Adyen stapt in betaalkaarten; NewBe scoort Poolse bioscoophit

Pieter van der Does, Adyen

Ondernemersnieuws: Adyen stapt in betaalkaarten, bespaar-app Dyme krijgt toegang tot banken en NewBe scoort Poolse bioscoophit.

1. Adyen geeft bedrijven eigen betaalkaart

Klanten van betaaldienst Adyen kunnen binnenkort fysieke en digitale betaalkaarten uitgeven, waarmee consumenten – zonder tussenkomst van een bankrekening – kunnen afrekenen bij (web)winkels en in apps. Dat doet het bedrijf van Pieter van der Does dankzij een eerder verkregen bankvergunning. Als toepassing noemt Adyen online marktplaatsen zoals eBay, die kaarten kunnen laden met tegoed, en bezorgdiensten die met zo’n customized kaart bestellingen kunnen betalen in restaurants. De betaalkaart van Adyen volgt op die van concurrent Stripe, die zo'n kaart al een jaar geleden introduceerde.

2. Bespaar-app krijgt toegang tot banken

Bespaar-app Dyme heeft als eerste onafhankelijke startup in Nederland een PSD2-vergunning in de wacht gesleept. Daarmee kunnen gebruikers die bankieren bij ING, ABN AMRO en Bunq hun rekening koppelen aan Dyme, waarna de app meer inzicht geeft in hun financiële situatie en adviezen om geld te besparen. Medeoprichter Joran Iedema: “Omdat je tegenwoordig met een paar muisklikken een abonnement afsluit voor bijvoorbeeld streamingdiensten, datingsites, of zelfs een fiets, raak je al gauw het overzicht kwijt. Dit leidt voor veel consumenten tot financiële problemen.”

3. Drie Komodore64-verdachten vast

In de zaak rondom de failliete blockchain-startup Komodore64 zijn niet alleen de oprichter, maar nog eens twee andere mensen opgepakt, bleek donderdag uit informatie die het OM deelde met Sprout. De drie verdachten werden opgepakt bij een inval in Den Haag, waarbij wapens en drugs werden gevonden. Een van de drie verdachten wordt verdacht van witwassen. Oprichter Sam N. en de twee medeverdachten blijven nog zeker drie maanden in hechtenis. Dan staat de openbare pro forma-zitting gepland over de verlenging van het voorarrest van het drietal.

Lees ook:Drie verdachten opgepakt in zaak Komodore64

4. NewBe scoort Poolse bioscoophit

De Nederlandse producent NewBe, dit jaar in de Sprout Challenger50, heeft in Polen met een remake van de bioscoopfilm Misfit in drie dagen 100.000 bezoekers getrokken. Daarmee heeft de Poolse variant volgens het bedrijf van Jeroen Koopman de beste opening van een kinderfilm in Polen ooit te pakken. Misfit werd na de première in Nederland in 2017 samen met distributeur Splendid ontwikkeld tot een “totaalformat” en als exportproduct verkocht aan buitenlandse partijen. De film over een populaire influencer kreeg al een Duitse versie, waar onder anderen Sylvie Meis een rol in speelde.

5. Woonwinkel Flinder wordt leasebedrijf

Woonwinkel Flinders stapt in het leasen van designmeubelmerk Vitra aan bedrijven. De woonwinkel van Geert-Jan Smits verkoopt de factuur aan een kredietmaatschappij en ontvangt direct het hele bedrag. Klanten betalen een maandbedrag aan die kredietpartij. Aan het einde van de looptijd van het contract worden de meubels aangeboden aan de klant of worden ze terugverkocht aan Flinders of Vitra. Flinders verwacht dat de komende jaren “zeker 15 procent” van de omzet uit leasing zal komen.

6. En dan dit: whiskyfles kampt met overgewicht

Whisky- en shampooflessen zijn vaak veel zwaarder dan nodig, stelt milieuorganisatie Recycling Netwerk. Sommige flessen whisky zijn zelfs vier keer zwaarder dan de lichtste fles met dezelfde inhoud. De organisatie beticht fabrikanten van een milieuonvriendelijke marketingtruc: een zwaardere fles geeft consumenten het gevoel van een meer waardevolle fles met meer inhoud. Ook de meeste flessen shampoo en wasverzachter zijn tientallen procenten zwaarder dan de lichtste fles met eenzelfde inhoud. De zwaarste fles gebruikt 11,3 gram verpakking om 100 ml product te verpakken, terwijl volgens Recycling Netwerk 6 gram makkelijk haalbaar zou moeten zijn. RTL Z maakte dit item:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 15 november. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl