Beleggers dumpen Randstad om Google; Picnic wint van Verstappen

Picnic-video Verstappen

Ondernemersnieuws: Randstad-beleggers vrezen Google, bitcoin door 2000 dollar en Picnic wint in rechtszaal van Verstappen. 

1. Randstad-beleggers vrezen Google

Beleggers dumpen Randstad en Adecco vanwege de komst van Google, schrijft de Telegraaf. De aandelen van de nummers 1 en 2 in de wereldwijde uitzendmarkt staan onder druk, na het nieuws dat Google een vacaturezoekfunctie heeft toegevoegd. Het zou kunnen dat die vrees ongegrond is. Want om zoveel mogelijk vacatures te kunnen bundelen werkt Google samen met onder meer LinkedIn, Facebook, Careerbuilder, Glassdoor - én Randstad-dochter Monster. Google for Jobs wordt de komende weken uitgerold in de VS, andere landen volgen later. Wie zich sinds kort ook laat gelden op de vacaturemarkt? Marktplaats.

2. WizeNoze naar VK dankzij nieuwe geldronde

WizeNoze haalt 1,3 miljoen euro op om zijn kindvriendelijke zoekmachine ook in Groot-Brittannië te lanceren. Dankzij een samenwerking met een scholenverband in Londen bereikt de dienst van Diane Janknegt in een klap 1,2 miljoen kinderen. WizeNoze verzamelt voor kinderen en jongeren geschikte websites en rangschikt die informatie op vijf verschillende leesniveaus. Een belangrijk ingrediënt daarbij is een algoritme dat het leesniveau van teksten kan analyseren. Het nieuwe groeikapitaal is afkomstig van een Innovatiekrediet en informele investeerders. Tot nu toe scoorde de startup in 3 rondes 3,2 miljoen euro.

3. Meer omzet, meer verlies voor Spotify  

Spotify mag dan de onbetwiste marktleider zijn in de markt voor streaming muziek, de verliezen blijven zich opstapelen, blijkt uit cijfers waar The Information de hand op wist te leggen. De Zweedse muziekdienst draaide vorig jaar een verlies van tussen de 333 en 444 miljoen dollar, vergeleken met een min van 205 miljoen in 2015. De omzet steeg wel met bijna 50 procent van 2,2 miljard in 2015 naar 3,1 miljard het afgelopen jaar. Oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon brengen hun bedrijf waarschijnlijk pas op zijn vroegst volgend jaar naar de beurs.

4. Bitcoin breekt door 2000 dollar-grens

Bitcoin is sinds zondag voor het eerst meer dan 2.000 dollar waard. Het digitale betaalmiddel is sinds het begin van dit jaar bezig bezig aan een straffe opmars, onder meer dankzij speculanten, die er hun verzameling dollars en obligaties mee aanvullen. Vorige maand kreeg de koers een flinke boost toen de Japanse overheid bitcoin erkende als wettig betaalmiddel, terwijl ook China zijn aversie tegen bitcoin lijkt te laten varen. In Nederland is de bitcoin nog altijd geen officiële valuta.

5. Werkgever discrimineert zwangere vrouw (onbewust) 

Werkgevers hebben vaak niet door dat ze zwangere vrouwen discrimineren, stelt het College voor de Rechten van de Mens (CRM) tegenover NU.nl. Volgens het college neemt eht aantal gevallen van zwangerschapsdiscriminatie maar niet af in Nederland. Vorig jaar zou 43 procent van de zwangere vrouwen in Nederland daar mogelijk last van hebben gehad. Om daar iets aan te doen lanceert de organisatie vandaag een meldpunt voor zwangere vrouwen die zich door hun werkgever gediscrimineerd voelen.

6. En dan dit: Picnic wint van Verstappen

Het filmpje, c.q. de pr-stunt van online supermarkt Picnic met daarin een lookalike van Max Verstappen was niet schadelijk voor het imago van de autocoureur. Dat oordeelt het Gerechtshof Amsterdam, dat een eis tot beslaglegging door het management van Verstappen verwerpt. Ook is het volgens het hof 'zeer de vraag' of het portretrecht van de Formule 1-coureur is geschonden, omdat de gewraakte video duidelijk een parodie is. Door de uitspraak is de kans dat Verstappen de door hem geëiste 350.000 euro krijgt, een stuk kleiner geworden. De zaak gaat in de zomer verder. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 22 mei. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl