Amsterdamse AI-startup in Amerikaanse handen; Apple reserveert miljard voor eigen series

Ondernemersnieuws: Amsterdamse startup Scyfer verkocht aan Amerikanen, Apple spekt streaming-oorlogskas met miljard dollar en aantal Nederlandse bierbrouwerijen boven de 500.

1. AI-startup Scyfer in handen van Amerikanen

Qualcomm is behoorlijk actief op de Nederlandse overnamemarkt. Na het acquireren van NXP koopt de Amerikaanse chipmaker ook Scyfer, een Amsterdamse startup die zich bezig houdt met kunstmatige intelligentie (met name nieuwe technologieën op het gebied van deep learning). Scyfer is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam en zag zo'n vier jaar geleden het levenslicht. Oprichter is Max Welling, die tevens hoogleraar Machine Learning op de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Universiteit van Amsterdam is. Hoeveel dollar de Amerikanen neerleggen voor Scyfer, is niet bekend.

2. 'Apple spekt series-oorlogkas met miljard dollar'

Apple wil een miljard dollar reserveren voor het produceren van eigen tv-series en het overnemen van bestaande tv-series, schrijft The Wall Street Journal. Met dit budget wil de elektronicagigant de strijd aangaan met Netflix, Amazon en HBO, die zich ook begeven op de streamingmarkt van (eigen) televisieprogramma's. Apple maakt momenteel al series als Carpool Karaoke en Planet of the Apps, maar de kijkcijfers vallen tegen. Hoewel het budget imposant lijkt, steekt het schril af met dat van de concurrenten; Netflix (6 miljard), Amazon (4,5 miljard) en HBO (2 miljard) steken allemaal meer geld in hun programmering.   

3. Venlose zonnecollectoren-fabrikant haalt miljoenen op

Solarus heeft in een nieuwe financieringsronde 6,7 miljoen euro opgehaald. De Venlose ontwikkelaar van hybride solarsystemen wil met het groeigeld de internationale expansie extra tractie geven. Tot de investeerders die in deze ronde instapten, behoort het ForestEffect Fund (gelieerd aan het Dutch Good Growth Fund van de Rijksoverheid), NASACA Smart Energy, Catena Investments, Ponzio Solar Facilities en het huidige management. Volgens chief executive officer Leen Zevenbergen kan Solarus binnen vijf tot zeven jaar een omzet behalen die tot over de magische grens van de miljard euro reikt. 

4. Ook Andrew Ng wil AI-investeringsfonds

Andrew Ng wil een investeringsfonds speciaal voor AI-ondernemers optuigen. De voormalig chief scientist van Baidu en mede-oprichter van het online leerplatform Coursera is al langere tijd voorstander van de voordelen die kunstmatige intelligentie met zich meebrengen voor de samenleving. Het fonds moet een omvang van 150 miljoen dollar omvatten, maar momenteel staat de teller nog op nul. Ng lift enigszins mee op de hype van een AI-investeringsfonds. Zo kwam Google dit jaar met Gradient Ventures, startte Microsoft Ventures z'n eigen AI-fonds en haalde Element AI 102 miljoen dollar op.

5. Aantal Nederlandse bierbrouwerijen boven de 500

De bierrevolutie in Nederland heeft geleid tot een nieuwe mijlpaal: de grens van 500 Nederlandse brouwerijen is overschreden. Telde Nederland in 2007 nog 90 brouwerijen, in augustus 2017 zijn dat er meer dan 500, zo berekende Biernet.nl. Afgelopen jaar kwamen er bijna 100 nieuwe brouwerijen bij, wat de groei onstuimig maakt en steeds sneller gaat. De meeste nieuwe brouwerijen zijn zogenaamde 'huurbrouwerijen', brouwers met eigen recepten, maar zonder eigen brouwketels. Het aantal brouwerijen met eigen ketels in Nederland is op dit moment 267.

6. En dan dit: Swapfiets krijgt hulp van daklozen

Swapfiets werkt vanaf deze week samen met daklozen om fietsdiefstal tegen te gaan. De startup die fiets-abonnementen voor een vast bedrag aanbiedt zet de daklozen in om voornamelijk studenten aan een legale fiets te helpen in studentensteden Amsterdam en Groningen. Voor de lancering van de pilot is bewust gekozen voor de introductieweken, waarin nieuwe eerstejaars-studenten kennismaken met de stad. "In deze week worden er vaak veel 'nummertjes' gedeeld onder studenten waarmee gestolen fietsen besteld kunnen worden. Met dit idee willen wij een alternatief bieden", vertelt Steven Uitentuis van Swapfiets.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 17 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!