Afgeslankt MiniBrew door na surseance; Viskweker Kingfish zwemt richting Noorse beurs

Ondernemersnieuws: MiniBrew hoopt in 2021 break-even te draaien, Kingfisher wil tot 70 miljoen ophalen en Trainmore-oprichter casht met verkoop aandelen. 

1. Afgeslankt MiniBrew door na surseance

De producent van thuisbrouwinstallaties MiniBrew maakt een doorstart. De Utrechtste startup moest deze zomer uitstel van betaling aanvragen, maar heeft nu een akkoord met crediteuren bereikt. MiniBrew gaat van 21 werknemers naar 4 fte. Mede-oprichter Olivier van Oord is niet meer betrokken en voormalig ceo Edwin Blom blijft alleen als adviseur betrokken. Mede-oprichter Bart van de Kooij wordt managing director. Bestaande aandeelhouders voorzien MiniBrew van vers kapitaal waarmee crediteuren kunnen worden voldoen en het bedrijf tot ‘diep in 2021’ kan bestaan. ‘We willen een business bouwen die beter past bij de omzet’, zegt Van de Kooij tegen Sprout. In 2021 moet er break-even gedraaid kunnen worden. 

Lees verder: ‘We willen een business bouwen die beter past bij de omzet’

2. Kingfish zwemt richting Noorse beurs

De Zeeuwse viskwekerij Kingfish Company wil op de Noorse effectenbeurs Merkur 50 tot 70 miljoen groeigeld ophalen. Dat vertellen ingewijden tegenover Het Financieele Dagblad. Kingfish, dat de zogeheten Dutch Yellowtail ofwel de geelstaartkoningsvis kweekt, wil investeren in productievergroting in de Verenigde Staten. Het bedrijf dat onder meer Rabobank en Nutreco als aandeelhouders heeft zou gewaardeerd worden op zo’n 200 miljoen euro. Ceo Ohad Maiman noemt Kingfish ‘de Tesla van de aquacultuur en de yellowtail is het model S daarvan.’ 

3. Trainmore-oprichter pompt miljoenen binnen

Mede-oprichter Han Doorenbosch heeft vrijwel al zijn aandelen in fitnessketen Urban Gym Group verkocht aan zijn ex-vrouw en voormalig zakenpartner Marjolijn Meijer en externe investeerder Jordy Kool. Wat het duo aan Doorenbosch heeft betaald is onbekend al zegt hij tegenover Het Financieele Dagblad dat het om een ‘miljoenendeal’ gaat. Onder Urban Gym Group vallen de labels Trainmore, Clubsportive en High Studios. Na de scheiding van Meijer bleef Doorenbosch verantwoordleijk voor Trainmore. De coronacrisis heeft het zakelijke gat tussen de oud-geliefden groter gemaakt. ‘De crisis moest gemanaged worden. Daar bleek Marjolijn beter in dan ik. Ik zat geestelijk nog vast in het groeiscenario.’

4. Curator Spyker dreigt met faillissementsaanvraag

Jarenlang wachtte curator Willem Jan van Andel op het geld van marketingbedrijf Spyker Events, maar hij is er klaar mee. Tegenover RTL Z vertelt hij nog één week te wachten en dan vraagt hij het faillissement van Spyker NV aan. Spyker Events ging in 2014 in de slipstream van het moederbedrijf bankroet. Topman Victor Muller wist een faillissement van Spyker NV te voorkomen dankzij een akkoord met schuldeisers, maar de marketingdochter bleef failliet. Schuldeisers hebben circa 2 miljoen euro tegoed van het marketingbedrijf. Volgens Van Andels voorganger is het moederbedrijf deels verantwoordelijk voor de schade. Muller denkt dat het allemaal goed komt. ‘Dit is maar een klein dingetje, waarover we goed communiceren met de curator.’

5. Cryptowereld opgeschrikt door toezichthouder en miljoenendiefstal

Je zou het haast vergeten, maar de cryptowereld is nog springlevend. En het is nog steeds een achtbaan, zo blijkt uit een bericht in De Telegraaf. Bij digitaal handelsplatform BitMex werd 420 miljoen dollar weggehaald door bezorgde cryptobezitters. Aanleiding was dat het grote handelsplatform is aangeklaagd door Amerikaanse toezichthouders, omdat het niet de juiste papieren zou bezitten. Ook zou BitMex nauwelijk maatregelen treffen tegen witwassen. Bestuurders van het cryptobedrijf kunnen gevangenistraffen tot vijf jaar krijgen. Daarnaast werd er bij het Singaporese handelsplatform KuCoin voor 250 miljoen dollar aan digitale munten gestolen. 

6. En dan dit: Excel-foutje zorgt voor coronamisser in Verenigd Koninkrijk

Pijnlijk foutje aan de andere zijde van de Noordzee. In het Verenigd Koninkrijk werden 15.481 coronabesmettingen een week lang niet meegenomen in de cijfers. Public Health England meldt tegenover BBC dat de cijfers wegvielen doordat de maximale bestandsgrootte in Excel was bereikt. Het spreadsheet was zo groot dat nieuwe data niet toegevoegd konden worden. Vanwege de fout heeft er geen contactonderzoek plaatsgevonden. 

Wat we ook lazen:

  • Bedrijven die op of na 1 oktober besluiten te investeren in bedrijfsmiddelen kunnen via de Baangerelateerde Investeringskorting korting op de loonheffing krijgen. Staatssecretaris Vijlbrief stuurde alle details naar de Tweede Kamer. De Raad van State heeft forse kritiek, onder meer omdat ook bedrijven die niet geraakt zijn door corona de subsidie kunnen aanvragen. (NOS). 
  • De Amerikaanse broker Robinhood gamificeert (complexe) beleggingsproducten en dat brengt grote gevaren mee voor (jonge) beleggers. (NRC Handelsblad)
  • Mocht er een coronavaccin komen dan is dat een stevige uitdaging voor luchtvaartmaatschappijen die dit moeten verspreiden. (The Wall Street Journal)
  • Eind vorige eeuw trok Walmart met de overname van Asda naar Groot-Brittannië. De verovering van Europa liep uit op een teleurstelling (Financial Times)
  • Airbnb wil eind dit jaar naar de beurs. De Volkskrant schreeft een bedrijfsportert (de Volkskrant)
  • In de zoektocht naar dier- en milieuvriendelijke alternatieven experimenteren chefs met lupine (Trouw)

Tot zover de Sprout-update van dinsdag 6 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Tim Jansen is redacteur bij Sprout en Management Team

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!