Amerikanen willen belang in Funda; ex-Facebook'er haalt 600 miljoen op voor beursgang zonder bedrijf

Funda

Ondernemersnieuws: Amerikaanse investeerder wil belang in Funda, ex-Facebook'er haalt 600 miljoen op voor beursgang zonder bedrijf en scholier die Bunq aanviel komt er vanaf met werkstraf.

1. Amerikanen willen belang in Funda

Funda staat op het verlanglijstje van de Amerikaanse investeer General Atlantic, schrijft het FD. De private equity-partij zou een belang van 25 procent tot 40 procent willen nemen in het woningplatform. De investering waardeert Funda op 240 miljoen euro. Het bod kwam afgelopen donderdag ter sprake tijdens een ledenraadsvergadering van makelaarvereniging NVM, met 70 procent grootaandeelhouder van Funda. Maar het bestuur van die vereniging is niet geïnteresseerd in de avances van de Amerikanen. Een woordvoerder noemt het 'helemaal niet opportuun' om het platform te verkopen of een nieuwe investeerder binnen te halen. General Atlantic investeerde al in huizenzoeksites in onder meer Zweden en België, en is ook investeerder in tech-startups zoals het Nederlandse Adyen, Airbnb en Snapchat. 

2. ex-Facebook'er haalt 600 miljoen op voor beursgang zonder bedrijf 

Voormalige medewerker Facebook Chamath Palihapitiya heeft met een beursgang-zonder-bedrijf 600 miljoen opgehaald om een technologiebedrijf over te kunnen nemen en vervolgens naar de beurs te brengen. Palihapitiya krijgt twee jaar om een ‘unicorn’ te strikken die nu nog aanhikt tegen een beursgang en de bijbehorende openbare kwartaalrapportages. “En de beste manier om dat te doen is als we alvast al het papierwerk voor ze doen”, zegt hij in onderstaande video. Palihapitiya schat dat er in de VS ongeveer 150 startups zijn die op minimaal 1 miljard worden gewaardeerd. De investeerder (geboren in Sri Lanka) kwam in 2007 bij het amper een jaar oude Facebook, wat hij in 2011 verliet om zijn eigen investeringsfonds The Social te runnen.

3. 'Toys 'R' Us bijna failliet'

Speelgoedketen Toys 'R' Us vraagt binnen een paar weken een faillissement aan, schrijft de Wall Street Journal. Aanleiding zijn de strengere eisen van leveranciers in aanloop naar de feestdagen. Met als donkere wolk een schuld van 5 miljard dollar die achterbleef nadat private equity-fondsen het bedrijf 12 jaar geleden van de beurs haalden. Sommige media zien het nakende faillissement als een voorbeeld van retailers die lijden onder klanten die online hun heil zoeken bij Amazon, of kiezen voor prijsvechters zoals Walmart. Toys 'R' Us heeft wereldwijd 1600 winkels.

4. Nol Hendriks stopt, 'Ik ben tachtig, hè 

Textielmagnaat Nol Hendriks hangt op 80-jarige zijn ondernemerscarrière aan de wilgen, weet Quote. Hendriks draagt zijn bedrijf Hendriks Mode over aan zijn zoon Ronald en dochter Myrjam. "Ik ben tachtig, hè", becommentarieerd hij zijn pensioenmoment. De textielmiljonair werd bekend als suikeroom van voetbalclub Roda JC. Opvallend waren de spelersaankopen, die hij als sponsor zelf kocht. Zijn twee kinderen hadden de dagelijkse leiding al in handen. Tegen L1 zegt Hendriks dat zij het beter doen dan hij. "Ze hebben de collecties aangepast en sindsdien loopt de zaak veel beter."

5. Scholier die Bunq aanviel komt er vanaf met werkstraf

Bunq heeft de schuldige gevonden van de DDoS-aanval die eerder deze maand de servers van de bank liet roken. Het blijkt te gaan om een 18-jarige klant die een prijsverhoging niet kon verkroppen, waarna hij een netwerk van geïnfecteerde computers (botnet) losliet op de bank van Ali Niknam. De scholier, die inmiddels berouw heeft betoond, komt er wat Bunq betreft vanaf met een week werkstraf voor Amnesty International. "Ondanks de vele, vele uren werk die J. ons heeft gekost, hebben we besloten om geen aangifte te doen, omdat dit zou kunnen leiden tot een jaar gevangenisstraf en flinke boetes. Iets wat zijn leven in feite zou verwoesten.”

6. En dan dit: Musk kan wel lachen om raketten-fails 

De gracieuze verticale landingen van de raketten van SpaceX zijn des te indrukwekkender als je weet hoeveel miskleunen en vuurballen daaraan voorafgingen. Oprichter Elon Musk schaamt zich niet voor die flops, en deelt via Twitter deze explosieve terugblik. “Well, technically it did land - just not in one piece.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 18 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl