Android-oprichter komt met eigen smartphone; Finalisten Sprout award bekend

Ondernemersnieuws: Android-oprichter komt vandaag met eigen smartphone, fonQ opent bakstenen winkel en de finalisten van de Sprout 25 onder de 25 zijn bekend.

1. Finalisten Sprout award bekend

Custom Drone, Amber Mobility en BitSensor zijn geselecteerd voor de finale van de Sprout 25 onder de 25-award voor Beste Jonge Ondernemer van 2017. Daar zullen de ondernemers het op 6 juni in pitches opnemen tegen DRUK Rotterdam, dat van het Sprout-publiek bij een verkiezing een wildcard kreeg voor de eindronde. Ondernemersnetwerk Sprout publiceert jaarlijks de 25 onder de 25, de lijst met meest veelbelovende Nederlandse jonge ondernemers tot 25 jaar. Middels een verkiezing wordt bepaald wie zich Jonge Ondernemer van het Jaar mag noemen. Eerdere winnaars waren Rens van den Berg (Social Deal), Alexander Wijninga (Watermelon) en Danny Mekic (o.m. Domeinbalie).

2. Android-oprichter lanceert vandaag eigen smartphone

Andy Rubin, ooit opricher van Android maar in 2014 vertrokken bij Google, komt vandaag met zijn eerste eigen smartphone. Er is weinig bekend over de Esseential, die gaat concurreren met de betere toestellen als Samsung 8 en iPhone 7, maar op Twitter liet Rubin alvast het silhouet zien. De spannende bobbel bovenop ziet eruit als een bolle 360 graden-camera, en het lijkt aannemelijk dat Rubin stevig inzet op Augmented Reality om het onderscheid te maken met de massa. Het scherm loopt in elk geval door tot aan de randen, bleek al eerder uit een tease tweet van Rubin.

3. 'Geef fintechstartups meer ruimte'

De overheid moet innovatieve fintechstartups meer ruimte bieden door snelle vergunningverlening en een regeldruk die passend is om toezicht mogelijk te maken. Die aanbevelingen (Pdf) doet oud-staatssecretaris, ondernemer en fintech envoy Willem Vermeend in een brief aan de Tweede Kamer. Wat Vermeend betreft neemt Nederland het voortouw in de nieuwe digitale economie, maar daarvoor moeten de regels wel zo worden aangepast dat er een level playing field komt voor nieuwkomers in de financiële sector. Hij doet ook aanbevelingen voor de verbetering van cyber security en het bijspijkeren van de digitale vaardigheid van Nederlanders.

4. Fonq opent flagshipstore in Amsterdam

Fonq opent nog dit jaar zijn eerste permanente fysieke winkel. Die komt in Amsterdam, blijkt volgens Emerce uit een vacature waarin het webwarenhuis een retailmanager zoekt. De flagshipstore past bij de strategie van Fonq om 'omnichannel' te worden. "De beleving moet een prettige en unieke klantervaring geven die men doorvertelt aan vrienden en zorgt voor terugkerende bezoekers", aldus de vacaturetekst. Als de flagshipstore een succes wordt, volgen meer winkels, 'bijvoorbeeld in Utrecht of Rotterdam'. Fonq is sinds vorig jaar in handen van investeerder Ad Scheepbouwer, oprichter Patrick Kerssemakers is vertrokken en liet de leiding over aan Joost Wels.

5. Sungevity gekocht door energiereus

De Frans-Belgische energiegigant Engie neemt Sungevity International over, het solarbedrijf waarvan de Nederlandse tak ooit werd opgericht door Roebyem Anders. Bij de deal horen de activiteiten in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De overname komt nadat het Amerikaanse moederbedrijf in maart surseance had aangevraagd. De activiteiten van Sungevity werden onlangs opgekocht door Norhtern Pacific Group, die de Europese tak doorschuift naar de Fransen. Engie en Sungevity werkten sinds vorig jaar al samen in Nederland en België. 

6. En dan dit: PostNL loopt vast door run op tuinstoelen

Waar blijft die Uber voor tuinmeubelen? Dat Nederland zo langzamerhand gewend raakt aan het online inslaan van producten, heeft deze warme week opmerkelijke bijwerkingen: de bestelbusjes van pakketdienst PostNL stromen vol met tuinmeubelen, waardoor consumenten iets langer moeten wachten tot ze hun achterwerk kunnen neervlijen in een nieuw plastic zitje. "Voor het weekend is het vakantiegeld gestort en daar is het extreem mooie weer bijgekomen", zegt een woordvoerder van PostNL tegen de NOS. "We werken er nu met man en macht aan om alles op tijd te bezorgen, zo werken onze bezorgers langer door."

LOL-update: Derk van der Have in de mail: "Kennen jullie brenger.co al? Een platform voor het versturen van spullen. Via ons platform zijn de afgelopen maand veel tuinmeubelen vervoerd."

7. Quote van de dag:

John Chambers Cisco quote failure

Tot zover de Sprout update van dinsdag 30 mei. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.