Albelli verzelfstandigt; groeigeld voor ontwikkelaar yoga-software

Ondernemersnieuws: Albelli verkocht aan management en investeerder, yoga-softwareontwikkelaar krijgt groeigeld voor expansie en Gordon komt met gezonde 'drive thru'.

1. Albelli in handen van investeerder en topman

Investeringsmaatschappij Gilde Buy Out neemt samen met het management de aandelen in Albelli over van het Venlose moederbedrijf Cimpress, het oude Vistaprint. Het Amsterdamse e-commercebedrijf is een verkoper van fotoboeken in onder andere Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Via deze management buy-out komt de albumprinter in handen van de Utrechtse investeringsmaatschappij en topman Tristan Money.

2. Yoga-softwareontwikkelaar haalt financiering op

Momoyoga, producent van managementsoftware voor yogastudio's, haalt financiering op bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Freshheads Ventures. Met de seed-investering - waarvan partijen de hoogte niet willen melden - willen oprichters Joost Gielen en Ingo Oszkinat het product optimaliseren voor de internationale markt. Gielen: "Sinds 2016 is al een Engelstalige versie van het platform internationaal beschikbaar. We hebben al enkele tientallen yogastudio's in onder andere Australië, Japan en het Verenigd Koninkrijk als klant. Met dit geld willen we doorpakken op dat succes door toe te spitsen op specifieke landen."

3. Gordons koffieketen opent drive throughs

Gordon timmert inmiddels drie jaar aan de weg met zijn koffie- en theesalons Blushing. Na de drie vestigingen in Blaricum, Amsterdam en Rotterdam wil de voormalig zanger, presentator, columnist, schrijver en ondernemer binnen een jaar ook een drive through openen met alleen maar gezonde etenswaar. Via een oproep op Facebook vroeg hij aan zijn volgers op welke drie plekken een 'Healthy Fast Food Coffee To Go Drive Thru' uit de grond gestampt moet worden. Welke locaties zijn gekozen om zijn missie 'Make Holland Healthy Again' te realiseren, maakt Goor (nog) niet bekend.  

4. Ondernemers onwetend over duurzaamheidsdoelen VN

Ruim acht op de tien Nederlandse mkb-ondernemers weten niet precies wat de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties zijn of hebben zelfs helemaal geen idee. Dat blijkt uit een online peiling door MKB Servicedesk onder zeshonderd bedrijven tot 250 medewerkers. Na het inzien van de SDG's (bijvoorbeeld hongerbestrijding en gendergelijkheid) gaf 80% van de ondervraagden aan binnen vijf jaar een of meer doelen in hun bedrijfsplannen te willen betrekken; de overige 20% heeft geen idee hoe ze het verschil kunnen maken met hun bedrijf.

5. Startup Swapfiets stoomt door

Amsterdammers kunnen nu ook gebruik maken van de diensten van Swapfiets. De lancering van het bicycle as a service-concept in onze hoofdstad markeert een landelijke uitrol, want nog voor het einde van dit jaar wil de Delftse startup actief zijn in de veertien grootste steden. Swapfiets is een initiatief van drie TU Delft-studenten, waarbij gebruikers voor 15 euro per maand een altijd werkende fiets hebben. "Er rijden nu al meer dan 5.000 klanten op één van onze fietsen met de iconische blauwe voorband", aldus mede-oprichter Richard Burger. "En we hebben 25.000 fietsen klaar staan."

6. En dan dit: regels Amerikaanse ICO's strenger

Startups hebben de afgelopen tijd in de Verenigde Staten met gemak veel geld verdiend met initial coin offerings (ICO), een relatief nieuwe beursgang met cryptomunten. Maar de Amerikaanse waakhond SEC grijpt nu in. Door in plaats van aandelen digitale valuta aan beleggers te geven hoefden bedrijven zich niet te houden aan de SEC-regels, maar de toezichthouder heeft nu bepaald dat een ICO aan dezelfde voorwaarden als een reguliere beursgang moet voldoen.  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 27 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.