AFM waarschuwt voor Initial Coin Offerings; aantal vacatures door het dak

Bitcoin

Ondernemersnieuws: AFM waarschuwt voor Initial Coin Offerings, aantal vacatures door het dak en ruimtebedrijf Xcor (Michiel Mol) failliet.

1. AFM waarschuwt voor ICO's

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) raadt consumenten af om te investeren in Initial Coin Offerings (ICO’s), oftewel crowdfundingprojecten waarmee bedrijven geld ophalen met cryptovaluta. In het FD zegt AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven dat er een hype is ontstaan “waardoor mensen dollartekens in de ogen krijgen”. “Mensen stoppen hun hele hebben en houwen in digitale valuta's terwijl de kans groot is dat ze dat geld niet terugkrijgen.” De AFM kan geen toezicht houden op ICO’s, waardoor misleiding op de loer zou liggen. "De hoge risico's op oplichting en verlies van inleg in combinatie met de hype rond ICO's van dit moment vormt een gevaarlijke cocktail.”

2. UWV: volgend jaar 1 miljoen vacatures

Het UWV verwacht volgend jaar 1 miljoen vacatures, het hoogste aantal sinds 2008. Een derde van de vacatures is moeilijk vervulbaar, vooral in de ict en bouw. Ict-werkgevers schatten dat ruim de helft van de vacatures moeilijk in te vullen is, bij de bouw is dat 60 procent. Werkgevers noemen het ontbreken van de juiste kwalificaties bij sollicitanten als voornaamste reden voor hun wervingsproblemen, naast het simpelweg uitblijven van reacties. Het UWV: “Wat opvalt is dat bedrijven nog nauwelijks denken aan het opleiden van eigen of nieuw personeel of het aanpassen van de functie-eisen of de arbeidsvoorwaarden.”

3. Ruimtebedrijf Xcor (Michiel Mol) failliet

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Xcor failliet. Het 18 jaar oude bedrijf - met de Nederlandse ondernemer Michiel Mol als grootste aandeelhouder - kon geen nieuwe geldschieters meer vinden, nadat een schuldeiser terugbetaling eiste. Mol verkocht zijn ruimtevaartbedrijf Space Expedition Corporation (SXC) in 2014 samen met medeoprichters Ben Droste en Mark Hoogendoorn aan Xcor. Mol stapte vorig jaar op als bestuurder, maar bleef wel actief betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Vorig jaar ontsloeg het bedrijf al de helft van zijn vijftig medewerkers, afgelopen juli gevolg door de rest. Enkele honderden mensen kochten voor 100.000 dollar een kaartje voor een ruimtereis. 

4. Politie haalt 160 webwinkels offline

De politie heeft dit jaar al honderdzestig malafide webwinkels opgedoekt, zegt een woordvoerder van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting in Tros Radar. In heel 2016 haalde de politie 35 dubieuze webshops offline. De politie verklaart de stijging uit het het opkopen van Nederlandse internetadressen door Chinese oplichters. Die profiteren van url’s die jarenlang veel bezoek hebben gehad. Het aanbod bestaat vaak uit producten die niets te maken hebben met de domeinnaam, zoals het internetadres van een bakker waar ineens nepartikelen te koop worden aangeboden. “Je krijgt niks geleverd of ze zijn uit op je creditcardgegevens”, zegt de woordvoerder. 

5. Musical.ly voor 800 miljoen verkocht

Social media-app Musical.ly komt in handen van Chinese Bytedance Technology, in China bekend met zijn nieuws-app Toutiao (120 miljoen gebruikers). Volgens Amerikaanse media heeft de deal een waarde van 800 miljoen. De dienst is een hit bij kinderen en tieners, die er 15 tot 60 seconden lange muziekvideo’s mee delen en livestreamen. Bekende artiesten gebruiken de dienst om nieuwe muziek te promoten. Musica.ly werd drie jaar geleden in Californië bedacht door Alex Zhu, die een pivot moest maken toen zijn educatieve app mislukte. Met 100 miljoen gebruikers slaagde Musica.ly er vervolgens als een van de weinige nieuwe social media-bedrijven in een plek te veroveren naast Facebook, Twitter en Snapchat.

6. En dan dit: Spotify schrapt verplichte feestdagen

Spotify geeft zijn medewerkers niet meer verplicht vrij op feestdagen zoals Kerstmis, meldt hr-chef Katarina Berg in een blog. De koerswijziging wordt ingegeven doordat het Zweedse bedrijf (3500 werknemers) aan meer dan 90 nationaliteiten onderdak biedt. Die moeten wat Spotify betreft zelf kunnen bepalen welke feestdag bij hen past. Berg: “Ons nieuwe beleid is erop gericht om onze medewerkers de flexibiliteit en vrijheid te geven om de waarden en overtuigingen te vieren die zij dierbaar achten."  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 13 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!