Amsterdamse Usabilla voor 80 miljoen verkocht; extra groeigeld voor Eindhovense Withlocals

Ondernemersnieuws: SurveyMonkey lijft Nederlandse Usabilla voor 80 miljoen in, startup Withlocals haalt acht miljoen aan groeigeld binnen en meerderheid The Next Web gekocht door Financial Times.

1. Amsterdamse Usabilla verkocht voor 80 miljoen aan SurveyMonkey

Oprichters Marc van Agteren, Paul Veugen en Roel Jansen maken een mooie klapper met Usabilla, want het trio verkoopt het bedrijf voor 80 miljoen dollar aan het grote SurveyMonkey. Usabilla levert ‘Voice of Customer’-oplossingen die worden gebruikt door ruim 450 grote organisaties in 35 landen, waaronder Philips, Lufthansa en Vodafone. Met de technologie van het Amsterdamse bedrijf zijn organisaties in staat feedback van klanten in real-time te verzamelen en te analyseren. “Het bereik van SurveyMonkey in 345.000 organisaties over de hele wereld, de sterke merknaam en de verkoopexpertise van het bedrijf zullen zorgen voor groei in nieuwe markten en nieuwe industriesectoren”, zegt Van Agteren.

2. Miljoenen extra groeigeld voor startup Withlocals

Startup Withlocals krijgt acht miljoen euro extra groeigeld van het Londense Keen Venture Partners en de bestaande investeerder Inkef Capital, meldt Het Financieele Dagblad. Het Eindhovens boekingsplatform voor lokale gidsen die bijzondere uitstapjes aanbieden wil het geld gebruiken om het netwerk van gidsen verder uit te breiden en de uitjes in meer talen aan te kunnen bieden. Oprichters Marijn Maas en Frank Sanders kregen anderhalf jaar al een kapitaalinjectie van 3,5 miljoen euro van Inkef Capital en zo’n vier jaar eerder wist het duo al 2,5 miljoen euro bij investeerders los te peuteren.

3. Financial Times koopt meerderheidsbelang Nederlandse The Next Web

De Britse krant Financial Times (FT) heeft een meerderheidsbelang genomen in The Next Web (TNW), het bedrijf van oprichters Boris Veldhuizen van Zanten en Patrick de Laive. Het is pas de eerste keer dat FT een meerderheidsbelang neemt in een bedrijf op het Europese vasteland. “We hebben al best wel lang geleden tegen elkaar gezegd dat we grote stappen willen zetten”, zegt De Laive tegen Sprout. “Geld is leuk, maar met een strategische partner koop je ook reputatie en ingangen op niveaus waar je normaal niet binnenkomt. Let wel, FT heeft een meerderheid en controleert de board, maar wij blijven lekker ons plan uitvoeren.”

Lees verder: What The Next Web? Van Zanten en De Laive verkopen hun bedrijf aan FT

4. Trustpilot haalt 55 miljoen op in Series E-ronde

Trustpilot heeft flink wat groeigeld oppgehaald in een Series E-investeringsronde. De nieuwe financieringsronde van 55 miljoen dollar wordt geleid door Sunley House Capital Management en bestaande aandeelhouders Vitruvian Partners, Draper Esprit, Index Ventures, Northzone en Seed Capital. De kapitaalinjectie wil het Deense reviewplatform investeren in marketing, mensen en het technologische platform. Sinds de oprichting in 2007 heeft Trustpilot een snelle groei doorgemaakt met zijn ‘freemium’ SaaS-bedrijfsmodel en er zit inmiddels 198,8 miljoen dollar aan investeerdersgeld in. 

5. Blendle-uitdager Readly bij snelstgroeiende Europese bedrijven

Readly behoort volgens Financial Times tot de snelstgroeiende bedrijven van Europa. De Zweedse digitale abonnementservice voor magazines is een geduchte concurrent voor het Nederlandse Blendle. Readly is gerangschikt in de top 200 van de Financial Times 1000-lijst van snelstgroeiende bedrijven in Europa. Met een absolute omzetgroei van 723 procent in het afgelopen jaar komt de startup terecht op de 186e plaats. “Doordat je niet per artikel betaalt maar vrij door magazines heen kunt bladeren, blijven lezers langer hangen in onze app”, zei ceo Jörgen Gullbrandson eerder tegen Sprout.”

6. En dan dit: Kylie Jenner verslaat Mark Zuckerberg als jongste miljardair ooit

Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes is Kylie Jenner officieel de jongste persoon (21) die op eigen kracht miljardair is geworden. De benjamin van de Kardashian-familie heeft dat te danken aan haar make-upimperium Kylie Cosmetics. De jongste selfmade miljardair verslaat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die op zijn 23ste zijn eerste miljard dollar bij elkaar gesprokkeld. Uiteraard staat Amazon-topman Jeff Bezos opnieuw bovenaan (131 miljard dollar). Nederland is driemaal vertegenwoordigd: Arnout Schuijff en Pieter van der Does met de beursgang van Adyen en Steven Schuurman met de beursgang van Elastic.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 6 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!