‘Amsterdams Elastic plant beursgang New York’; samenwerking met horeca-startup splijt FNV

Steven Schuurman

Ondernemersnieuws: Amsterdams softwarebedrijf Elastic plant beursgang in New York, ruzie binnen FNV om samenwerking met horeca-startup Temper en Marcel Boekhoorn aast op Eindhovens icoon Evoluon.

1. 'Elastic naar beurs New York'

Het Amsterdamse softwarebedrijf Elastic plant een Amerikaanse beursgang, meldt Recode op gezag van insiders. Het bedrijf (zeventien vestigingen in elf landen) zou mikken op een waardering van 1,5 tot 3 miljard dollar. De software van Elastic laat bedrijven zoals Ebay, Vimeo en Lyft bergen data doorzoeken en analyseren. Elastic werd in 2012 opgericht door Steven Schuurman, Shay Bannon, Uri Boness en Simon Willnauer. Schuurman droeg zijn rol als ceo vorig jaar over aan Bannon, waarna hij plaatsnam in de raad van toezicht. De beursgang is ook een exit-moment voor prominente investeerders waaronder Benchmark Capital en Index Ventures, die het bedrijf bij elkaar voorzagen van 100 miljoen dollar aan groeikapitaal. 

2. Samenwerking met horeca-startup Temper splijt FNV

Het hoofdbestuur van vakbond FNV valt over een samenwerking tussen (zelfstandige dochter) FNV Horeca en online marktplaats voor freelance horecapersoneel Temper, schrijft het FD. FNV Horeca wil met de afgelopen week aangekondigde samenwerking toegang krijgen tot de 2500 opdrachtgevers en hun freelancers op Temper, vorig jaar nog startup van de week. Maar volgens FNV Horeca en het hoofdbestuur ontduikt Temper zijn werkgeversrol. “Ze bemiddelen, voeren administratieve taken uit en de geldstromen lopen ook via hen”, zegt een FNV-bestuurder. Ook brancheorganisatie voor uitzendbedrijven ABU, die vindt dat Temper zich aan de uitzend-cao zou moeten houden, is not amused

3. Takeaway koopt Zwitserse tak Delivery Hero

Takeaway (Thuisbezorgd) neemt voor een onbekend bedrag Foodarena over, de Zwitserse tak van aartsvijand Delivery Hero. Delivery Hero ziet geen heil meer in het Alpenland en wil zijn geld en energie steken in landen waar het marktleider is. Takeaway, dat al actief was in Zwitserland, ziet juist ‘goede tractie’ in een land waar nog relatief weinig mensen online eten bestellen. In de wereld van bestelplatforms, waar je alleen als grootste een goede kans maakt om te overleven, kopen bedrijven elkaar regelmatig uit in lokale markten. Zo nam Takeaway in 2016 de Benelux-tak van concurrent Just Eat over, terwijl het zijn activiteiten in het Verenigd Koninkrijk juist verkocht. 

4. Loek Winter probeerde zus te wippen

Zorgondernemer Loek Winter heeft geprobeerd zijn zus te ontslaan bij DC Klinieken, een landelijke keten met vijftien (commerciële) diagnostische centra, maar daar steekt de rechter een stokje voor. Dat schrijft RTL Z naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak. Zus Jacqueline was sinds 2006 directeur en aandeelhoudster van een vestiging in Maastricht, waar zij onder meer een angstcultuur zou hebben gecreëerd. Maar de rechter gaat niet mee in de beschuldiging van “ernstig verwijtbaar” handelen. DC Klinieken moet de zus nu weer terugnemen, onder druk van een dwangsom van 2500 euro per dag, een maximum van 500.000 euro. Haar advocaat sluit niet uit dat het verhaal eindigt met een afkoopsom. 

5. Dirk Scheringa weer weg bij crypto-startup 

Dirk Scheringa is na acht maanden alweer weg bij cryptomuntenbedrijf ICO Headstart, dat de uitgifte van cryptovaluta (ICO’s) wil beoordelen en begeleiden. Scheringa’s ervaring bij (de ondergang van) banken bleek niet afdoende om zijn gebrek aan kennis van de cryptomarkt te compenseren. “Wat ook niet meespeelde was zijn kennis van het Engels”, zegt ICO Headstart-coo Martin Bylsma tegen Quote. Met dit filmpje kondigde Scheringa afgelopen december het tijdperk van de “bloksjeens en EIKO’s” aan (de bank die Scheringa hier sloopt is niet DSB):

6. En dan dit: Boekhoorn en Guggenheim azen op Evoluon

Miljardair Marcel Boekhoorn is een van de gegadigden in race voor de overname van het Evoluon, het iconische ufovormige gebouw in Eindhoven. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Eigenaar Philips zette het rijksmonument vorig jaar in de etalage, waarbij niet de opbrengst maar vooral het plan mee zou wegen. Boekhoorn werd in Eindhoven 6 jaar geleden voor 425 miljoen euro al eigenaar van de High Tech Campus. Een andere verrassende kandidaat is het Guggenheim-museum, de vermaarde organisatie met musea in New York, Bilbao en Venetië. In totaal hebben elf partijen plannen ingediend voor de overname van het architectonische icoon, dat kort na de opening in 1966 licht psychedelisch in beeld werd gebracht:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 25 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!