroom is volgens Ackermann “zeer beperkt”.

3. Corona-update:

 • Ondernemers kunnen vanaf vandaag terecht bij het UWV voor de NOW-regeling, waarmee bij omzetverlies het personeel tot 90 procent uitbetaald wordt door het Rijk. 
 • Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) schat dat 100.000 tot 150.000 bedrijven een aanvraag zullen doen.
 • Een groep investeerders waaronder Holland Capital, henQ en Endeit, doet een noodkreet de Nederlandse overheid om een steunpakket voor startups, omdat die meestal niet voldoen aan de criteria voor overheidssteun.
 • Tot nu toe hebben zich 62.500 bedrijven gemeld bij het noodloket TOGS, voor een tegemoetkoming van 4000 euro om de meest acute nood te verlichten.
 • Een vastgoedbelegger uit Dordrecht die vrijdag het faillissement aanvroeg van de Hongkongse multinational A.S. Watson, omdat dochterbedrijf ICI Paris geen huur meer betaalt, maakt geen schijn van kans, zegt een woordvoerder tegen de Financial Times
 • Sommige ondernemers willen dat Nederland ‘van het slotgaat.
 • Midden in de coronacrisis zet televisiester Linda de Mol een aantal medewerkers van haar maandblad LINDA op straat
 • Wat VNO-NCW betreft, gaan bedrijven na de meivakantie weer “gas bijgeven”.
 • De coronacrisis kost Nederlandse filmdistributeurs 12 miljoen euro omzet per maand. 
 • Ook escaperooms ontsnappen niet aan de crisis.
 • Uitvaartondernemers draaien dagen van 12 uur.
 • Een bedrijf uit Brabant kan de vraag naar kuchschermen amper aan.
 • IT-beveiligers krijgen nachtmerries van zoveel thuiswerkers
 • In Rheden heeft de politie een knippende kapper gesloten
 • Bill Gates wil zeven veelbelovende kandidaten voor coronavirus-vaccins financieren, ook al verliest hij daar waarschijnlijk miljarden dollars mee.
 • KLM-topman Pieter Elbers hoeft van de ondernemingsraad geen salaris in te leveren.
 • De Stichting Reclame Code roept bedrijven op om geen adverenties te maken die “de volksgezondheid ondermijnen of misbruik maken van angstgevoelens van mensen”.

3. Oprichter Rumag stapt op na kritiek

Rumag-oprichter Thijs van der Heide heeft per direct zijn functie neergelegd, omdat zijn bedrijf in opspraak was geraakt met een corona-kledinglijn. Nadat Quote duidelijk maakte hoeveel winst Rumag daarmee maakte, velde tv-programma Zondag met Lubach de genadeklap. Van der Heide heeft “de impact van sommige uitlatingen verkeerd ingeschat”, zegt hij in een verklaring. “In het belang van Rumag, in het belang van de medewerkers die ik een warm hart toedraag en de toekomst van het bedrijf, heb ik in overleg met de directie besloten om terug te treden als ceo." Rumag heeft Ferdi Buijsrogge aangesteld als nieuwe ceo. Die zegt dat het bedrijf "behoorlijk tekort is geschoten" in zijn reactie op de kritiek.

4. Zorgondernemers krijgen hulp van verzekeraars

Tandartsen, eerstelijns laboratoria, diëtisten, fysiotherapeuten en andere ondernemers in de zorg kunnen nu ook een aanvraag doen voor compensatie vanwege teruglopende inkomsten. Zorgverzekeraars komen met dat hulppakket omdat zorgaanbieders die geen acute zorg verlenen niet in aanmerking komen voor de NOW-regeling. Het compensatiebedrag zal vanaf mei maandelijks, met terugwerkende kracht vanaf maart, worden uitbetaald. Het bedrag is gebaseerd op een percentage van de omzet.

5. Boekhoorn wil schuldberg Hema saneren

Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn stuurt aan op schuldsanering bij de Hema, laat een woordvoerder van zijn investeringsfonds Ramphastos weten aan het Financieele Dagblad. De miljardair is bereid vers eigen vermogen in het bedrijf te steken, mits de schuldeisers een deel van hun vordering inleveren. “Hema is een toptent, maar met een verkeerde schuldstructuur”, zegt Ramphastos-partner Corné Melissen, doelende op de honderden miljoenen euro’s schuld waar private equity-investeerder Lion Capital het warenhuis mee opzadelde. Terwijl de omzet van Hema door de coronacrisis met een derde is gedaald, moet eigenaar Boekhoorn in juni een lening van 50 miljoen euro aflossen. 

6. En dan dit: ondernemers delen corona-dagboek

Een ondernemer die van haar restaurant een vintage-meubelwinkel maakt en een eigenaar van een brouwerij die op de fiets stapt om bier te bezorgen. Het zijn voorbeelden van ondernemers die tijdens de coronacrisis doorbuffelen om het hoofd boven water te houden, zien we in onderstaande reportage van de Telegraaf. “Ik hoop dat het de juiste keuze was”, zegt de restauranteigenaar over de nieuwe lening die zij net afsloot. “En dat ik straks niet een enorme schuld heb, en evengoed failliet ga.” 

Wat we ook tegenkwamen:

 • Ontroerende borden op de ramen van gesloten restaurants, cafés en winkels in New York (The New York Times)
 • Steeds meer Nederlanders met een baan verdienen te weinig om rond te komen. (de Volkskrant)
 • Naar aanleiding van het overlijden van Harold Skene herpubliceerde Quote het verhaal van de opkomst en neergang van het telefoonseksimperium dat Skene samen met zijn broer George bestierde.
 • Managementboek.nl geeft tot en met 10 april een aantal zakelijke e-books gratis weg.
 • Soundtrack-componist Hans Zimmer (o.a. Gladiator, Pirates of the Carribean, Dunkirk) maakt geluiden voor elektrische BMW’s. 

Tot zover de Sprout-update van maandag 6 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl