'Amazon.nl begin 2020 volledige webwinkel'; Van Bommel voor het eerst naar pure online-verkopers

Amazon

Ondernemersnieuws: Amazon opent binnen paar maanden een volledige webwinkel in Nederland, schoenen Van Bommel voor het eerst naar pure online-verkopers en Netflix-account massaal gedeeld. 

1. ‘Amazon.nl begin 2020 volledige webwinkel’ 

Webwinkelgigant Amazon lanceert begin volgend jaar een volwaardige Nederlandse webshop. Dat schrijft Emerce, dat zich baseert op een op een interne mededeling in een besloten LinkedIn-groep aan de leveranciers van Amazon. Volgens Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar eMarketing aan de Erasmus Universiteit, staat de Nederlandse lancering gepland voor het eerste kwartaal, hoorde hij van adviseurs die fabrikanten adviseren bij hun stap naar Amazon. Amazon.nl wordt momenteel alleen gebruikt voor de verkoop van e-books. Wel kunnen Nederlandse kopers al een tijdje bestellen via Amazon.de, met 3 miljoen artikelen die de volgende dag kunnen worden geleverd.

2. Van Bommel voor het eerst naar pure online-verkopers

Schoenenmaker Van Bommel ligt binnenkort voor het eerst in de digitale schappen van pure onlinespelers waaronder Wehkamp, Bol.com en Zalando, vertelt Reynier van Bommel in een podcast van De Ondernemer. Dat is een radicale koerswijziging voor het eeuwenoude bedrijf dat nu 600.000 paar schoenen per jaar verkoopt. Van Bommel: "Dat hebben we de afgelopen jaren tegen gehouden, om onze traditionele wholesale-klanten te beschermen. Maar aangezien de verandering in de markt zo verschrikkelijk hard gaat, en dat helaas onze traditionele retailers heel hard raakt, moeten wij - ook ons distributienetwerk op peil te houden - gaan leveren aan die partijen."

3. Fonds helpt 10 ondernemers met veroveren buitenland 

Voor zijn jaarlijkse exportverkiezing heeft het Oranje Handelsmissiefonds uit 250 inschrijvingen 10 bedrijven geselecteerd die de komende tijd geholpen worden bij hun internationale expansie. Onder de winnaars zitten eerdere startup van de week Hrbs (kruiden), die wil uitbreiden naar Denemarken, maker van duurzame bakstenen StoneCycling (die naar Groot-Brittannië wil) en kinderwagenmaker Easywalker, die de oversteek wil maken naar de VS. De ondernemers krijgen vanaf nu een jaar lang ondersteuning bij het realiseren van hun buitenlandse ambities, waaronder trainingen, tickets voor handelsmissies en een-op-eengesprekken met Nederlandse ambassadeurs uit een land naar voorkeur. 

4. Bank en Belg gaven Marqt laatste zetje

De problemen bij Marqt werden begin dit jaar vergroot toen Rabobank en een Belgische investeerder leningen van bij elkaar 6,8 miljoen euro opeisten. Dat schrijft RTL Z op basis van documenten uit de rechtszaak waar oprichter Quirijn Bolle vorige week werd gedwongen zijn aandelen te verkopen aan nieuwe eigenaar Ekoplaza. Marqt viel bij Rabobank al sinds 2012 onder 'bijzonder beheer', de afdeling voor bedrijven  in zwaar weer, zei financieel directeur Tjibbe Bouwma eerder deze maand in NRC. Om de schuld af te lossen stootte Marqt vier winkels af aan Albert Heijn, maar dat kon niet voorkomen dat de duurzame supermarkt uiteindelijk verkocht moest worden.

5. Burger King rolt ‘vega’ uit naar Europa

Burger King wil meer vegaburgers verkopen in Europa, deels afkomstig van de Nederlandse maker van vleesvervangers Vivera, vertelt CEO José Cil in de Sunday Times. De aankondiging volgt op een proef in Zweden, waar Burger King sinds een paar maanden de 'Rebel Whopper' en 'Rebel Chicken King' verkoopt. Burger King begon zeven maanden geleden in de VS met de uitrol van een vega-Whopper afkomstig van Impossible Foods, de Californische burger-disruptor van Patrick Brown. De Impossible Whopper ligt nu in 7000 Burger King-restaurants en is inmiddels goed voor 5 procent van de (Amerikaanse) omzet van de fastfoodketen, waarmee het een van de meest succesvolle nieuwe producten van het bedrijf ooit is.

6. En dan dit: Netflix-account massaal gedeeld

Nederlanders delen op grote schaal Netflix-abonnementen, ontdekte Telecompaper met een steekproef. Uit de cijfers blijkt dat 34 procent van alle Netflix-accounts worden gedeeld met mensen buiten het eigen gezin of huishouden. Van de Videoland-accounts wordt zelfs 37 procent gedeeld. Het delen van inloggegevens komt ook voor bij premium tv-zenders die toegankelijk zijn via apps zoals Fox Sports Go en Ziggo Sport Totaal Go, al ligt het percentage daar met respectievelijk 5 en 8 procent wel beduidend lager. Netflix kondigde eerder deze maand een crackdown aan tegen het delen van accounts.

7. Quote van de dag:

 Sometimes an organization doesn’t need a solution; it just needs clarity - Ben Horowitz

Tot zover de Sprout-update van woensdag 30 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!