Banken rollen flitsbetalingen uit; DeGiro op de vingers getikt door AFM

Ondernemersnieuws: 2019 wordt het jaar van de flitsbetalingen, DeGiro past bedrijf aan na kritiek AFM en dataleverancier laadpalen Europa in dankzij investering. 

1. Banken rollen flitsbetalingen uit

Geld overmaken tussen banken duurt vanaf volgend jaar hooguit 5 seconden, op elk moment van de dag, inclusief het weekend, op feestdagen en ’s nachts, kondigt Betaalvereniging Nederland aan. De (net niet) instant payments betekenen bijvoorbeeld dat salarissen precies op bijvoorbeeld de vierentwintigste van de maand op de rekening staan. Ook wordt verwacht dat ondernemers voorraden beter kunnen afstellen als facturen direct worden betaald en weekendomzet onmiddellijk op de rekening staat. Net als eerder in Denemarken en Zweden kan de techniek het aantal pinapparaten in winkels doen afnemen, omdat retailers klanten voortaan makkelijker kunnen vragen om geld direct naar hun rekening over te boeken. 

2. AFM tikt DeGiro op de vingers

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft broker DeGiro op de vingers getikt, spotte het FD in de jaarrekening die het Amsterdamse bedrijf deze week deponeerde. De toezichthouder oordeelde afgelopen voorjaar dat het bestuur en de compliance van de internetbroker onder de maat waren. De broker heeft de door de toezichthouder gewenste aanpassingen inmiddels doorgevoerd, zegt een woordvoerder. Zo zijn er twee nieuwe, externe bestuurders aangesteld en is de afdeling compliance uitgebreid. Het bedrijf erkent dat de snelle groei van de afgelopen jaren ten koste ging van de aandacht voor "onderwerpen die een meer organisatorische achtergrond hebben".

3. Tonnen voor dataleverancier laadpalen 

Data-provider voor laadpalen Eco-movement haalt een investering van ‘enkele honderdduizenden euro’s’ op bij Arches Capital. Het bedrijf Roderick van den Berg en Falco van Vloten bundelt data van openbare laadpalen in de Benelux, en strikte daarvoor tot nu toe zo’n beetje alle fabrikanten van laadpalen en een aantal grote navigatiepartijen als klant. Dankzij het groeigeld kan dienst de komende maanden worden uitgebreid naar de rest van Europa. “De snelle groei van deze markt gecombineerd met de ervaring van de oprichters van Eco-movement waren voor ons doorslaggevend om deze investering te doen”, zegt Arches-investeerder Frank Appeldoorn.

4. Ondernemers positief over 2019

Ondernemers zijn positief over 2019, bericht het CBS op basis van een enquête. Ondernemers (in het niet-financiële bedrijfsleven) verwachten het komende jaar gemiddeld meer omzet, uitbreiding van het personeelsbestand en hogere investeringen dan in 2018. Wel hebben steeds meer bedrijven last van een tekort aan personeel. 26 procent van de bedrijven noemen die personele krapte momenteel een belemmerende factor, tegen 5 procent begin 2016. Het aantal openstaande vacatures was eind september met 262 duizend groter dan ooit, meldt het CBS in een andere update.

5. Levi’s naar de beurs

Spijkerbroekenmaker Levi Straus & Co overweegt een beursgang, zeggen ingewijden tegen CNBC. Het oude Amerikaanse bedrijf zou daarbij in het eerste kwartaal van volgend jaar 600 tot 800 miljoen dollar willen ophalen, tegen een minimale waardering van 5 miljard dollar (ongeveer net zo veel als de omzet van het afgelopen jaar). Levi's is nog altijd in handen van de nazaten van Levi Strauss, een Beierse gold rush-immigrant die 145 jaar geleden in Californië patent aanvroeg voor de eerste blue jeans. Het bedrijf deed in 1971 ook een IPO, maar na teruglopende koers en omzetcijfers haalde de familie Strauss het bedrijf in 1984 weer van de beurs.  

6. En dan dit: De Mol verkoopt huis voor 15 miljoen aan YER-topman

John de Mol heeft het record voor de verkoop van het duurste huis voor dit jaar verpulverd, weet Quote. De oprichter van Talpa zou zijn huis in Blaricum voor 15 miljoen euro van de hand doen. Volgens 'een kuchende man in regenjas' is YER-topman Jaap Kooijman de nieuwe eigenaar van de 1200 vierkante meter grote villa, die ook nog eens 5 miljoen euro uittrekt voor een grondige verbouwing. Kooijman onttroont ook de recordhouder van 2017 Jitse Groen, die voor een huis in Noordwijk een luttele 10 miljoen euro aftikte

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 16 november. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!