Ali Niknam koopt TransIP terug; SnowWorld in Belgische handen

Ali Niknam

Ondernemersnieuws: Ali Niknam koopt zijn hostingbedrijf TransIP terug, SnowWorld in Belgische handen (en mogelijk van de beurs) en Fairphone strijkt 6 miljoen euro op.

1. Ali Niknam koopt TransIP terug

TransIP-oprichter Ali Niknam breekt met investeerder EQT, die amper een jaar geleden instapte als grootaandeelhouder bij de Leidse hosting- en domeinnaamrovider (100 medewerkers, 25 miljoen omzet). “Na gesprekken over het aandeelhouderschap geloven zowel EQT als Ali Niknam dat één aandeelhouder met de volledige controle de beste structuur is voor de toekomst van TransIP”, schrijft de Zweedse investeerder (met partner Kees Koolen, ex-Booking.com) in een persbericht. In een juichende e-mail aan zijn gebruikers schrijft de weer teruggekeerde TransIP-ceo Jeroen Hüpscher dat “onze zelfstandigheid is herwonnen!”. Hüpscher licht toe dat EQT investeerde in de internationale uitbouw van TransIP. “Door de uitstekende resultaten in Nederland kwam deze visie op een zijspoor te staan. Nu alle afleidingen achter de rug zijn willen we maar één ding: ons volledig focussen op het bouwen van fantastische producten.” 

2. SnowWorld in Belgische handen, mogelijk van de beurs

Oprichter Koos Hendriks (68) verkoopt 40 procent van de aandelen van SnowWorld aan de Belgische ondernemer Marc Coucke. Die had met zijn investeringsvehikel Alychlo al 24 procent van de sneeuwhallenuitbater in handen. Omdat Coucke nu een meerderheidsbelang heeft is hij nu verplicht om een openbaar bod uit te brengen op de overig uitstaande aandelen, waarmee er een einde kan komen aan de beursnotering van SnowWorld. Hendriks - die tot uiterlijk 1 maart ceo blijft - bracht zijn bedrijf eind 2013 naar de beurs om de internationale groei te kunnen financieren. Dat ging minder rap dan gehoopt: twee indoor skibanen in Parijs en Barcelona zijn dankzij stroperige procedures nog altijd in ontwikkeling.

3. 6 miljoen euro - en een nieuwe directeur-  voor Fairphone

Maker van eerlijke telefoons Fairphone krijgt ruim 6 miljoen euro van impact-investeerder Pymwymic ('Put your money where your meaning is community') en Postcode Loterij-investeerder DOEN. Het geld gebruikt Fairphone om zijn telefoons nog meer 'fair' en duurzaam te kunnen maken, en om zijn Europese distributienetwerk op te krikken. "We willen onze invloed op elektronica-leveranciers vergroten voor een gezondere, meer toekomstbestendige supply chain", zegt oprichter Bas van Abel. Om zijn bedrijf te professionaliseren heeft Van Abel een nieuwe directeur aangesteld, Eva Gouwens, die de overstap maakt van Tony's Chocolonely.

Lees hier hoe Fairphone die verse miljoenen los wist te krijgen

4. ABN stort zich op snelle online mkb-lening

ABN Amro stort zich met fintech-dochter New10 op de markt voor snelle online leningen voor ondernemers. De bank voelt de hete adem in de nek van online geldschieters zoals Funding Circle, Lendico en Spotcap. ABN onderscheidt zich met een maximaal bedrag van 1 miljoen euro per lening, waar Funding Circle, Lendico en Spotcap het bij 250.000 voor gezien houden. Overeenkomst is de manier waarop je kredietwaardigheid automatisch wordt ingeschat, met een algoritme dat een rentepercentage (3,3& tot 8%) berekent op basis van KvK-gegevens, jaarrekeningen en bankafschriften. "New10 combineert de financiële kennis van de bank met de wendbaarheid van een startup", stelt de bank. De 'startup' New10 kreeg zijn eigen onderkomen, een paar kilometer verwijderd van het hoofdkantoor van de bank.

5. UberPop terecht verboden

UberPop, de omstreden taxidienst van Uber, blijft verboden in Nederland. UberPop liet particuliere chauffeurs zonder taxivergunning mensen vervoeren, en dat was tegen het zere been van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat de dienst al in 2015 verbood. Uber hoopte via de rechter alsnog gelijk te krijgen, maar daar zet het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) nu definitief een streep door. Uber is met zijn digitale platform "medepleger van de overtredingen die de particuliere chauffeurs hebben begaan." Omdat Uber na het verbod nog enige tijd doorging, kreeg het bedrijf drie dwangsommen van bij elkaar 360.000 euro aan zijn laars.

6. En dan dit: rijkste vrouw overleden

Liliane Bettencourt, ’s werelds rijkste vrouw en dochter van de oprichter van cosmeticabedrijf L’Oréal, is op 94-jarige leeftijd overleden. Bettencourt begon als 15-jarige bij het bedrijf met het vullen van flessen shampoo en het plakken van etiketten. De Française had bij haar overlijden een geschat vermogen van ruim 33 miljard euro. De afgelopen jaren kwam zij een aantal keer met schandalen in het nieuws. Bettencourt leed aan Alzheimer en gaf honderden miljoenen cadeau aan schrijver en kunstenaar François-Marie Banier. Dochter Françoise en haar kleinkinderen stelden haar daarom na jaren van procederen in 2011 onder curatele.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 22 september. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!