Apple parkeert autoproject; Zijlstra: ‘geen boete zzp’ers’

Autopilot

Ondernemersnieuws: Apple parkeert zijn zelfrijdende autoproject, Halbe Zijlstra vindt dat zzp'ers die de nieuwe zelfstandigenwet overtreden geen boete mogen krijgen en Steve Jobs-fanaten kunnen nu een coltrui van hem op de kop tikken.

1. Apple zou zelfrijdende auto hebben geparkeerd

Apple heeft delen van zijn zelfrijdende autoproject stopgezet en tientallen medewerkers ontslagen. Dat melden drie (anonieme) bronnen aan The New York Times. De techreus is officieel nog niet naar buiten getreden met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto, maar stilaan wordt wel duidelijk dat het niet goed gaat met ‘Titan’. Het geldverslindende project zou nauwelijks leiden tot vooruitgang. Vermoedelijk heeft Apple het stuur omgegooid en richt het zich nu (meer) op de software achter zelfrijdende auto’s dan de volledige ontwikkeling van een auto.

2. VVD: 'Geen boetes voor foute zzp-contracten'

Zzp’ers die de nieuwe zelfstandigenwet overtreden, mogen geen boete krijgen. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) is op 1 mei van kracht gegaan als vervanger van de VAR. Maar de invoering verloopt alles behalve vlekkeloos. Op een bijeenkomst voor ondernemers in Den Haag zei Zijlstra: “Totdat de puinhoop is opgeruimd zijn boetes uitgesloten. En als het niet op korte termijn is opgelost, moeten we de vermaledijde DBA maar schrappen en iets anders verzinnen of teruggaan naar de VAR’. Nieuwsuur meldt dat 3000 Zzp’ers zich vorige maand hebben uitgeschreven als zelfstandig ondernemer vanwege de chaos rondom de nieuwe wet. 

3. Rocket Lawyer komt naar Nederland

De Amerikaanse digitale juridische dienstverlener Rocket Lawyer komt naar Nederland. Het legaltechbedrijf heeft ‘do it yourself’-websites waar klanten hun eigen juridische documenten kunnen maken, biedt online platforms aan waar klanten en advocaten elkaar kunnen vinden en ontwikkelt software waarmee delen van juridische werkprocessen geautomatiseerd kunnen worden. Het in 2008 opgerichte bedrijf heeft 14 miljoen klanten, met name kleine bedrijven en particulieren. Innovatie-expert binnen de advocatuur Jeroen Zweers sluit, tegenover het FD, een kaalslag onder kantoren tot 30 advocaten met een algemene praktijk niet uit.

4. Tik een echte Jobs-coltrui op de kop

Stiekem altijd een beetje op Steve Jobs willen lijken? Dat kan nu, schrijft Business Insider. Op veilingsite Julien’s Auction worden namelijk kledingstukken en andere memorabilia van de overleden Jobs aangeboden. Strikjes, stropdassen, blouses, zijn leren jas en zijn meest kenmerkende kledingstuk: de zwarte coltrui (met letters weliswaar). Op de leren jas kan geboden worden vanaf 4000 dollar, de verwachte opbrengst ligt rond de 10.000 dollar. Je hebt nog even tijd om je keuze te maken, want pas op 24 september gaat de veiling van start. 

5. Facebook lanceert tools om buitenlandse klanten te vinden

Facebook komt met nieuwe tools die het voor ondernemers makkelijker maken om te adverteren in het buitenland. De tool ‘lookalike targeting’ maakt het voor bedrijven mogelijk om in het buitenland op zoek te gaan naar doelgroepen op basis van een al bestaande doelgroep in Nederland. Een andere tool maakt het mogelijk om te adverteren in landenregio’s of handelszones. Facebook zal de advertenties dan optimaliseren voor de landen waar ze het meeste effect hebben. Om het allemaal wat makkelijker te maken voor ondernemers, presenteert Facebook webinars en een handboek over het vinden van klanten in het buitenland.

6. En dan dit: frunnikknop haalt 3 miljoen dollar op

Blijkbaar zijn er veel mensen die het te gênant vinden om te ontstressen door over een paar plastic testikels te wrijven, maar die wel heel graag knopjes indrukken. De Fidget Toy is een dobbelsteenachtig apparaatje met legio verschillende knoppen. Een schakelaar, een draaiwiel, een joystick en zowel knoppen die een klikgeluid maken als geluidloze. Een instant (aanstaande) hit onder zenuwpezende kantoorklerken, aangezien de Fidget Toy op Kickstarter inmiddels al goed is voor 3 miljoen dollar.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 12 september 2016. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!