Beursgang Slack maakt oprichter miljardair; Fastned schrapt uitgifte aandelen op laatste moment

Stewart Butterfield, Slack

Ondernemersnieuws: Slack viert succesvol beursdebuut op Wall Street, Fastned schrikt van onzekerheid over stimulering elektrisch rijden en IT-platform ValueBlue haalt twee miljoen op.  

1. Succesvolle beursgang Slack maakt oprichter miljardair

Chatdienst Slack heeft zijn eerste beursdag donderdag afgesloten met een koerswinst van bijna 50 procent. Het bedrijf van Stewart Butterfield is nu ruim 21 miljard dollar waard. Experts gingen in de eerste instantie uit van zo'n 16 à 17 miljard dollar. Slack koos voor een directe notering. Daarbij werden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar zijn bestaande aandelen voortaan op de beurs verhandelbaar. Oprichter Stewart Butterfield is daardoor nu officieel miljardair, dankzij zijn belang van 8,6 procent (1,6 miljard dollar). Medeoprichter en CTO Cal Henderson zag zijn belang van 3,3 procent 639 miljoen dollar waard worden.

2. Fastned haalt toch geen nieuw geld op bij beursgang 

In ander beursgangnieuws geeft Fastned vandaag toch geen nieuwe (certificaten van) aandelen uit. Volgens het snellaadbedrijf maken geruchten dat het kabinet de fiscale stimulering van elektrische auto's flink wil terugschroeven de markt onzeker. Fastned, dat zijn beursgang eerder al een week uitstelde, wilde met de beursgang 30 miljoen euro ophalen voor de bouw van nieuwe snellaadstations. Lichtpuntje is dat huidige certificaathouders nu niet verwateren, meldt het bedrijf optimistisch.

Update: rond 10:00 is het aandeel ruim verdubbeld van 10 naar 22 euro

3. Twee miljoen voor IT-platform ValueBlue 

IT-dienstverlener ValueBlue krijgt twee miljoen euro groeikapitaal van Newion. De acht jaar oude SaaS-dienst van Wilko Visser helpt bedrijven aan meer inzicht in hun IT-systemen en business-processen. Onder de 100 klanten zitten een aantal gemeenten, het Rijksmuseum en bouwbedrijf Heijmans. ValueBee gebruikt het geld om te groeien in de Benelux en Noord-Amerika.

4. Mantelzorger Saar aan Huis krijgt half miljoen 

Mantelzorgbedrijf Saar aan Huis heeft een half miljoen groeigeld opgehaald bij Healthy.Capital, een vorige maand door Johan van Mil (Peak Capital) gelanceerd VC-fonds (8 miljoen euro) bedoeld om innovatie in de gezondheidszorg te versnellen (een van de geldschieters is het ministerie van VWS). Saar aan Huis koppelt verzorgers aan ouderen, die daardoor langer thuis kunnen blijven wonen. Oprichter Sabine Blom van Assendelft startte het bedrijf in 2013 toen zij zelf hulp zocht voor haar schoonmoeder. Met behulp van het nieuwe groeikapitaal wil het bedrijf binnen twee jaar groeien van 25 naar 50 vestigingen. 

5. Startupbootcamp neemt startup-platform FuelUp over 

FuelUp, een platform waar corporates op abonnementsbasis meer dan 500.000 startups kunnen scouten, komt voor een onbekend bedrag in handen van Innoleaps, een zusterbedrijf van Startupbootcamp dat corporates leert werken als startups. FuelUp, dat werd opgericht door Ally Boon, Irina Marks en Chris Dijk, nam in 2013 al eens deel aan Startupbootcamp. Innoleaps integreert FuelUp als aanvulling op zijn corporate programma's. Een van de investeerders in FuelUp was Emesa-oprichter Marcel Beemsterboer.

6. En dan dit: medewerkers milieustraat verpatsen telefoons

Talloze afgedankte telefoons, computers en andere elektroncia die werden ingeleverd bij een milieustraat in Woerden blijken door twee lokale ambtenaars te zijn doorverkocht, schrijft RTL Z naar aanleiding van een rechtszaak. De gemeente werd gealarmeerd door een klacht van iemand wiens ouders werden gebeld door de koper van een van de doorverkochte telefoons. De gemeente huurde daarop een bedrijfsrechercheur in die de zwarte handel met verborgen camera's vastlegde. De twee gemeentemedewerkers (en broers) werden daarop terecht ontslagen, oordeelt een rechter in Utrecht.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 21 juni. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief

Bovenste foto: Getty Images

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl