Amsterdam innovatiehoofdstad Europa; iDeal doet QR-code

Amsterdam

Ondernemersnieuws: Amsterdam innovatiehoofdstad Europa, iDeal laat betalen met QR-code en 'PandaPapers' leggen lobby Boekhoorn bloot. 

1. Amsterdam innovatiehoofdstad Europa

Geef mij maar Amsterdam, zegt de Europese Comissie: de stad is de komende twee jaar innovatiehoofdstad van Europa, na het winnen van de iCapital-competitie. Een jury van onafhankelijke experts prijst het prima startupklimaat, de deeleconomie ('sociale innovatie') en een innovatiebevorderend stadsbestuur. Amsterdam versloeg 35 andere steden uit 12 landen, waaronder ook Eindhoven. (Dit is de video waarmee Amsterdam zich nomineerde). Turijn en Parijs werden gezamenlijk runner-up. Amsterdam wint 950.000 euro om de innovatie binnen de gemeentegrenzen nog wat verder op te krikken. De stad neemt het stokje over van Barcelona, dat in 2014 de eerste editie van de award won.

2. iDeal doet QR-code 

Een nieuwe app van iDeal laat gebruikers betalen door een QR-code te scannen. Ondernemers met een iDeal-contract kunnen vanaf nu via iDeal een QR-code genereren. De app (AndroidiOS) stuurt gebruikers direct door naar hun eigen bank-app, waar zij de betaling met een pincode kunnen bevestigen. QR-codes kunnen behalve op een beeldscherm ook worden aangeboden in brieven en op drukwerk, zodat er ook afgerekend kan worden op straat, in een restaurant of tijdens een collecte aan de voordeur - zonder dat er een pinapparaat nodig is. 

3. Houtbrox (bijna) in veilige haven

De 24 winkels van modeketen Houtbrox zijn bijna overgenomen, bericht het FD. Martin Duthler, directeur van Houtbrox-eigenaar Brova, zegt tegen die krant dat er al een intentieverklaring ligt. Brova zit financieel in zwaar weer en moest tot overmaat van ramp toezien hoe huisbank ING de kredietkraan dichtdraaide, na jaren van verliezen. Vorige week werd bekend dat het bedrijf de 22 damesmodewinkels van de keten Purdey voor €250.000 van de hand heeft gedaan aan investeringsmaatschappij O&C uit Leusden. Die noodgreep is tegen het zere been van crediteur Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), die Brova in 2012 1,7 miljoen leende om het bedrijf in leven te houden. De BOM eist dat de verkoop wordt teruggedraaid.

4. Kees Koolen legt hand op megakippenstal

Internetmiljonair Kees Koolen is de nieuwe eigenaar van een megakippenstal in Groesbeek, blijkt uit een bericht op Boerenbusiness.nl. Koolen, bekend als oprichter van Booking.com, kocht het bedrijf tijdens een veiling voor 1,2 miljoen euro. Dat geld gaat naar een Luxemburgse investeringsmaatschappij, die schuldeiser is van de voormalige eigenaar. Behalve investeren in, en toezicht houden op internetbedrijven waaronder Uber, was de 50-jarige Koolen al eigenaar van 31.000 hectare land in Brazilië, waar hij de grootste boerderij van de wereld wil bouwen. Een plan voor een megastal in zijn geboortestreek de Achterhoek werd eind vorig jaar door de rechter tegengehouden

5. Eventbrite krijgt voet aan de grond in Nederland

Doe-het-zelf-ticketingplatform Eventbrite opent een kantoortje in Nederland. De Amerikaanse dienst waarmee je zelf makkelijk kaarten voor een event kunt aanmaken en verkopen wil ook in ons land boots on the ground om enerzijds grotere klanten te helpen bij het organiseren van de kaartverkoop rond events en anderzijds meer aan sales te doen. De Amerikanen willen vooral sneller groeien in muziek, businessevents en lokale events. Vorig jaar werden via Eventbrite wereldwijd 100 miljoen kaarten verkocht. De komende maanden dragen nieuwe Nederlandse klanten 99 cent per betaald kaartje af, normaliter komt daar een fee van 2,5% bovenop.

6. En dan dit: Boekhoorn lobbyt in 'PandaPapers'  

De twee Chinese reuzenpanda’s die Marcel Boekhoorn vorig jaar binnensleepte voor zijn Ouwehands Dierenpark kostten de ondernemer 15 jaar politiek lobbywerk, blijkt uit een reconstructie van RTL. Boekhoorn trapte het lobbycircus al in 2000 af met een brief aan toenmalig premier Wim Kok. De regering schaarde zich achter Boekhoorns plannen, terwijl behalve 3 premiers ook ministers en ambassadeurs zich met de kwestie bemoeiden. Toch duurde het nog tot 21 juli vorig jaar voordat Boekhoorn het verlossende nieuws kreeg. Panda's Wu Wen en Xing Ya komen over vier maanden naar Nederland. Boekhoorn betaalt voor dat genoegen 1 miljoen dollar per jaar, geld dat in China wordt gebruikt voor natuurbescherming en het fokken van panda's.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 11 april. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!