ASML bestolen door Chinese spionnen; Takeaway groeit met de helft

Ondernemersnieuws: Chinese spionnen stalen van ASML, Yuri Solinger draait op voor schuld Athleteshop en Takeaway.com groeit met de helft.

1. Chinese spionnen stalen voor honderden miljoenen van ASML

Chinese spionnen hebben bedrijfsgegevens gestolen van ASML en doorgegeven aan een jong bedrijf dat zo Samsung als klant kon wegkapen bij de Veldhovense chipmachinemaker. Dit schrijft het FD. Uit onderzoek van de krant blijkt dat hoge R&D-medewerkers van ASML samenwerkten met een Chinees bedrijf dat nauw samenwerkt met de Chinese overheid. De diefstal vond plaats bij een ASML-vestiging in het Amerikaanse San José. Een rechter in Californië veroordeelde het bedrijf eind vorig jaar tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar, blijkt nu.

2. Orders Takeaway.com groeien met de helft 

Bij Takeaway.com lagen in het eerste kwartaal de bestellingen 51 procent boven die in dezelfde periode van 2018, meldt het bedrijf van Jitse Groen woensdag in een trading update. Overigens is dit al inclusief het overgenomen 10bis, maar nog zonder de grote Duitse overname van Delivery Hero. 31,1 miljoen orders werden verstouwd, waarbij de groei in Nederland met 17 procent het laagst was. Duitsland groeide met 31 procent tot ruim 9,8 miljoen stuks, in 'andere leidende markten' zoals België, Oostenrijk, Polen, Frankrijk en Luxemburg verdubbelden de bestellingen ruimschoots, tot 12,3 miljoen.

3. Yuri Solinger moet persoonlijk dokken voor rekeningen Athleteshop

Yuri Solinger, oprichter van de failliete scaleup Athleteshop, moet bijna 80.000 euro terugbetalen aan een leverancier van zijn webwinkel in sportproducten. De oud-schaatser groeide als een dolle, maar kon de groei niet bijbenen, met ontevreden klanten, lage marges en kredietverzekeraars die zich terugtrokken tot gevolg. Athleteshop bleef willens en weten bestellen, en Solinger is daarom volgens de rechter als bestuurder persoonlijk aansprakelijk voor de onbetaalde rekening.

4. Tech blijkt grootste banenmotor Amsterdam

Bijna de helft van de 69.000 banen in de Amsterdamse techsector, volgens een rapport van Dealroom de langrijkste ’banenmotor’ voor de stad en omgeving, komt van buitenlandse bedrijven. Startups en – veel minder – scaleups van eigen kweek waren samen goed voor de rest, met een handjevol grownups (Booking.com, TomTom, Adyen, Elastic en TakeAway) dat 6756 mensen te eten geeft. In de laatste twee jaar zijn er 13.000 banen in de sector bijgekomen, een groei van 12 procent per jaar. De snelst groeiende werkgevers zijn Picnic, Adyen, Takeaway, Swapfiets en MessageBird.

5. Pelican Media (Carros, Residence) deels failliet

Frank Kloppert is opnieuw – deels – failliet met Pelican, de uitgever van glossy’s als Residence en Carros en sponsored magazines. In 2013 maakte hij al een doorstart, nadat de inzakkende markt en ruzie over de verkoop van een bedrijfsonderdeel hadden geleid tot een bankroet. Op het hoogtepunt had Pelican 80 werknemers, de curator zegt tegen RTLZ nog niet precies te kunnen zeggen wat de oorzaken van het faillissement zijn. "Daarvoor is het nog te vroeg. Wel heeft bestuurder Kloppert aangegeven dat de uitgeverij last had van de krimpende markt." Carros-hoofdredacteur Carlo Brantsen zegt dat zijn autoblad en ook de glossy Residence niet failliet zijn. “Het gaat om goedlopende titels in een andere bv. Waar we echter wel voor moeten zorgen is dat het failleren van Pelican Media bv de titels zo min mogelijk raakt, want dat zou zonde zijn.”

6. En dan dit: Jort heeft ruzie met Amazon Echo

Best een lollige setup: Blendle-oprichter Alexander Klöpping en Jort Kelder in een programma over de invloed van tech op ons dagelijks bestaan. Vanzelfsprekend doet Kelder zich digibeter voor dan hij is. En met verve, zoals bij dit bezoek aan huize Klöpping. Filmpje!

 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 11 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.