Bedrijfsuitje aantrekkelijker; investeerders tegen startups: winter is coming

Groep

Ondernemersnieuws: belastingvrij bedrag kerstpakket en bedrijfsuitje wordt groter, investeerders waarschuwen startups met weinig cash en curator Create2Fit stuit op stapel geld. 

1. Kabinet maakt bedrijfsuitje aantrekkelijker

Het kabinet verruimt de werkkostenregeling, waarmee werkgevers bijvoorbeeld belastingvrij een kerstpakket of bedrijfsuitje kunnen geven. Momenteel mogen ondernemers tot 1,2 procent van de totale loonsom van alle medewerkers onbelast vergoeden. Dat percentage gaat vanaf volgend jaar omhoog naar 1,7 procent voor de eerste 400.000 euro van het totale loonbedrag. Daardoor kan een bedrijf met een loonsom van 400.000 euro straks 6800 euro belastingvrij geven, in plaats 4800 euro. Het geld is afkomstig uit de pot van 100 miljoen euro die het kabinet afgelopen augustus beschikbaar stelde voor lagere lasten op arbeid voor het mkb.

2. Investeerders tegen startups: winter is coming

In de Financial Times waarschuwen enkele investeerders startups dat zij meer cash moeten aanhouden met het zicht op een mogelijk afkoelende economie. "We peperen ondernemers in dat ze nu direct een financiële runway van achttien tot 24 maanden moeten hebben, zodat ze iedere situatie aankunnen", zegt een investeerder van Index Ventures, een geldschieter die eerder nog 9 tot 12 maanden cash adviseerde. Het Zwitserse Lakestar raadt startups een kaspositie aan waarmee zij het tenminste een tot anderhalf jaar kunnen uitzingen. De kans op herfinanciering en een hoge waardering zou zijn afgenomen. “Veel bedrijven waarin we investeren hebben nog nooit tegenwind gehad”, zegt een investeerder van Balderton Capital. 

3. Uber-chauffeur beloond voor meer ritten

Uber beloont chauffeurs die veel ritten maken door ze commissiekosten kwijt te schelden, bericht AT5. De promotie-actie liep ook door nadat het Amerikaanse bedrijf in december, na een reeks dodelijke ongelukken, veiligheidsmaatregelen aankondigde om vermoeidheid bij chauffeurs te verminderen. Chauffeurs die binnen een week vijftig ritten rijden hoeven de rest van die week geen commissie meer te betalen, een fee van 25 procent van de totale ritprijs. “Je werkt jezelf kapot”, stelt een anonieme chauffeur. Uber spreekt tegen dat de kortingsactie bedoeld is om chauffeurs zo veel mogelijk te laten rijden.

4. Curator Create2Fit vindt stapel geld

De curator van Create2Fit, de failliete webwinkel van Tom Coronel en Marc Koster, is gestuit op ruim 37.000 euro aan contant geld. Dat schrijft de curator in een faillissementsverslag waar NU.nl over bericht. Volgens curator Robert de Lauwere had de stapel biljetten te maken met het faillissement van geldtransporteur SecurCash, waarop Create2Fit besloot dat bedrag voorlopig maar in zijn eigen kluis te bewaren. De curator en zijn collega's brachten het bescheiden kapitaal zelf naar de bank, "maar dat is bepaald geen routineklusje". Create2Fit (o.a. Televisiewinkel.nl en Koffiediscounter.nl) werd vorige week overgenomen door New Retail Company, het moederbedrijf van PlatteTV. 

5. BBC overweegt kantoor(tje) in Amsterdam

De Britse omroep BBC overweegt een kantoor te openen in Amsterdam (of Brussel) als Groot-Brittannië de EU straks definitief heeft verlaten, schrijft The Times. De omroep zou die stap moeten nemen om te zorgen dat het zijn zenders in de Europese Unie kan blijven uitzenden. Momenteel mogen Britse tv-kanalen nog in de EU uitzenden, maar die regeling komt na de Brexit van 29 maart waarschijnlijk ten einde. De definitieve keuze voor de vestigingsplaats van het zakelijke kantoor met hooguit vier of vijf werknemers wordt pas na die datum gemaakt. 

6. En dan dit: Fyre Fest-parodie doet het met stock-beelden

Fyre Festival mag dan zijn uitgelopen op de smeuïgste flop in de festivalgeschiedenis, er is nog een plek waar je een insane aantal modellen (en een zwemmend varkentje) kan vinden, dacht stockfotosite ShutterStock. Het bedrijf haakte in op het The Greatest Party That Never Happened met een parodie op de originele promo-video. De 2100 dollar kostende clip bewijst dat je met alleen maar stock-beelden akelig dicht in de buurt kunt komen van het origineel, zonder dat je zelf hordes fotomodellen moet verschepen naar een afgelegen eiland:  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 4 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl