Amazon stopt met seksistische sollicitatiebot; stomerijstartup Dobbi maakt kans op wereldprijs

Ondernemersnieuws: Noord-Holland investeert 25 miljoen extra in duurzame ondernemers, Amazon trekt stekker uit seksistische sollicitatierobot en stomerijdienst Dobbi misschien de beste ter wereld.

1. Noord-Holland investeert 25 miljoen extra in duurzame ondernemers

Noord-Holland investeert de komende jaren 25 miljoen extra in duurzame ondernemers. Daarvoor wordt het kapitaal van Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) uitgebreid tot 55 miljoen, bedoeld voor duurzame projecten en bedrijven die in Noord-Holland gevestigd zijn. Tot nu toe kregen onder meer Tocardo, Energyra, Triple Solar en Sprout-challenger The Next Closet geld uit de pot, die wordt beheerd door KplusV en StartGreen Capital.

2. Musk: Murdoch wordt niet mijn opvolger 

Tesla is nadat oprichter Elon Musk uit de bocht vloog met koersgevoelige tweets op zoek naar een opvolger voor Elon Musk als chairman. James Murdoch (zoon van) krijgt die positie volgens de Financial Times, maar Musk zou zichzelf niet zijn als hij zich koest zou houden: op Twitter ontkent hij het bericht, kort maar krachtig. Overigens worden ook Al Gore, oud-Boeing-baas Jim McNerney en Alan Mulally, voormalig Ford-topman genoemd als mogelijke Musk-vervangers.

3. Chinese groenten-app is 7 miljard waard

Meicai, een Chinese app waarmee boeren hun groenten rechtstreeks aan restaurants kunnen verkopen, is tegen de 7 miljard dollar waard. Dat blijkt uit de geldronde van 600 à 800 miljoen dollar die de unicorn heeft opgehaald bij investeerders. Meicai is in 2014 gestart door een raketwetenschapper die de 10 miljoen restaurants in China wilde helpen aan een efficiëntere bevoorrading. Dat uitschakelen van de tussenhandel sloeg goed aan: inmiddels gaat in 100 steden bijna 10 miljard yuan (1,25 miljard euro) aan groenten via de app.

4. Yourticketprovider fuseert met Get-A-Ticket

Bart Peute voegt zijn challenger Yourticketprovider samen met Get-A-Ticket, een boekingsplatform voor theaters. De twee bedrijven in online ticketing gaan samen verder onder de naam Yourticketprovider, met Get-A-Ticket als cultureel label. Door de fusie dekken de snel groeiende bedrijven samen de ticketing voor festivals, sportevenementen, theaters, filmhuizen en schouwburgen af. Peute begin in 2012 met Yourticketprovider dat inzet op eenvoud en gebruiksvriendelijke online ticketing. Inmiddels hebben meer dan 8500 evenementen tickets verkocht via zijn bedrijf. 

5. Stomerij-startup Dobbi bijna beste ter wereld

Stomerij-startup Dobbi, die schone kleren als dienst aanbiedt, is in de race voor de award ‘beste stomerij van de wereld’. Een wereldwijde brancheclub zette het bedrijf op de shortlist, terwijl  Ruben van Pelt en Maurits Tiethoff amper vier maanden live zijn met hun dienst. Dobbi haalt je wasgoed op, brengt het naar een aangesloten stomerij en vervolgens schoon weer terug. PostNL en wasmiddelenfabrikant Henkel zijn investeerders. De uitreiking van de Retail Textile Cleaning awards is volgende week in Milaan.

6. En dan dit: Amazon stopt met seksistische sollicitatie-bot

Amazon heeft misgekleund met de ontwikkeling van AI-software die sollicitanten moest selecteren. Van 2014 tot 2017 werkte het aan die ‘productvergelijker’ voor werknemers, maar na lang zwoegen moesten de programmeurs erkennen dat de tool vooral goed was in het eruit pikken van... mannen. De oorzaak: om de software te leren wat de beste kandidaten voor een job waren, werd hij gevoerd met cv’s van de afgelopen tien jaar. En in die periode werd voornamelijk gesolliciteerd door mannen – die ook in meerderheid werden aangenomen. Alleen het woord ‘vrouw’ op een cv was al voldoende voor de AI-tool om het naar de prullenbak te verwijzen, hoezeer de developers ook probeerden het systeem te corrigeren.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 11 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.