Beurscrash kost Zuckerberg 15 miljard; ACM vermoedt machtsmisbruik app-winkels Apple en Google

Mark Zuckerberg

Ondernemersnieuws: Mark Zuckerberg 15 miljard armer na duikvlucht Facebook-aandeel, Nederlandse waakhond verdenkt Apple en Google van machtsmisbruik met app-winkels en parasiet jaagt ondernemerschap aan.

1. Beurscrash kost Zuckerberg 15 miljard 

De meltdown van het aandeel Facebook donderdag heeft oprichter Mark Zuckerberg zo’n 15 miljard dollar aan vermogen gekost. Beleggers dumpten het aandeel massaal na teleurstellende kwartaalcijfers en het naar beneden bijstellen van de prognose voor de marges de komende jaren. De mededeling van Zuckerberg dat het sociale netwerk nu maandelijks door een derde van de wereldbevolking wordt gebruikt, was niet genoeg om beleggers om de tuin te leiden. Zuckerbergs belang van 17 procent in Facebook is nog altijd goed voor een slordige 70 miljard.

2. ACM vermoedt machtsmisbruik app-winkels Apple en Google

Toezichthouder ACM wil weten hoe Apple en Google apps goedkeuren en selecteren voor hun app stores. De toezichthouder vermoedt dat die Amerikaanse techconcerns misbruik maken van hun machtspositie: "Als bedrijven eindgebruikers niet met een app op hun smartphone kunnen bereiken worden deze bedrijven mogelijk geschaad in hun mogelijkheden om effectief hun diensten aan te bieden." En: "De belangen van appstores lopen daarbij niet altijd gelijk met de belangen van bedrijven die apps aanbieden, omdat de eigenaars van de appstores zelf ook apps aanbieden."

3. Spotify knalt naar 83 miljoen betalende gebruikers

Spotify is het afgelopen kwartaal gegroeid naar een whopping 83 miljoen betalende gebruikers. Het aantal mensen dat netjes betaalt voor de Zweedse muziekdienst steeg het afgelopen kwartaal met (netto) 8 miljoen. Dat bracht 1,2 miljard dollar omzet in het laatje. Inclusief het aantal gratis meelifters steeg het aantal actieve gebruikers naar 180 miljoen mensen. Het aandeel Spotify steeg sinds de beursgang afgelopen april van 149 naar 187 euro.  

4. Fabrikant innovatief paneermeel failliet na oververhitte machine

Orfi-food, dat paneermeel uit groenteafval maakte, is failliet. Oprichter Rien Vervoort zegt in een reactie dat er genoeg vraag was naar zijn vega-coating voor schnitzels en kroketten. "Maar technisch lukte het niet om het product uit de productielijn te krijgen." Er zijn volgens Vervoort twee "essentiële rekenfouten" gemaakt. Een daarvan was dat de coating in eerste instantie getest werd tijdens 15 minuten durende testruns. Toen de echte productie werd gestart bleek de machine oververhit te raken. Orfi-food had 5 medewerkers. "We gaan nu eerst een paar traantjes wegpinken, en daarna nadenken over een doorstart."

5. Verkoop elektrische auto's naar record 

In de eerste helft van dit jaar zijn er al meer elekrische auto's verkocht dan in heel 2017, meldt marktonderzoeker VWE Automotive. Van alle nieuwe auto's die dit jaar tot nu toe werden verkocht is 3,1 procent elektrisch. Tijdens het eerste halfjaar werden in totaal 10.412 elektrische auto's verkocht. Net als vorig jaar is de Tesla Model S het bestverkochte model (1879 stuks YTD), gevolgd door de Nissan Leaf (1417) en de Volkswagen e-Golf (1302). Reden voor de groei is, behalve de komst van nieuwe modellen, het feit dat volledig elektrische auto’s de enige nieuwe auto’s zijn waarbij nog geprofiteerd kan worden van een verlaagd bijtellingspercentage. 

6. En dan dit: parasiet stookt ondernemersvuurtje op

Vorige week schreven we over 4 manieren om als ondernemer met angst om te gaan, maar deze kende we nog niet. De in kattenpoep voorkomende parasiet Toxoplasma gondii kan je net dat beetje extra moed geven om een bedrijf te starten, blijkt uit nieuw onderzoek. De parasiet, die voorkomt in de magen van zo’n 2 miljard mensen, blijkt een voorspeller te zijn van risicovol gedrag. Mensen met de parasiet aan boord volgen 1,4 keer vaker dan gemiddeld een studie bedrijfskunde en hebben 1,8 keer zo vaak hun eigen bedrijf gestart. Hoeveel katten had jij tot nu toe om je heen?

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 26 juli. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl