Apple aast op Drive.ai; De Mol en Facebook moeten praten

Ondernemersnieuws: Apple wil expert in robotauto’s kopen, John de Mol moet om tafel met Facebook over bitcoinoplichters en zzp’ers balen van Pensioenakkoord.

1. Apple aast op startup in zelfrijdende auto’s  

Apple aast op Drive.ai, de startup die software voor zelfrijdende auto's bouwt, meldt The Information. Apple sleutelt achter de schermen al jaren aan robotauto’s met het project Titan, dat een tijdje op een laag pitje stond maar onlangs een koptstuk bij Tesla wegkocht. Nu zou Titan dankzij de acquihire meer dan 100 Drive.ai-techneuten vleugels moeten krijgen. De Stanford-startup heeft zelf, ondanks tientallen miljoenen funding en een deal met Lyft, moeite om overeind te blijven.

2. Zzp’ers balen van Pensioenakkoord

Het is afwachten of de FNV-leden ermee akkoord gaan, maar het voorlopige Pensioenakkoord slaat niet echt aan bij zzp-clubs. Ze lopen te hoop tegen de verplichte aov voor de kleinste ondernemers. Wat doet die tussen de pensioenafspraken? De vrijheid van ondernemen door de zzp’er lijkt opgeofferd, concludeert PZO Nederland. Als het aan ZZP Nederland had gelegen, was er een basisvoorziening gekomen waaraan alle werkenden zouden meebetalen. Wel een lichtpuntje is dat er geen pensioenverplichting komt voor zelfstandigen. De werkgevers en grotere ondernemers zijn overigens wel blij met de afspraken.

3. John de Mol en Facebook gaan praten over bitcoinadvertenties

Talpa-oprichter John de Mol en Facebook gaan mogelijk alsnog in gesprek om iets te doen aan de nep-bitcoin-advertenties waarin naam en portret van De Mol worden misbruikt. De Mol sleepte Facebook woensdag voor de rechter om maatregelen af te dwingen. Die gaf de partijen opdracht om tafel te gaan. Volgens de Talpa-baas kan een filter een hoop ellende voorkomen, Facebook beweert dat zoiets niet werkt.

4. Friese autohuursite EasyTerra koopt Britse concurrent

Tjeerd Kramer heeft met zijn huurautosite EasyTerra zijn Britse concurrent carrentals.co.uk overgenomen. Daarmee groeit het jaarlijkse aantal reserveringen voor huurauto's met 30.000 tot 150.000 per jaar. Kramer startte al in 2005 met zijn bedrijf, dat hij nog steeds runt als een startup, met 20 zzp’ers. Toch loopt de transactieomzet van EasyTerra dit jaar op tot 32 miljoen euro. Kramer ziet kansen voor verdere groei door overnames. Die in Engeland denkt hij binnen 3 jaar terug te verdienen, meldt hij in een persbericht.

5. Adriaan Mol gaat alweer voor flinke winst op zijn fraaie crib

Adriaan Mol (Mollie, Messagebird) lijkt zijn appartement in het Amsterdamse Pontsteigergebouw alweer zat. Op Funda vond Quote het penthouse, dat Mol eerder voor 4,2 miljoen kocht van horecatycoon Won Yip. Vraagprijs 8 miljoen: toch weer bijna twee keer wat hij ervoor aftikte. De 470 vierkante meters zijn inmiddels wel netjes ingericht, en het uitzicht is nog steeds fenomenaal. Check wel even hoe het zit met de geluidsisolatie in het gebouw voordat je gaat bieden: volgens Cobouw zijn de bewoners daar een beetje ontevreden over. 

6. En dan dit: Amazondrone is anders dan alle andere drones

Dit is niet de zoveelste bezorgdrone, dit is de Amazon Prime Air, een vliegende bezorger in een heel andere vorm dan we gewend zijn. Het zeshoekige gevaarte dat Amazon woensdag presenteerde beweegt zich nogal opmerkelijk door de lucht en zal binnen enkele maanden in actie komen. Autonoom, dankzij sensoren en zelflerende systemen, en veilig, beweren de makers, zelfs als er geen netwerk in de buurt is. Filmpje!

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 6 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!