Athleteshop krijgt geen doorstart; Bedrijf Joop van den Ende verkocht

Ondernemersnieuws: Athleteshop zal definitief geen doorstart maken, Startpage-cmo Christiaan Solcer begint een investeringscollectief voor ICO's en Joop van den Ende verkoopt Stage Entertainment. 

1. Geen doorstart voor Athleteshop

Helaas voor oud-schaatser Yuri Solinger: zijn webwinkel Athleteshop zal definitief geen doorstart maken. Dat meldt RTV Noord donderdag. Geen enkele geïntereseerde partij zou zich hebben gemeld als koper voor het in juli failliet verklaarde bedrijf. De naam ‘Athleteshop’ zou te ernstig besmeurd zijn en de investering om het imago te redden zou door potentiële kopers te hoog worden gevonden. Athleteshop kwam negatief in het nieuws wegens het niet of te laat leveren van producten en Solinger moest zelfs tweemaal verschijnen in consumentenprogramma Kassa. Athleteshop maakte bovendien een schuld van 4,8 miljoen euro.

2. Goed jaar voor kringloop-ondernemers

Op zoek naar een groeimarkt? Verkoop gewoon je oude rommel! Het aantal kringloopwinkels in ons land groeide afgelopen jaar met 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat schrijft NU.nl naar aanleiding van cijfers van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) op basis van 206 aangesloten kringloopwinkels. Ondanks de toenemende concurrentie in de branche nam de totale omzet met 4 procent toe. Ook was er sprake van 5 procent meer ingeleverde spullen. Consumenten lijken zich steeds bewuster te worden van het milieu. Het enige nadeel voor de kringloopondernemers is dat ze te weinig personeel kunnen vinden. 

3. ‘Apple mag Shazam overnemen van EC

De Europese Commissie (EC) wil de overname van muziekherkenningsdienst Shazam door Apple goedkeuren. Dat meldt althans Reuters op basis van twee mensen die meedoen aan een onderzoek. Het betreffende onderzoek loopt sinds april en is bedoeld om te controleren of Apple de dienst niet slechts zou willen kopen om de volledige markt voor zich te winnen. Apple kan met Shazam beter achterhalen welke nummers populair zijn, waardoor het zijn streamingdienst Apple Music kan verbeteren en een sterkere concurrent worden van Spotify en Deezer.

4. Stage Entertainment verkocht aan Amerikaans bedrijf

Stage Entertainment, de musicalonderneming van Joop van den Ende, is van eigenaar gewisselt. Van den Ende en investeringsmaatschappij CVC Capital Partners hebben al hun aandelen verkocht aan het Amerikaanse Advance Publications. Dat maken beide partijen donderdag bekend. Van den Ende was al langer niet meer de kapitein op het schip: in 2015 verkocht hij 60 procent van zijn aandelen aan CVC, met de intentie om uiteindelijk ook de overige aandelen van de hand te doen. Dat is bij dezen een feit. Van den Ende blijft betrokken als adviseur. Hoeveel de Amerikanen betaalden voor de overname, maken de partijen niet bekend.

5. Zoox ontslaat ceo en mede-oprichter

Drama bij Zoox, een maker van zelfrijdende auto’s in Silicon Valley. Had het bedrijf enkele weken geleden nog een half miljard dollar opgehaald, nu blijkt de board zijn ceo op straat te hebben gezet. Tim Kentley-Klay, die tevens mede-oprichter is van de onderneming, is op Twitter vernietigend over de board. Hij zou op straat gezet zijn “zonder waarschuwing, reden of recht om te antwoorden”. Het bestuur zou kiezen voor een “pad van angst”. Wat precies de reden is voor het vertrek van Kentley-Klay blijft onbekend. De andere oprichter Jesse Levinson krijgt nu promotie. Je zou er maar in hebben geïnvesteerd..

6. Startpage-cmo wil de ICO-branche verbeteren

Startpage-cmo Christiaan Solcer wil met een nieuw project de wereld van de initial coin offerings (ICO’s) overzichtelijker maken. Met Presale.com wil hij zowel expertise als kapitaal inzetten om ICO’s voor bedrijven en investeerders succesvoller te maken. Veel angel investors zijn volgens Solcer huiverig als het om ICO’s gaat, omdat de tak van sport nog maar jong is. Door een team van angels en experts te verzamelen, wil hij samen investeringskansen bekijken op basis van due diligence. Door gezamenlijk te investeren, krijg je bovendien meer invloed op de investeringsvoorwaarden, stelt de privacyvoorvechter. Aanmelden kost niets, noppes, nada, aldus Solcer op Medium.

7. En dan dit: Amerikaans bedrijf dolgelukkig met microchips

Je zal Christiaan Solcer niet snel met eentje kunnen verleiden, maar vijftig werknemers van het Amerikaanse bedrijf Three Square Market implanteren afgelopen jaar een chip in hun hand. Hiermee kunnen ze inloggen op hun computer, de deur van hun werk openen en een drankje uit de automaat bestellen. Het aantal deelnemers aan het experiment is inmiddels opgelopen tot tachtig man, meldt MIT Technology Review. De medewerkers zijn tevreden over de chip. Slechts drie hebben deze laten verwijderen, maar dit zou zijn geweest omdat zij het bedrijf verlieten. Een chip in je hand laten implanteren voor betalingen is echter een gevaarlijke exercitie: wie het leest - in dit geval dus je werkgever - kan veel over je te weten komen.

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 24 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!