Airbnb-regels in Amsterdam rammelen; Melinda Gates investeert in techsteden mét vrouwen

Ondernemersnieuws: Melinda Gates investeert 50 miljoen in inclusieve techsteden, rechter eist vergunning voor Airbnb-verhuurders in Amsterdam en Tesla verkoopt nauwelijks meer in Nederland, maar boekt wel recordresultaat.

1. Melinda Gates investeert in Silicon Valley-concurrenten mét vrouwen

Meer vrouwen in tech? Dan moet je beginnen buiten Silicon Valley, stelt Melinda Gates, die aankondigt 50 miljoen dollar te investeren in Chicago en andere steden om de techwereld diverser te maken. Het geld komt uit een fonds van 1 miljard waarmee ze de invloed van vrouwen wil versterken. Het geld gaat naar programma’s die vrouwen opleiden, maar ook naar startups geleid door diverse teams en een initiatief om te zorgen dat bedrijven vaker vrouwelijke werknemers selecteren. Dat moet leiden tot Gender Equality in Tech-cities, aldus de partner van Microsoft-miljardair Bill Gates.

2. Finalisten Startup van het Jaar bekend

De ontknoping van de Startup van het Jaar-verkiezing nadert! Sprout presenteerde woensdag de drie finalisten die door de expertjury uit de shortlist van 10 genomineerden zijn gepikt: CodeSandbox, Orderchamp en Qlayers. Op woensdag 5 februari vinden de pitches plaats, zodat aan het eind van die dag duidelijk is wie zichzelf Startup van het Jaar 2020 mag noemen.

3. Rechter zet streep door Airbnb-beleid Amsterdam

Opmerkelijke conclusie van de Raad van State in een zaak waarin een Amsterdamse een boete aanvocht (ze had zonder melding haar woning via Airbnb verhuurd). De bestuursrechter haalde een streep door die boete, maar stelde ook vast dat vakantieverhuur zonder vergunning helemaal niet mag in de stad, op basis van de Huisvestingswet. Onhandig, want helemaal niemand heeft die omdat 020 daar niet om vraagt. Woonwethouder Laurens Ivens moet nu bedenken wat hij gaat doen: een nieuwe Huisvestingswet die wél rekening houdt met Airbnb c.s. is nog niet aangenomen, maar de wet handhaven is ook weer zo’n ding.

4. Go Sharing belooft duizenden deelscooters in 20 steden

Meer groen op straat: de deelscooters van Go Sharing heeft ruim 10 miljoen euro opgehaald bij onder meer de Rabobank om na Eindhoven en Rotterdam uit te breiden naar nog 20 andere steden. Go Sharing ging vorig jaar september van start, volgens ceo Raymon Pouwels heeft hij inmiddels 750 scooters rondrijden en worden dat er snel duizenden. Dat wordt nog best druk dan, want bijvoorbeeld in Rotterdam kondigde Juuve onlangs ook een e-scooteroffensief aan, terwijl oudgediende en challenger Felyx er al langer actief is.

5. Zappos komt terug van holacracy

Zeg je Tony Hsieh of Zappos, dan weet iedereen dat je een boom wil opzetten over holacracy, de manier om een bedrijf aan te sturen zonder baasjes en vaste functies. Maar Zappos lijkt een beetje terug te komen van zijn holacratische missie, schrijft Quartz. Er zijn stilletjes aan weer managers op de vloer verschenen, om te zorgen dat de medewerkers weer wat meer tijd aan de klant besteden dan aan zichzelf, hun collega’s en de honderden rollen die ze te verdelen hebben. Nog steeds werkt Zappos decentraal, maar nu met een soort marktplaats, waarin teams zaken met elkaar doen. 

6. En dan dit: Nederlandse verkoop Tesla stort in, maar Musk heeft het lek wel boven water

Een maand geleden stonden duizenden leaserijders en ondernemers nog te blauwbekken in de Amsterdamse haven om hun nieuwe Model 3 op te pikken, een maand later zijn er welgeteld 36 Tesla’s op kenteken gezet. De verkoop van de best verkochte auto van 2019 is ingestort, nu half Nederland er een rijdt en er voorlopig voldoende 2019-modellen op voorraad zijn om te profiteren van de 4%-bijtelling. Elon Musk zal er niet minder om slapen: mede dankzij de Nederlandse fiscus heeft hij een recordjaar achter de rug, met twee kwartaalwinsten op rij. Een keerpunt, dat de beurskoers van Tesla woensdag vleugels gaf: 14 procent erbij, de shortsellers krijgen niet echt hun zin.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 30 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.