Airbnb wordt strenger; startup daagt reisgiganten

Ondernemersnieuws: Airbnb strenger bij illegale verhuur, startup daagt TUI, KLM en ANVR en Amerikanen mogen ondernemers afkraken. 

1. Airbnb strenger voor Amsterdammers

Airbnb gaat afdwingen dat huizenbezitters in Amsterdam hun huis niet langer dan 60 dagen verhuren, en gaat voor het eerst persoonlijke gegevens van overtreders verstrekken. Dat is het resultaat van jarenlang overleggen met het bestuur van de hoofdstad. Als mensen minder dan 40 procent van hun vloeroppervlak verhuren, mogen ze hun woning wel langer verhuren (als bed & breakfast), al geldt daarvoor een meldingsplicht bij de gemeente. De stad wil vergelijkbare deals sluiten met andere platforms zoals HomeAway, Wimdu en Booking.com. Ook komt er een meldpunt voor de overlast van illegale hotels. PvdA-fractievoorzitter Marjolein noemt de afspraken ontoereikend. "De kosten voor handhaving stijgen nog steeds ieder jaar, het drijft de huizenprijzen op en de toeristen veroorzaken overlast voor omwonenden." Volgens data van Inside Airbnb is ruim de helft van alle 13.800 Amsterdamse Airbnb-huizen langer dan 60 dagen beschikbaar.

2. Startup daagt TUI, KLM en ANVR

Maandag dient bij de rechtbank Den Haag een rechtszaak die reisstartup TradeYourTrip heeft aangespannen tegen TUI, KLM en branchevereniging ANVR. De startup van oprichter Mark van der Wal laat reizigers die een pakketreis moeten annuleren hun boeking op naam van een ander zetten. Maar volgens Van der Wal weigeren vooral lijndienstmaatschappijen een andere naam op het ticket te zetten, zegt hij tegen Emerce. “Zij zeggen dat de vlucht moet worden geannuleerd en een nieuw ticket moet worden gekocht. Maar dat kost in de praktijk vaak honderden euro’s extra.” TradeYourTrip won in Duitsland eerder dit jaar een vergelijkbare zaak. TUI Duitsland berekende 772 euro extra toen een Duitse consument zijn reispakket ter waarde van 1.460 euro via TradeYourTrip doorverkocht aan een andere reiziger. 

3. Scheringa worstelt met beursgang

Dirk Scheringa moet flink aan de bak voordat zijn nieuwe bedrijf CS factoring beursgenoteerd is. Dat blijkt uit een persbericht van Lavide, een lege beurshuls waar Scheringa zijn factureringsbedrijf inschuift. De ex-bankier en voormalig eigenaar van voetbalclub AZ kampt onder meer met dubieuze debiteuren waarop moet worden afgeschreven voor naar verwachting ruim 300.000 euro. Ook blijken niet alle facturen correct verpand, ontbreken er handtekeningen op garanties en financieringen en volgen er mogelijk naheffingen voor winst- en loobelastingen. Het bedrijf houdt moed, want het zijn geen problemen "die onoplosbaar lijken". 

4. Amerikaan mag ondernemer afkraken

Consumenten in de VS die reviews schrijven over ondernemers zijn dankzij een nieuwe wet voortaan beschermd tegen sneaky clausules waarmee negatieve beoordelingen worden bestraft met een geldboete. De Consumer Review Fairness Act is het gevolg van rechtszaken zoals die tussen gadgetverkoper KlearGear en John en Jen Palmer. KlearGear stuurde de Palmers een boete van 3.500 dollar nadat zij hun hart hadden gelucht bij klachtensite Ripoff Report. KlearGear bleek ergens in zijn onleesbare voorwaarden te hebben verstopt dat negatieve reviews niet toegestaan waren, maar dat soort bepalingen zijn nu definitief aangemerkt als flauwekul.

5. 58 miljoen voor slimme bril

Slimme brillen zijn na Google Glass weer terug van weggeweest. Behalve Snap(chat), gooit nu Osterhout Design Group (ODG) hoge ogen met zijn augmented reality-bril. Het bedrijf uit San Francisco maakte donderdag bekend dat het 58 miljoen dollar aan financiering heeft opgehaald voor 'handsfree computer' met 3D doorkijk-display. Die kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor videobellen en routebeschrijvingen (video). ODG verdiende zijn sporen als leverancier van nachtkijkers voor het Amerikaanse leger. Met een nieuw softwareplatform wil het nu ook de markt voor burgers en bedrijven bestormen.

6. En dan dit: geen Nederlandse bankbiljetten meer

De Nederlandse flappentapper Koninklijke Joh. Enschedé stopt na ruim 200 jaar met het drukken van bankbiljetten. Daarmee komt er een eind aan deze industrie in Nederland. Het bedrijf kondigde donderdag een reorganisatie aan waarbij 100 van de 200 banen verloren gaan. Het Haarlemse bedrijf is met geboortejaar 1703 een van de oudste bedrijven van Nederland. Het bedrijf richt zich vanaf nu vooral op het printen van andere (beveiligings)producten, zoals visa-labels en cadeaubonnen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 2 december. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl