Airbnb verbiedt feesten; Corendon verbant excursies met wilde dieren

Airbnb

Ondernemersnieuws: Airbnb verbiedt feesten na schietpartij, oprichters verkopen Fitbit voor 2,1 miljard dollar en Corendon stopt met excursies met wilde dieren.

1. Airbnb verbiedt feesten

Airbnb verbant ‘feesthuizen’ van zijn platform, in navolging van een schietpartij waarbij afgelopen donderdag vijf mensen om het leven kwamen, meldt oprichter Brian Chesky in een reeks tweets. Het Halloween-feest, dat als ‘Airbnb Mansion Party’ werd aangekondigd op social media, trok honderd bezoekers naar een Airbnb-huis in een dorp ten oosten van San Francisco. Een nieuw op te zetten Airbnb-team gaat clandestiene feesten opsporen en overtreders verbannen van het platform, tweet Chesky.

2. Fitbit naar Google, ‘oprichters strijken 150 miljoen dollar op’

12 jaar na de oprichting van Fitbit verkopen oprichters James Park (43) en Eric Friedman (42) hun producent van fitnesstrackers voor 2,1 miljard dollar aan Google. De verkoop van hun aandelen in het beursgenoteerde Fitbit levert beide ondernemers 150 miljoen dollar per persoon op, schat Forbes. Google betaalt met 7,35 dollar per aandeel overigens een stuk minder dan de 20 dollar waarvoor Fitbit in 2015 naar de beurs ging, laat staan de piek van 48 dollar per aandeel in juli 2015. Fitbit verkocht in 2018 voor 1,5 miljard dollar aan smartwatches, en draaide net als de 2 jaar daarvoor verlies. Voor Google is Fitbit de op vier na grootste overname tot nu toe.

3. Corendon verbant excursies met wilde dieren

Reisbedrijf Corendon stopt met het aanbieden van dolfijnenshows en andere excursies met dierenleed, meldt het bedrijf van Atilay Uslu in een persbericht. Dat rijden op olifanten niet meer kan, is bij veel mensen inmiddels bekend, stelt het bedrijf. "Maar als je wilde dieren kan aaien, voeren of een foto met ze kan nemen, dan kan dat alleen als ze zijn getraind, afgericht of gedrogeerd.” Corendon stelde het nieuwe dierenwelzijnsbeleid op in samenwerking met World Animal Protection, een non-profit die ook bedrijven als Expedia oproept om te stoppen met dolfijnenattracties.  

4. Flinders komt met vloerkleden van opgeviste PET-flessen

Woonwinkel Flinders lanceert in samenwerking met de Nederlandse tapijtenmaker Momo Rugs een lijn vloerkleden gemaakt van gerecyclede PET-flessen, waaronder flessen die uit de zee zijn gevist. De kleden worden geproduceerd in een drietal weverijen in India. Per vloerkleed van 170x240cm wordt ongeveer 12 kilogram aan plastic flessen verwerkt. Aan het einde van hun levensduur zijn de kleden volledig recyclebaar en kan er ook kleding van gemaakt worden. De kleden worden naast Flinders ook verkocht door de Bijenkorf, Fonq en Bol.com.

5. Ruimte-internet OneWeb heeft nog eens 1 miljard nodig

De door miljardair Richard Branson ondersteunde satellietenmaker OneWeb staat op de drempel van een nieuwe investeringsronde van 1 miljard dollar, schrijft de Britse krant The Telegraph op gezag van anonieme bronnen. OneWeb heeft het geld nodig om vanaf december maandelijks dertig internetsatellieten te kunnen lanceren. Het 4 jaar oude bedrijf haalde eerder al 3 miljard dollar op. OneWeb moet zien aan te klampen bij SpaceX, dat al in mei een eerste groep van zestig satellieten afzette in de ruimte, een verzameling die uiteindelijk moet uitgroeien tot een wolk van in totaal 30.000 satellieten. 

6. En dan dit: Elon Musk is (weer) klaar met Twitter

Elon Musk, de oprichter van SpaceX en Tesla die zichzelf via Twitter meerdere keren in de problemen bracht, lijkt voorlopig klaar met Twitter. Met de tweets ‘Ik twijfel of Twitter nog goed is’ en ‘Ik ga offline’ leek hij het platform vrijdag te verlaten, maar het is nog niet duidelijk of de Twitter-stop tijdelijk of permanent is. Discussieplatform Reddit krijgt nog wel Musks zege. De ondernemer met ruim 29 miljoen volgers heeft zijn profielfoto vervangen door een zwarte achtergrond. Musk zei eerder dit jaar dat hij zijn account zou verwijderen, maar voegde de daad toen niet bij het woord.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van maandag 4 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl