Amac koopt iCentre; BrewDog crowdfundt bierhotel

Ondernemersnieuws: Amac koopt grootste concurrent iCentre, SciSports vangt 1,8 miljoen en BrewDog crowdfundt bierhotel.

1. Amac verorbert iCentre

Apple-winkel Amac neemt zijn grootste concurrent iCentre over. Met de toevoeging van 24 iCentre-winkels verdubbelt Amac in omvang, en wordt het de grootste Apple-verkoper van Nederland. Dankzij de overname is het bedrijf van Ed Bindels vanaf nu ook actief in het noorden van Nederland, waar Amac van Apple niet mocht uitbreiden zolang iCentre daar zat. Amac neemt iCentre over van Relevant Holdings, dat wel wat extra geld kan gebruiken na het recente faillissement van dochterbedrijf The Phone House.

2. SciSports vangt 1,8 miljoen

SciSports heeft 1,8 miljoen euro groeigeld opgehaald om met zijn data-analysetools de voetbalwereld te kunnen veroveren. De startup van Giels Brouwer steekt het geld in de uitrol van datamachine BallJames, waarmee met behulp van 14 camera's 3D-data wordt gegenereerd uit videobeelden van voetbalwedstrijden, en in de verdere ontwikkeling van een wereldwijde spelersindex (SciSkill). De nieuwe investering is, net als de 1,4 miljoen die SciSports eerder incasseerde, afkomstig van een aantal anonieme investeerders.

3. Goboony steekt Noordzee over 

Camper-deelplatform Goboony start komende maand in Groot-Brittannië, meldt de Utrechtse startup. Het brexit-land kent nog geen vergelijkbaar platform om campers te verhuren, terwijl Groot-Brittannië met 220.000 campers toch een flink camper-land is. Medeoprichter: Mark de Vos: "Engelsen zijn gek op kamperen, maar ook daar zijn campers duur in aanschaf en in onderhoud. Delen is dan een logische keuze." Goboony hoopt ook op een toestroom van Nederlandse vakantiegangers die een camper zoeken in Engeland.

4. Flixbus naar Schiphol

Busvervoerder Flixbus neemt Schiphol vanaf volgende week donderdag op in zijn internationale netwerk, vanuit onder meer Brussel, Parijs en Hannover. De Duitse OV-disruptor van oprichter van André Schwämmlein wil zijn luchthavenbussen de komende maanden ook laten rijden vanaf Nederlandse steden waaronder Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Heerlen. Flixbus biedt al vergelijkbare ritten naar luchthavens in Berlijn, Frankfurt en Parijs, in een aantal gevallen in samenwerking met luchtvaartmaatschappijen.

5. BrewDog crowdfundt bierhotel

BrewDog werkt aan een bierhotel in de Amerikaanse stad Columbus, blijkt uit een crowdfundingpagina van de Schotse brouwer. Hotel 'DogHouse' komt op hetzelfde terrein als het Amerikaanse hoofdkantoor en brouwerij van BrewDog. Als hotelgast wordt je er onder meer getrakteerd op gerst-massages, hop-face masks en douches met ingebouwde bierkoelkasten. Business-punks James Watt en Martin Dickie financieren hun avonturen in de VS op dezelfde manier als eerder in Europa, via de uitgifte van aandelen. Oftewel 'Equity For Punks', ter waarde van 50 miljoen dollar.

6. En dan dit: Hendriks verliest per ongeluk controle SnowWorld 

Het FD ontdekte in de registers van de AFM dat het belang van ondernemer Koos Hendriks in zijn SnowWorld per abuis onder de 50 procent is beland. Een foutje, reageert Hendriks. "Toen ik ontdekte dat het onder de 50 procent was gezakt, heb ik direct 25.000 stukken bijgekocht. Nu zit ik weer royaal boven de 50 procent." Hendriks verkocht onlangs een deel van zijn aandelen aan de Belgische ondernemer Marc Coucke, die nu zo'n 25 procent van beursgenoteerde uitbater van skihallen in handen heeft.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 31 maart. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl