Apple lanceert Netflix-concurrent; Marco Aarnink gaat hard met Print.com

Apple

Ondernemersnieuws: Apple lanceert Netflix-concurrent, Marco Aarnink groeit hard met Print.com en vrouw verdient 16 procent minder dan man.

1. Apple zet Netflix-concurrent live

Apple meldt zich vandaag aan het streamingfront met Apple TV+. Met een flink aantal peperdure shows neemt het bedrijf het op tegen Netflix, Amazon en binnenkort Disney+. Uithangbord is de serie The Morning Show, met beroemdheden Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Steve Carell (de eerste reviews zijn niet positief). Apple duikt met 5 euro per maand agressief onder de tarieven van de concurrentie. Klanten die vanaf vandaag een Apple-apparaat kopen, krijgen direct een aanbod voor een gratis jaar Apple TV+. Met 200 miljoen nieuwe iPhones per jaar is het aantal potentiële kijkers alvast groot.   

2. Marco Aarnink gaat hard met Print.com

Nadat Marco Aarnink zich 2 jaar geleden weer op drukwerk stortte met Print.com (na een eerdere exit met Drukkerkdeal van 24 miljoen euro), heeft bij nu alweer 120 mensen voor zich werken, vertelt hij tegen de Telegraaf. Omdat de ondernemer geen drukkers met overcapaciteit kon vinden, kocht hij zelf een paar productiefaciliteiten: een drukkerij in Schijndel, in Gorinchem en een textieldrukkerij in Kampen. Na België gaat Print.com binnenkort naar Frankrijk. “Ook doen we onderzoek in Amerika, omdat er door de domeinnaam veel traffic uit Amerika komt.”

3. Vrouw verdient 16 procent minder dan man

Vrouwelijke werknemers verdienen in de EU bij gelijkwaardige banen gemiddeld 16 procent minder dan mannen, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. “Dit betekent dat vrouwen twee maanden per jaar gratis werken in vergelijking met hun mannelijke collega’s. Er wordt te langzaam vooruitgang geboekt”, stelt het dagelijkse bestuur van de commissie in de aanloop naar de dag voor gelijke beloning op 4 november. Met 16,2 procent is het gat vorig jaar ietsje verkleind, maar dat is maar “een hele lichte verbetering”, concludeert de commissie. “Negen op de tien Europeanen, mannen en vrouwen, vinden dat onaanvaardbaar.”

4. Elke dag een horecazaak erbij

De afgelopen 10 jaar kwam er in Nederland gemiddeld meer dan één horecazaak per dag bij, becijfert Koninklijke Horeca Nederland (KHN), In totaal kwamen er in die periode (netto) 5.000 horecazaken bij. Tegelijkertijd steeg het aantal horecamedewerkers (+30 procent, 448.000 mensen in totaal) en de economische toegevoegde waarde (+61 procent, naar 15 miljard euro) een stuk harder dan het gemiddelde van de Nederlandse economie. De horecagroei zit vooral in nieuwe eetgelegenheden. Tussen 2008 en 2018 kwamen er bijna 1.000 restaurants en 3.000 cafetaria’s, lunchrooms en andere eetgelegenheden bij. Ook het aantal hotels nam met 700 nieuwe bedrijven fors toe.

5. Moderatiebedrijf Facebook stopt na onthullingen

Het bedrijf dat door Facebook werd ingehuurd om schadelijke posts te onderscheppen legt dat werk nu neer, nadat The Verge eerder dit jaar berichtte over belabberde werkomstandigheden. Dienstverlener Cognizant zette wereldwijd duizenden mensen aan het werk om gruwelijke berichten te verwijderen, waarna een aantal van hen arbeidsongeschikt raakte door posttraumatische stressklachten. Ook media waaronder de VPRO en The Guardian legden bloot aan hoe belastend het werk is, en hoe slecht werknemers daarop worden voorbereid. 

6. En dan dit: Netflix-oprichter: ‘Weet wanneer je opzij moet stappen’  

Investeerder Reed Hastings nam het ceo-stokje over van oprichter Marc Randolph, omdat die laatste het moeilijk vond om lastige knopen door te hakken. Dat vertelt een openhartige Randolph in een BBC-serie waarin ceo’s hun groeigeheimen delen. Randolph begon Netflix in 1998, dat toen nog ouderwetse dvd’s verhuurde via de post. “Wanneer iemand je confronteert met je tekortkomingen, dan valt het niet mee om niet in de verdediging te schieten”, zegt Randolph. “Maar ik moest te rade gaan bij mezelf, ben ik wel de juiste persoon om dit bedrijf te leiden?” Filmpje:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 1 november. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl