Amazon paait Nederlandse ondernemers; opnieuw verlies voor Marqt

Ondernemersnieuws: Amazon werft ondernemers in Nederland voor (echte) lancering, Marqt draaide ook vorig jaar niet lekker en Toyota investeert in vliegende taxi.

1. Krimpende ecosuper Marqt blijft verlies draaien

Marqt, de duurzame supermarkt die oprichter Quirijn Bolle nooit winstgevend kreeg, heeft ook in de eerste helft van 2019 verlies geboekt. Dat duikelde RTLZ op uit het jaarverslag over 2018. Over dat jaar was de min 1,5 miljoen, bij een negatief eigen vermogen. De eerste maanden van vorig jaar was het operationele verlies 1,2 miljoen. Marqt werd na een aandeelhoudersruzie overgenomen door Ekoplaza en is inmiddels gehalveerd tot 9 filialen.

2. Amazon komt (nu echt) naar Nederland

Amazon komt naar Nederland! Oké, dat hebben we vaker gehoord, maar nu lijkt het menens: de webwinkelier nodigt ondernemers met een aanmeldformulier uit om hun waren in de schappen te leggen. Daarbij kan het ze zo’n beetje alle e-commercetaken uit handen nemen – tegen een vergoeding, natuurlijk. Verkopers betalen 39 euro (excl. btw) per maand. Daarnaast rekent Amazon minimaal 30 cent per verkocht product. Een andere optie is het weglaten van het maandelijkse abonnement, waarbij de commissie 99 cent per item bedraagt. ‘Later dit jaar’ gaat de winkel live.

Lees ook: Zo wil Amazon verdienen aan Nederlandse ondernemers

3. Inkless geeft ontwikkeling inktloos printen op

Sprout challenger Inkless verkoopt zijn inktloze printtechnologie aan het Spaanse printbedrijf Macsa ID. Met Inkless ontwikkelden Arnaud van der Veen en Ven Chandrasekar vanuit de TU Delft een manier om zonder inkt of toner te printen. In 2018 haalden de ondernemers nog 1 miljoen euro op bij investeerders, daarna stagneerde de ontwikkeling en raakte het geld op. Gesprekken met een vc over een vervolginvestering van “enkele miljoenen” liepen op niets uit.

Lees ook: Te traag groeiende print-startup Inkless overgenomen door Spaanse partij

4. Toyota investeert 394 miljoen in vliegende taxi

Toyota investeert 394 miljoen dollar in de Californische startup Joby Aviation, die sinds 2009 werkt aan vliegende taxi's. De Japanners leiden een financieringsronde van in totaal 590 miljoen, op basis van een schaalmodel van de verticaal opstijgende elektrische kist. Het gaat nog jaren duren voordat het ding vliegt, maar Joby heeft ook al een deal met Uber om in tenminste twee steden een luchttaxinetwerk op te zetten. Als dat mag van de luchtvaartautoriteiten. Op techbeurs CES liet Uber overigens een concept van een vliegende auto zien, die het samen met Hyundai ontwikkelt.

5. Dit gebeurt als je bedrijf wordt getroffen door ransomware

Wat komt er over je heen als je wordt gehackt met ransomware? In NRC is Frank Landhuis bijzonder open over de hack in 2017 van de machinefabriek waaraan hij toen leiding gaf. ”Ik heb staan huilen voor mijn kinderen.” Alle systemen bleken vergrendeld nadat een medewerker op een verkeerde link had geklikt. Landhuis besloot toe te geven aan het geëiste losgeld van tien bitcoins, destijds ongeveer 8.600 euro. Vrijdagavond kort voor twaalf uur kwam de code voor ontsleuteling binnen. Op maandag kon de fabriek weer draaien. De gebeurtenissen zijn ook in deze presentatie (Pdf) te vinden.

6. En dan dit: na labvlees krijgen we ook lab-koffie

Een Amerikaanse startup is erin geslaagd koffie te reverse-engineeren: hij heeft uitgezocht hoe koffie chemisch in elkaar zit, en bouwt het spul na in het lab. De surrogaatkoffie van Atomo Coffee zou hetzelfde smaken als echte bonen, zonder de ellende met laagbetaalde arbeid en andere nadelen die aan het natuurproduct kleven. Inmiddels heeft een Hongkongse investeerder 2,6 miljoen in de labkoffie gestoken. Die zou nog dit jaar op de markt komen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 16 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.