Beleggingsapp Bux scoort 10 miljoen; Airdnd buigt voor Airbnb

Ondernemersnieuws: Bux haalt ruim 10 miljoen op, Airdnd past naam aan onder druk van Airbnb en Robin Radar Systems krijgt miljoenenorder van luchtmacht.

1. Bux haalt ruim 10 miljoen op 

Beleggingsapp Bux heeft ruim 10 miljoen euro vers groeigeld opgehaald - nadat vorig jaar al 6 miljoen werd geïncasseerd. De in 2014 gelanceerde dienst van Nick Bortot wil daarmee onder andere een app bouwen voor het handelen in cryptomunten, en een dienst introduceren voor beleggen op de middellange en lange termijn. De nieuwe geldronde komt van de twee huidige aandeelhouders Holtzbrinck Ventures en Velocity Capital en drie nieuwe investeerders: ex-marketingdirecteur van Booking.com Arthur Kosten, BinckBank-oprichter Thierry Schaap en Adriaan Mol, oprichter van betaalbedrijf Mollie. Voor particuliere investeerders start Bux over twee weken een crowdfundingronde

2. Airdnd buigt voor Airbnb

Platform voor hobbychefs Airdnd heeft zijn naam onder druk van Airbnb veranderd naar Sharednd (Share Drinks and Dinner). De dienst, in 2015 al eens startup van de week, zwichtte na een nogal dwingende brief van de advocaat van Airbnb. “Voor ons is ‘Air’ altijd synoniem geweest voor de deeleconomie, maar kennelijk houdt deelplatform Airbnb die drie letters liever voor zichzelf”, zegt een verbolgen medeoprichter Max Barendregt tegen het AD. Airdnd is niet het eerste platform dat zijn naam aanpast na aandringen van Airbnb. Eerder bezweken de Deense deelfietsen van Airdonkey, Airpnp (openbare toiletten vinden) en de Belgische oppas-app Airbsit onder de Amerikaanse druk. 

3. Robin Radar scant vogels voor luchtmacht

Robin Radar Systems heeft een order van 7 miljoen euro binnengesleept bij de luchtmacht. De Haagse startup van Siete Hamminga voorziet daarmee alle bases in Nederland van radars die vogels kunnen detecteren binnen een omtrek van een paar kilometer. Daarmee kunnen botsingen met vliegtuigen voorkomen worden. Robin verkocht zijn radarsystemen al aan meerdere luchthavens, waaronder Schiphol, Berlijn, Frankfurt en Kopenhagen. Een aantal windmolenparken gebruikt het systeem om de impact op vogels te meten. Robin sloot eerder een samenwerking (‘Birdstrike Alliance’) met onder meer Bird Control Group, de vogelverjagende laser waarmee Steinar Henskes wereldwijd hoge ogen gooit. 

4. Tesla bouwt fabriek in China

Tesla heeft groen licht gekregen voor bouw van een nieuwe fabriek in China, bericht The Wall Street Journal. De deal in de grootste markt voor elektrische auto’s (naar schatting 295.000 stuks dit jaar) is bijzonder: Tesla hoeft als eerste buitenlandse autofabriek geen joint venture te sluiten met een lokale Chinese partner. Daarmee zou de nieuwe fabriek de eerste volledig zelfstandige buitenlandse autofabriek in China worden. Wel eist de de Chinese overheid alsnog een importbelasting van 25 procent, voor de Tesla’s die straks in de vrijhandelszone van Shanghai van de band rollen.

5. Private lease-app haalt miljard op

Het Amerikaanse Fair, een app voor private lease van gebruikte auto’s, heeft een lening gescoord van 1 miljard dollar, schrijft TechCrunch. De dienst krijgt daarnaast een investering - van onbekende hoogte - van onder meer BMW en Mercedes. Fair onderscheidt zich behalve met tweedehands auto's met een flexibele opzegtermijn van maar vijf dagen, zonder minimum- of maximumtermijn. Klanten kiezen in de app uit een aanbod dat wordt voorgeschoteld op basis van hun kredietscore. Een sterk staaltje Car-as-a-Service (CaaS), dat vooralsnog alleen in Californië beschikbaar is, maar dankzij de nieuwe investering snel wordt uitgebreid naar andere markten.

6. En dan dit: Dan Brown opent nieuwe bibibliotheek Joost Ritman

De bijzondere boekenverzameling van zakenman en kunstmecenas (en vuurwerkfan) Joost Ritman kreeg afgelopen zaterdag een upgrade met de opening door succesauteur Dan Brown van de Ambassade van de Vrije Geest, bericht de NOS. Het nieuwe instituut - met een roerige voorgeschiedenis - moet een ontmoetingsplaats worden “waar wijsheid uit de hele wereld wordt verzameld”. Plastic-bestektycoon Ritman stak er een deel van zijn fortuin in dat hij verdiende aan de verkoop van luchtvaartbestek. Da Vinci Code-schrijver Brown maakt al jaren gebruik van de bibliotheek met oude geschriften over middeleeuwse mystiek, alternatieve religies en alchemie. De Amerikaanse auteur schonk de bibliotheek vorig jaar 300.000 euro. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 23 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl