Airbnb lastiger aan te pakken door juridische uitspraak; Kwartet nieuwe directeuren voor Techleap

Ondernemersnieuws; Europees Hof ziet Airbnb niet als informatiedienst, Techleap begint 2020 met vier nieuwe directeuren en vijfjarige Russische miljonair dankzij YouTube. 

1. Airbnb is geen vastgoedboer of woningverhuurder

Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat Airbnb geen woningverhuurder of vastgoedmakelaar, maar een informatiedienst is. Hierdoor kan het verhuurplatform niet gedwongen worden om mee te werken aan een registratieplicht, maar zijn lokale overheden afhankelijk van de bereidwilligheid van verhuurders om mee te werken. Amsterdam reageert furieus. “Het Europese Hof laat hiermee zien dat de belangen van multinationals in Europa alweer vóór de belangen van de inwoners gaan.” Airbnb-directeur Nathan Blecharczyk (foto, rechts) reageert opgetogen. In een brief aan het stadsbestuur laat hij weten de uitspraak “te verwelkomen en te zien als een positieve stap in het voortzetten van de samenwerking.”

2. Vier nieuwe directeuren voor Techleap 

Een meevaller voor Techleap.nl, het voormalige Startupdelta. Het heeft vier nieuwe (domein)directeuren gevonden. Eerder liet Teachleap-directeur Nils Beers tegenover Sprout weten dat het vinden van goede mensen geen sinecure is. ‘Er is in Nederland een tekort aan getalenteerde mensen’, aldus Beers. Maurice van Tilburg (oud-CEO Euronext), Wibe van de Vijver (ex-Google) en Marloes Mantel (ex-Eventbrite) worden respectievelijk directeur van de domeinen Access to Capital, Access to Markets en Access to Talent. Pauline van Tol (voormalig Woltercroon&Dros) is aangetrokken als CFO/COO. Ze zullen allen op 1 januari van start gaan. 

3. Takeaway verhoogt bod op JustEat

Een nieuwe aflevering in de overnamesoap rondom Just Eat. Het Zuid-Afrikaans technologieconcern Prosus verhoogde donderdag voor de tweede maal zijn bod op Just Eat. Dit keer naar 8,00 pond per aandeel, te voldoen in contanten. Takeaway reageerde door zijn bod te verhogen naar 9,16 pond per aandeel Just Eat. Het bedrijf van Jitse Groen wil de overname in aandelen voldoen. Mocht het bod slagen dan krijgen aandeelhouders van Just Eat een belang van 57,50 procent in het combinatiebedrijf. Voor zowel Prosus als Takeaway gaat het om een laatste bod

4. Crowdfundingsplatforms kunnen voortaan makkelijker in hele EU opereren

Het Europees Parlement en EU-voorzitter Finland hebben besloten dat crowdfundingsplatformen voortaan in de hele Europese Unie kunnen opereren. Momenteel zijn veel crowdfundingplatforms vooral in één lidstaat actief, maar straks is hun licentie in alle EU-landen geldig. Daarnaast worden de regels rondom crowdfundingleningen tot 5 miljoen euro binnen twaalf maanden gelijkgetrokken, schrijft Het Financieele Dagblad. De regelgeving moet tot meer concurrentie, dus lagere leenkosten, leiden. Daarnaast moeten platforms meer rechtsbescherming geven aan investeerders. Zo krijgen onervaren investeerders een bedenktijd van vier dagen. 

5. Transavia start acceleratorprogramma

Vliegmaatschappij Transavia en Travel Impact Lab gaan in april 2020 van start met een acceleratorprogramma voor de reisbranche. Naast de KLM-dochter zijn Riksja Travel en ANWB ook investeerders in het programma, waarbij reis-startups intensief begeleid zullen worden. De geselecteerde startups ontvangen een investering van 50.000 euro in ruil voor 8 procent van de aandelen. De helft van de investering gaat richting het acceleratorprogramma, de andere helft is direct beschikbaar.  

6. Startup-founders voorzien een pittig 2020

Ruim twee derde van de Amerikaanse startup-founders denkt dat we momenteel in een bubbel voor technologiebedrijven zitten. Dat blijkt uit het jaarlijkse State of the Startups-rapport dat investeerder First Round Capital publiceert. Dat aandeel ligt 12 procent hoger dan vorig jaar. Eveneens denkt 65 procent van de founders dat het lastiger gaat worden om kapitaal op te halen, terwijl dit percentage vorig jaar op 44 procent lag. Volgens zeven op de tien ondernemers verschuift de machtsbalans dan ook meer richting investeerders. Toch blijven founders rasoptimisten, 92 procent denkt dat het een prima moment is om een onderneming te beginnen. 

7. En dan dit: Vijfjarige miljonair dankzij Youtube

Trots op je vijfjarige neefje omdat hij zijn zwemdiploma B heeft gehaald? Dat mag natuurlijk, maar er zijn kleine spruiten met opmerkelijkere prestaties. Zo verdient de achtjarige Ryan Kaji volgens Forbes 26 miljoen dollar met zijn Youtube-kanaal. Het tijdschrift stelde een top tien samen van grootverdieners op YouTube. Op de derde plek staat het Russische meisje Anastasia Radzinskaya. Ze is vijf jaar (bijna zes!) en harkte 18 miljoen dollar binnen met filmpjes waarop te zien is hoe ze cadeautjes ontvangt of door haar vader streng wordt toegesproken omdat ze een plastic flesje op het gazon gooit. 

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 20 januari. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Tim Jansen is redacteur bij Sprout en Management Team

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!