Bernhard koopt Mediapark; WeWork loopt 18 miljard funding mis

Ondernemersnieuws: Bernhard wordt nu ook huisbaas van Hilversum, Emmens gamebedrijf stopt nadat Google het onvindbaar maakte en WeWork noemt zichzelf voortaan The We Company na geflopte fundingronde.

1. Gamebedrijf uit Emmen crasht nadat Google het onvindbaar maakte

Vasco Rouw trekt noodgedwongen de stekker uit zijn gamesontwikkelaar Vasco Games in Emmen. De boosdoener is volgens hem Google, dat afgelopen zomer zijn zoekalgoritme zo veranderde, dat app games als Ships of Battle: Age of Pirates ineens een bak minder verkeer trokken en de omzet meer dan halveerde. In 2017 vierde Vasco Games nog de miljardste download uit Google Play. Van zijn honderd medewerkers moeten er ruim zestig op zoek naar een nieuwe baan, Rouw kijkt of hij verder kan met zakelijke apps.

2. WeWork loopt 18 miljard funding mis, gaat We Company heten en komt zijn kantoren uit

Holy mother: WeWork-ceo Adam Neumann was vlak voor kerst klaar om een deal van 20 miljard dollar te tekenen met zijn Japanse aandeelhouder SoftBank, toen die koudwatervrees kreeg door de beursellende van die weken. Na veel gedoe heeft hij het af weten te maken op een geldronde van 2 miljard, die zijn werkplekverhuurder 47 miljard dollar waard maakt. Lees op Fastcompany hoe Neumann helemaal stuk was van die zeperd. En o ja: hij verandert de naam van zijn bedrijf in The We Company. Je voelt hem aankomen: het merk We gaat de komende jaren op veel meer diensten worden geplakt dan kantoorruimte. Zoals Neumann zegt: het zal alle aspecten van ons leven bestrijken, zowel fysiek als digitaal.

3. Startup van NL co-founder haalt 7 miljoen op om computers te laten zien

Computer vision startup Scape Technologies heeft in Londen 7 miljoen euro opgehaald om een computer zijn omgeving te laten ‘zien’ om zijn positie supernauwkeurig te kunnen bepalen. Het aardige van Scape, dat deze week uit stealth mode kwam, is dat de Nederlandse robotexpert Huub Heijnen het brein erachter is. Eerder leerde de Delftse ingenieur robots lopen, maar om een computer te laten zien zijn nog meer doorbraken nodig. Als de Vision Engine af is, is die veel nauwkeuriger dan gps, wat goed van pas komt bij zelfrijdende auto’s, drones en alles wat met AR te maken heeft.     

4. Google wil je bankrekening zien, en dat mag binnenkort

Google heeft onlangs banklicenties in Ierland en Litouwen binnengehaald waarmee het het bankwezen in Europa wil veroveren. Het lijkt een kwestie van tijd totdat het ook mee mag kijken op de bankrekening van Europese consumenten, schrijft het FD. Een nieuwe Europese richtlijn, PSD2, maakt dat dit jaar mogelijk. PSD2 geeft rekeninghouders meer controle over hun bankdata, die ze straks mogen delen met derden. Als ze daar toestemming voor geven, kan Google meekijken en betalingen uit hun naam doen. Op het moment mag dat alleen in de Baltische EU-lidstaat, maar uitbreiding naar andere Europese landen lijkt aanstaande.

5. Vastgoedprins Bernhard koopt Mediapark

Bernhard van Oranje-Nassau stapelt nog wat stenen op zijn imperium: hij koopt met Pinnacle het Mediapark in Hilversum. Het epicentrum van de Nederlandse media was tot 2012 in handen van vastgoedbaas Rudy Stroink, maar die ging failliet, waarna het park een speelbal werd van zijn schuldeisers. Wat de Bernhard aftikt voor het bedrijventerrein is niet bekend, wel dat hij de gemeente Hilversum te snel af is. Die riep een jaar geleden de boel te willen kopen voor rond de 200 miljoen, om het voor nog eens 300 miljoen uit te breiden tot Media Campus. Hilversum heeft nog geen contact gehad met de nieuwe eigenaar. 

6. En dan dit: Hamburger 2.0 van Impossible Foods maakt koeien werkloos

Het Amerikaanse Impossible Foods had al een tijdje een hamburger van nepvlees op de markt, maar koos de Consumer Electronics Show om een totaal nieuwe versie te lanceren. De Impossible Burger 2.0 is niet langer van tarwe-eiwit gemaakt, maar van soja en is slanker, glutenvrij, veel makkelijker te bakken of te verwerken tot andere gerechten met nepgehakt. Sprout proefde tussen alle AI, VR en 8K-tv-schermen de hightech veganburger die niet van echt te onderscheiden is en koeien werkloos moet maken. En daarmee de wereld redt: de vleesindustrie legt beslag op 30 procent van het aardoppervlak en is goed voor 18 procent van de CO2-uitstoot.  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 9 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!