Airbnb wil verhuurders aandelen geven; AH opent eerste kassaloze winkels

Ondernemersnieuws: Airbnb wil verhuurders belonen met aandelen, Italianen kopen Nederlandse AI-dienst Datatrics en AH opent vandaag eerste kassaloze winkels.

1. Airbnb wil aandelen geven aan verhuurders

Airbnb wil verhuurders aandelen geven, blijkt uit een brief die het bedrijf heeft gestuurd naar de Amerikaanse toezichthouder SEC waar Axios over bericht. Het verstrekken van aandelen aan gebruikers van een platform is nu nog niet toegestaan. Airbnb wil daarom dat de SEC de regels aanvult met een “gig economy worker”-categorie. “Airbnb is een bedrijf dat afhankelijk is van zijn gebruikersgemeenschap”, reageert medeoprichter van Airbnb Brian Chesky. “We zouden niets zijn zonder onze verhuurders. We willen onze trouwste verhuurders belonen met aandelen, maar de regels moeten daarvoor veranderen.” Eerder werd al bekend dat Uber overweegt gig-aandelen te verstrekken aan zijn chauffeurs. 

2. Italianen kopen Nederlandse AI-dienst Datatrics

De Nederlandse datadienst voor klantprofielen Datatrics wordt voor 3,8 miljoen euro – plus 3 miljoen aan resultaatafhankelijke earn-out-provisies – overgenomen door het beursgenoteerde Italiaanse marketingtechnologieberijf MailUp. Datatrics levert zijn zelflerende algoritme aan bedrijven waaronder Siemens, Leaseplan en KLM. Klanten kunnen er data uit verschillende bronnen mee combineren om te bepalen in welke aankoopfase een klant zich bevindt en hoe die het beste te overtuigen is. Datatrics werd in 2012 opgericht door Bas Nieland, die de overname beschouwt als een “groot compliment voor ons werk van de afgelopen jaren, maar ook een geweldige kans om onze visie te verspreiden en internationaal te groeien”. 

3. Expats voelen zich belazerd

Zo’n 40.000 buitenlandse werknemers voelen zich belazerd door de Nederlandse overheid en hebben zich verenigd in een protestbeweging tegen een geplande wijziging van de belastingwet. Het kabinet wil vanaf volgend jaar een regeling inkorten waarbij expats nu nog 8 jaar lang 30 procent korting krijgen op hun inkomstenbelasting. Die periode moet naar 5 jaar, zonder overgangsregeling voor expats die hier al zijn. De expats, verenigd in stichting United Expats, voelen zich daardoor bedrogen en vermoeden dat het aanpassen van de regel niet legaal is. “Mogelijk is het zelfs een overtreding van artikel 1 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens”, zegt initiatiefnemer Jessica Piotrowski. 

4. AH opent kassaloze winkels

Albert Heijn start vandaag in twee AH to go-winkels in het Amsterdam Medisch Centrum met kassaloos winkelen. Klanten scannen hun boodschappen bij het productschap met een ‘tap to go’-kaart. Nadat ze de winkel uit zijn, wordt het bedrag na 10 minuten van hun rekening afgeschreven. In plaats van een pas kan ook een Android-telefoon worden gebruikt; voor iPhones werkt de dienst nog niet. AH wil het systeem invoeren in alle tachtig to go-winkels. Concurrent Spar lanceerde eerder dit jaar een vergelijkbaar systeem in een winkel in Utrecht. Hierbij konden klanten met hun telefoon QR-codes scannen.

5. Twee Vrijbuiter-winkels maken doorstart

Twee van de vier kampeerwinkels van Vrijbuiter maken een doorstart. De megawinkels in Zaandam en Gouda zijn overgenomen door kampeerspecialist Vervat, zelf eigenaar van een megastore voor kampeerartikelen in Rotterdam. De webwinkel komt naar verwachting eind november weer op gang. De garantie op producten van Vrijbuiter, dat vorige maand failliet ging, wordt ook overgenomen door Vervat. Wat er gebeurt met de twee andere winkels, in Roden en Roermond, is nog niet duidelijk. Vrijbuiter was eigenaar van tentenmerk De Waard, dat eerder al werd ingelijfd door kampeerbedrijf Sunshine Group.

6. En dan dit: wietbedrijf brengt Peter Thiel in hogere sferen

Terwijl Nederland de boot compleet lijkt te missen in de wietindustrie, wint Silicon Valley-investeerder Pieter Thiel de jackpot met zijn investering in Tilray, een Canadees bedrijf dat wiet verkoopt aan apotheken. De koers van het bedrijf explodeerde sinds afgelopen juli met 1.000 procent, mede doordat wiet vanaf 17 oktober legaal wordt in Canada. Met een beurswaarde van 20 miljard dollar is Tilray nu ‘s werelds grootste wietbedrijf. Om de Europese markt te bedienen, investeert het bedrijf in Portugal in wietplantages. De hype rondom wietgerelateerde bedrijven begint cryptovormen aan te nemen, schreef Bloomberg al. Ook de aandelenkoers van het Canadese wietbedrijf Aurora zit in een achtbaan.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 24 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!