Al 70.000 claims tegen Facebook; Veel minder coronasteun voor Nederlandse startup

Facebook

Ondernemersnieuws: Consumentenbond overspoeld met claims tegen Facebook, Nederlandse startups zuinig geholpen vergeleken met buurlanden en adviseur waarschuwt ondernemers met NOW-regeling voor gevolgen hypotheek.

1. Al 70.000 claims tegen Facebook

Bij de Consumentenbond zijn sinds dinsdag al 70.000 claims binnengekomen tegen Facebook. De Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS), een organisatie die de belangen behartigt van slachtoffers van privacyinbreuken, vinden dat Facebook de privacy van zijn gebruikers jarenlang heeft geschonden door privégegevens te verzamelen, en zonder toestemming toegankelijk te maken voor derden. De hoogte van de geëiste schadevergoeding is nog niet vastgesteld, maar een paar tientjes per deelnemende consument is ‘geen gekke gedachte’, zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet. DPS wordt bij de massaclaim financieel ondersteund door ‘een Amerikaanse geldschieter’.

2. DSA: Nederland scheept startups af met fooi

Startups die door de coronacrisis klem zitten hebben in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland de beschikking over een steunpot van respectievelijk 4,9 miljard euro, 8,8 miljard euro en 44,7 miljard euro aan noodsteun, berekende de Dutch Startup Association in een rapport dat de belangenbehartiger vandaag aanbiedt aan staatssecretaris Mona Keijer (Economische Zaken). Het verschil met de 644 miljoen euro Nederlandse coronasteun is te groot, vindt DSA. Gemiddeld is er per Nederlandse startup 92.000 euro COVID-hulp beschikbaar, terwijl dat bedrag in Duitsland uitkomt op 573.000 euro. De organisatie vreest dat dit verschil Nederland plekken gaat kosten op de Europese startup-ranglijst.

3. ‘Ondernemer met hypotheek in de knel door NOW-regeling’

Ondernemers die de NOW-regeling aanvragen kunnen in de knel komen op de huizenmarkt, waarschuwt Van Bruggen Adviesgroep, een financiële adviseur. ‘Wat veel mensen niet lijken te weten is dat de NOW-uitkering wordt meegewogen bij het bepalen of een ondernemer een hypotheek kan afsluiten’, zegt directeur Michiel Meijer. ‘Ik kan je nu al zeggen dat ondernemers die de NOW krijgen het heel lastig gaan krijgen. Vooral omdat door geldverstrekkers bij het verstrekken van een hypotheek voor de hoogte hiervan gekeken wordt naar de (jaar-)cijfers van de achterliggende periode.’ De adviseur wil dat hypotheekverstrekkers de NOW-regeling nooit de doorslag laten geven. 

4. Unilever betaalde 27 miljoen voor Vegetarische Slager

Unilever heeft anderhalf jaar geleden 27,6 miljoen euro betaald voor de Vegetarische Slager. Dat concludeert het Financieele Dagblad op basis van de 2,5 miljoen euro die aandeelhouder Eric Postma kreeg voor zijn 9 procent-belang in vleesvervangerfabriek van Jaap Korteweg. Die details staan in een jaarrekening die Postma onlangs deponeerde. De overname lijkt een koopje, aangezien Unilever omgerekend 1,4 keer de jaaromzet van de Vegetarische Slager betaalde, terwijl de (beus)waardering van concurrent Beyond Meat in 2019 tussen de 4,9 en 7,1 keer de omzet bedroeg. Wel blijkt Postma recht te hebbenop een earn out-regeling, waardoor de uiteindelijke overnamesom nog wat zou kunnen stijgen.

5. Data-analist Palantir plant beursgang

In navolging van een reeks succesvolle tech-IPO’s waaronder Lemonade, Accolade en Vroom heeft nu ook data-analysebedrijf Palantir een beursgang aangekondigd. Palantir is omstreden, omdat het bedrijf spionagesoftware maakt en in de VS nauw samenwerkt met inlichtingen- en immigratiediensten. Palantir werd in 2003 opgericht door onder meer Peter Thiel, bekend van PayPal en als eerste investeerder in Facebook. De meest recente waardering van Palantir dateert uit 2015, toen investeerders het bedrijf waardeerden op 20 miljard dollar. Maar aandelen wisselden tot nu toe voor een veel lagere waardering - onderhands – van eigenaar. Het bedrijf rekent dit jaar op een omzet van 1 miljard dollar.  

6. Bedrog ‘zieke’ werknemer was op kantoor te lezen via Whatsapp

Een hotel in Amsterdam heeft een medewerker op staande voet ontslagen, nadat het via Whatsapp kon meelezen dat de vrouw deed alsof zij ziek was, blijkt uit een uitspraak waar RTL Nieuws over bericht. De 29-jarige assistent-hotelmanager van het Amsterdamse designhotel Not Hotel meldde zich in januari ziek. Het hotel ontdekte dat de vrouw WhatsApp had geïnstalleerd op een werklaptop, die werd gebruikt door een andere werknemer. Die collega las daarin onder meer het bericht ‘’Weet niet hoe lang ik griep nog kan gebruiken om thuis te blijven’, En dat de vrouw solliciteerde naar een andere baan. De kantonrechter oordeelt dat privacygevoelige informatie in dit geval door de beugel kan als bewijsmateriaal.

7. En dan dit: Meeuwen ‘schijten alles onder’

Poepende meeuwen drijven ondernemers op een bedrijventerrein in Emmeloord tot wanhoop, bericht Omroep Flevoland. Klanten, ramen, zonnepanelen en auto's, niks is veilig voor de vliegende poepmachines. De meeuwen nestelen zich massaal op de daken van het bedrijventerrein, gelokt door het grove grind als ideale ondergrond. Pogingen om de witte fladderaars te verjagen met stokken, vliegers en nep-roofvogels mislukten tot nu toe faliekant, vertelt een van de ondernemers. ‘Zo'n nep-roofvogel werkt drie weken en daarna gaat de meeuw ernaast zitten.’ De ondenemers willen nu een groot net over de daken spannen, zodat de vogels er niet meer kunnen landen. Dat mag pas als alle alle dieren uitgevlogen zijn.

Wat we ook lazen:

  • Techleap geeft je deze tien tips voor het bouwen van een solide bedrijfscultuur. 
  • Tesla, General Motors en batterijfabrikant CATL lijken niet ver verwijderd van een autobatterijen met een levensduur van een miljoen miles (1,6 miljoen kilometer). (Grist)
  • Hoe wordt de markt voor technologiebedrijven opgeschud door de coronapandemie? Investeerder Benedict Evans analyseert het in een update van zijn macro trends deck. Van BC (Before Covid) tot AD (After distancing).

Tot zover de Sprout-update van woensdag 8 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Foto: Greg Bulla | Unsplash

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!