Airbnb door het dak; Nederlander scoort 50 miljoen voor Litouwse scaleup

Ondernemersnieuws: Miljoen Nederlanders gebruiken Airbnb, Thomas Plantenga haalt met Litouwse Vinted 50 miljoen op en Utrecht lunchstad nummer één.

1. Miljoen Nederlanders gebruiken Airbnb voor zomervakantie

Deze zomer gebruikten meer Nederlanders Airbnb om een vakantie te boeken, blijkt uit cijfers van het huizenverhuurplatform. Tussen 1 juni en 31 augustus verbleven meer dan een miljoen Nederlandse reizigers bij Airbnb’s wereldwijd. In dezelfde periode vorig jaar gebruikten zo'n 850.000 Nederlanders het platform om een slaapplaats te huren. Airbnb onderzocht het vakantiegedrag van Nederlandse gebruikers en daaruit blijkt dat Frankrijk de meest populaire bestemming is. Meer dan 138.000 Nederlanders huurde in de zomerperiode een slaapplaats via Airbnb in Frankrijk. Op plek twee staat een vakantie in eigen land (125.000), op nummer drie Italië (106.000).

2. Nederlander haalt 50 miljoen op voor Litouwse kleding-marktplaats

Thomas Plantenga nam twee jaar geleden in Litouwen de leiding over bij Vinted, een marktplaats voor tweedehands kleding die destijds in zwaar weer verkeerde. Nadat hij de bezem door het bedrijf haalde knalde de omzet omhoog. Deze groeiperiode wordt bekroond met een investering van 50 miljoen euro, afkomstig van Sprints Capital en bestaande aandeelhouders Insight Venture Partners en Burda Media. Vinted wordt dankzij de investering gewaardeerd op 225 miljoen euro. Zo zou het kunnen gebeuren dat Plantenga met Vinted ‘de allereerste unicorn van Litouwen’ gaan bouwen. “Dat is voor het ecosysteem hier heel belangrijk.” 

Lees verder: Deze Nederlandse ceo redde een marktplaats uit Litouwen van de ondergang, en haalt nu 50 miljoen op

3. Deliveroo: Utrecht lunchstad van Nederland

Uit data van maaltijdbezorger Deliveroo blijkt dat de stad Utrecht het grootst aantal bestellingen rond ontbijt- en lunchtijd van Nederland heeft. Meest bestelde type lunch in de stad is ‘het belegde broodje’. Deliveroo is begin 2018 gestart met bezorgen tijdens het ontbijt en de lunch en het ziet sindsdien een stijging van 55% in ontbijtbestellingen en een 100% stijging van lunchbestellingen. Ook Sprout Challenger Jop van de Graaf van SLA merkt de groeiende belangstelling. “Te gek om te zien dat onze maaltijdsalades steeds vaker ook als lunch worden besteld." 

4. ‘Meerderheid wil geen slimme apparaten in huis’

Nederlanders hebben steeds minder interesse in slimme apparaten in hun huis. Minder dan de helft (49%) van de consumenten wil een ‘smart home’, blijkt uit onderzoek van GfK onder duizend Nederlanders. Nederlanders vinden slimme thermostaten, rookmelders of andere huishoudelijke apparaten met een internetverbinding over het algemeen te duur. Consumenten maken zich ook zorgen over hun privacy en hacks. Ruim een derde noemt dat als reden om geen slimme apparaten aan te schaffen. Twintig procent van de ondervraagden twijfelt of slimme producten überhaupt wel iets toevoegen aan een huishouden.

5. Groningse startup haalt financiering op voor serious game

Softwarebedrijf SharkMark.com heeft een investering opgehaald bij drie investeringsmaatschappijen. Met deze financieringsronde wil de Groningse startup haar producten verder doorontwikkelen en de hoge groeiambities waar maken. SharkMark.com heeft een serious game ontwikkeld als leuke en slimme tool voor consultants. Het innovatieve karakter, gamification als datagedreven organisatieverbetering-tool voor consultants en het schaalbare businessmodel waren voor G-Force Capital, Triade Investments (UMCG) en Stichting Telematica reden om voor een onbekend bedrag in te stappen.

6. En dan dit: Fintech-startup Ching wint Present Your Startup Caribbean

Fintechbedrijf Ching Caribbean is de winnaar van startupwedstrijd Present Your Startup Caribbean 2018. Het bedrijf van ondernemer Chad Lettsome krijgt 10.000 Antilliaanse gulden en doet dit najaar mee aan de finale in Nederland. Lettsome levert een fintech-oplossing voor het Caribisch gebied. De meeste lokale ondernemers hebben niet de apparatuur om creditcardbetalingen te accepteren. Hierdoor loopt de middenstand veel inkomsten mis. De op de Britse Maagdeneilanden woonachtige ondernemer levert een app die je creditcard scant, waarna je als gebruiker met je handtekening kunt betalen.

Lees ook: Ondernemen op de Antillen: ‘Vertrouwen is hier heel belangrijk’

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 30 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!