'Avantium plant beursgang'; Wiebes verdenkt 7 opdrachtgevers

Ondernemersnieuws: 'Avantium wil naar de beurs', Wiebes verdenkt 7 opdrachtgevers van overtreden Wet DBA en potholes zijn een plaag voor FedEx.

1. Avantium plant beursgang

Producent van bioplastic Avantium wil naar de beurs, meldt het FD op basis van ingewijden. De Shell-spin-off heeft een groen alternatief ontwikkeld voor op aardolie gebaseerde petflessen, yoghurtkuipjes en folie. Volgens de krant wil het bedrijf zowel in Amsterdam als in Brussel naar de beurs. De opbrengst van de beursgang (ruim 100 miljoen) is bedoeld voor een nieuwe fabriek die Avantium samen met het Duitse chemieconcern BASF gaat bouwen in de haven van Antwerpen. De fabriek zou 250 miljoen à 300 miljoen euro kosten. Avantium is voor een deel in handen van ING, Coca-Cola en Danone. Lees ook dit artikel waarin ceo Tom van Aken vertelt hoe hij Coca-Cola binnensleepte als klant. 

2. Wiebes verdenkt 7 opdrachtgevers

Het ministerie van Financiën verdenkt 7 opdrachtgevers ervan misbruik te maken van de Wet DBA, schrijft staatssecretaris Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Die bedrijven huren mensen in als zzp’ers, terwijl er sprake is van schijnzelfstandigheid. De handhaving van de zzp-wet DBA werd na talloze klachten stopgezet, maar tegen bewust kwaadwillenden wordt nog wel opgetreden. Wiebes mag de namen van de bewuste opdrachtgevers niet delen, maar kondigt wel verder onderzoek aan. “Zodra er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking én van kwaadwillendheid, legt de Belastingdienst een naheffingsaanslag loonheffingen en een boete op (waarbij ook het strafrechtelijk traject in beeld kan komen).” Wiebes doet in april weer verslag. 

3. Niet onderbouwde waarschuwing is verboden reclame

Een websitebouwer uit Hoogeveen mag niet waarschuwen tegen de vermeende malafide praktijken van een concurrent, bijkt uit een rechtszaak in hoger beroep. Websitebouwer VisualMedia betichtte concurrent Proximedia ervan ondernemers te duperen met agressieve verkooptactieken, lange contracten met afkoopsommen en het niet nakomen van afspraken. In een eerdere uitspraak koos de rechter er nog voor om de vrijheid van meningsuiting van VisualMedia zwaarder te laten wegen dan de bescherming van de naam van Proximedia. Maar in hoger beroep schiet de advocaat van Proximedia raak met zijn argument dat de waarschuwing van VisualMedia beschouwt moet worden als een verboden vorm van vergelijkende reclame. Aangezien VisualMedia zijn beschuldigingen niet genoeg kan onderbouwen, een voorwaarde voor het toestaan van vergelijkende reclame, krijgt Proxmidia gelijk - al is het gewraakte bericht al een tijdje geleden verwijderd.

4. IT-miljardair Joop van Oosterom overleden

Miljardair en schaakmecenas Joop van Oosterom (78) is overleden, weet Quote. Van Oosterom was medeoprichter van IT-bedrijf Volmac. Dat bedrijf groeide na een beursgang in 1988 en een fusie met Capgemini uit tot een miljardenbedrijf. In 2001 deed Van Oosterom zijn belang van de hand en werd - met 300 miljoen gulden op zak - investeerder. Van Oosterom werd in 1955 nationaal jeugdkampioen schaken, en bleef daarna actief in de schaakwereld, als sponsor en organisator van schaaktoernooien. De miljardair (1,1 miljard volgens Quote) stierf in oktober, maar zijn overlijden werd tot op heden geheim gehouden door familie en vrienden. De NOS noemt het stilzwijgen rondom Van Oosteroms overlijden “een mysterie”.

5. Google stoot satellieten af

Google verkoopt zijn satelliettak Terra Bella aan satelliet-startup Planet. Die laatste koopt daarmee een bedrijf met 60 man personeel, inclusief 7 actieve, hoge resolutie-satellieten en een meerjarig contract voor de levering van beelden voor Google Maps. Het verkoopbedrag wordt niet bekendgemaakt. Business Insider meldt op basis van een anonieme bron dat Planet meer dan 300 miljoen dollar betaalt, maar minder dan de 500 miljoen dollar die Google in 2014 op tafel legde voor Skybox, zoals het bedrijf destijds heette. Google neemt tegelijk een belang in Planet, dat zijn satellietbeelden in meer markten wil inzetten, waaronder voor de financiële sector en bij rampenbestrijding.

6. En dan dit: potholes jagen FedEx op kosten

Postbezorger FedEx verslijt door de deplorabele staat van het wegennet in de VS twee keer zoveel banden per kilometer dan 20 jaar geleden. Dat verklapte (video) FedEx-ceo Fred Smith afgelopen week tijdens een hoorzitting in Washington, waar ook andere ondernemers kwamen opdraven om (meer geld voor) betere wegen te bepleiten. FedEx-busjes rijden anno nu veel vaker lek dan vroeger, omdat ze hun banden aan flarden rijden in een van de vele potholes in de weg. Smith is zelfs bereid om extra wegen- en brandstofbelasting te slikken, als de Amerikaanse overheid maar zorgt voor meer bandenvriendelijke wegen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 6 februari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl