Airbnb beleeft beste kwartaal ooit; Olcay Gulsen maakt comeback bij de Etos

Airbnb

Ondernemersnieuws: Airbnb voor het eerst door miljard omzet in een kwartaal, Olcay Gulsen maakt comeback bij de Etos en Eindhoven krijgt grootste Tesla-showroom van Nederland. 

1. Airbnb had beste kwartaal ooit

Hotel- en buurtendisruptor Airbnb heeft in het derde kwartaal een omzet geboekt van “aanzienlijk meer” dan 1 miljard dollar, schrijven meerdere media op basis van een interne memo van de onderneming. Ondanks een voortdurende loopgravenoorlog met stadsbesturen beleefde de dienst van Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk het beste kwartaal in zijn 10-jarige bestaan. Vooral in Beijing, Mexico City, Johannesburg, en Birmingham schoot het aantal gasten het afgelopen kwartaal omhoog. Airbnb noteerde vorig jaar zijn eerste winstgevende jaar, en wordt nu gewaardeerd op 31 miljard dollar. Samen met bedrijven als Uber en Lyft wordt Airbnb gezien als IPO-kandidaat in 2019.

2. Olcay Gulsen maakt comeback bij de Etos

Olcay Gulsen, wier kledingbedrijf SuperTrash eerder dit jaar failliet ging, lanceert later deze maand een eigen parfumlijn bij Etos, vertelt de ondernemer in de Telegraaf. Gulsen ging na het faillissement naar eigen zeggen door een diep dal, “maar ik ben er weer en heb alles op een rijtje”. Gulsen bouwde het bedrijf in 14 jaar uit naar een merk in 24 landen, met 125 medewerkers. “Vooral het feit dat de medewerkers op straat kwamen te staan, greep me enorm aan. Maar het kon zo niet langer.” De nieuwe parfumlijn bestaat ook uit een shower- en bodycream, een geurkaars en huisparfum. “Dit voelt echt als mijn nieuwe kindje.”

3. Ondernemers goedkoper uit bij rechtbank

Ondernemers gaan minder griffierechten betalen voor vorderingen tussen de 500 en 5000 euro, kondigt minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker aan. Ondernemers en deurwaarders klagen al een tijdje dat zij voor vorderingen van iets meer dan 500 euro een griffierecht van 467 euro moeten betalen, waardoor onbetaalde rekeningen vaak niet voor de rechter worden gebracht. Het nieuwe systeem bestaat uit 9 in plaats van 4 categorieën vorderingen. Daardoor betaalt een bedrijf straks bijvoorbeeld 300 euro aan griffierecht voor een vordering van 900 euro, vergeleken met 467 euro aan kosten in het huidige systeem. Dekker wilde de nieuwe tarieven “op korte termijn” invoeren.

4. Detacheerder wint FD Gazellen

De Brabantse detacheerder Werken in de Kempen voert dit jaar de FD Gazellen top 100 aan, een ranglijst van snelgroeiende Nederlandse bedrijven. De arbeidsbemiddelaar zag zijn omzet de afgelopen drie jaar 190 procent groeien, naar 9 ton vorig jaar. Digitaal marketingbureau Pink Marketing uit Groningen claimt plek twee met een omzetgroei van 1231 procent (vorig jaar 5,1 miljoen euro). In de top 10 heeft ontwikkelaar van zonneparken GroenLeven met bijna 70 miljoen euro verreweg de grootste omzet. Dit jaar meldden zich in totaal 680 bedrijven aan die voldeden aan het criterium van een omzetgroei van 20 procent over de afgelopen drie boekjaren. Deelnemers worden ook gerangschikt op werknemersgroei en winstmarge. 

5. Persgroep mag Independer inlijven

De Persgroep mag vergelijkingssite Independer.nl overnemen van Achmea, heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. De waakhond vindt dat er na de overname voldoende concurrentie overblijft. Independer kwam in 2011 in handen van Achmea, dat met de verkoop een boekwinst van 150 miljoen euro incasseert. Een verkoopprijs is niet bekend gemaakt. Via Independer worden jaarlijks zo’n zes miljoen vergelijkingen gedaan. Het Hilversumse bedrijf heeft 300 medewerkers, en draaide vorig jaar een omzet van 56 miljoen euro.

6. En dan dit: Tesla opent grootste Nederlandse winkel in Eindhoven

Tesla opent in Eindhoven medio december zijn grootste showroom in Nederland, schrijft het Eindhovens Dagblad. De Amerikaanse automaker had al een showroom in Eindhoven, maar is daar uit z'n jasje gegroeid. Het nieuwe onderkomen is groot genoeg om ook de Model 3 te showen, de Tesla voor een groter publiek die begin volgend jaar naar Nederland komt. Het pand krijgt ook een serviceafdeling. Eindhoven was in de race voor de eerste Europese assemblagefabriek van Tesla, maar zag die trofee gekaapt worden door Tilburg. Tesla telt momenteel acht verkooppunten in Nederland.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 19 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl