Beurswaakhond wil Elon Musk verbannen van de beurs; Thuisbezorgd start met bedrijfslunches

Elon Musk

Ondernemersnieuws: Amerikaanse toezichthouder wil beursverbod Elon Musk, Thuisbezorgd start met bedrijfslunches en Facebook noemt kritiek WhatsApp-oprichter 'low-class'.

1. Beurswaakhond wil Elon Musk verbannen van de beurs

De Amerikaanse beurswaakhond SEC wil dat ‘beleggingsfraudeur’ Elon Musk nooit meer een beursgenoteerd bedrijf mag leiden. Dat blijkt uit een rechtszaak die de toezichthouder heeft aangespannen nadat Musk bijna twee maanden geleden tweette dat hij Tesla van de beurs wilde halen. De SEC stelt dat Musk wist dat die tweet misleidend was, of “roekeloos door dat niet te weten”. Er was geen ‘funding secured’, en Musk had überhaupt niet met investeerders overlegd, stelt de SEC. De beurs raakte wel in rep en roer, waarmee Musk het vertrouwen in de beurs geschaad zou hebben. “De celebrity-status van een ceo of zijn reputatie als technologische innovator zijn geen vrijbrief om die verantwoordelijkheden licht op te vatten.” 

2. Thuisbezorgd start met bedrijfslunches

Thuisbezorgd lanceert vandaag een nieuwe dienst waarmee bedrijven hun lunch kunnen bestellen, betalen en gratis laten bezorgen. De bezorgservice start op bedrijventerrein Schiphol Central Business District, voor de werknemers van onder meer WTC Schiphol Airport, Danone, Microsoft, Citibank, SBM Offshore en Samsung. De nieuwe strategie werd al aangekondigd toen het bedrijf van Jitse Groen afgelopen juli 10bis overnam, een Israëlische concurrent die groot werd met maaltijdbezorging voor bedrijven. Thuisbezorgd werkt op Schiphol samen met horecabedrijf Vermaat en Burger King.

3. Ruim 60 startups uit Nederland naar CES 

Startup-ambassadeur Constantijn neemt in januari meer dan 60 Nederlandse startups mee naar de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Dat onthulde een woordvoerder van de Amerikaanse conferentie donderdag tijdens CES Unveiled in de Amsterdamse Beurs van Berlage. 50 komen van StartupDelta en een aantal aanmeldingen zou CES daarnaast al zeker weten. Afgelopen editie stonden er 53 Nederlandse startups op het prestigieuze elektronica-evenement, waar Nederland sinds 2 jaar startups naartoe stuurt. Het precieze aantal is minder belangrijk dan de kwaliteit, benadrukt Constantijn tegen Sprout. “Je kan wel allerlei bedrijven naar Amerika slepen, maar vaak zijn ze er nog niet eens aan toe.” 

4. Facebook vindt kritiek WhatsApp-oprichter 'low-class'

De ontboezemingen van WhatsApp-oprichter Brian Acton over zijn 'sell-out'-periode bij Facebook leveren hem een snoeiharde reactie op vanuit Facebook. Volgens David Marcus, die eerder leiding gaf aan Facebook Messenger en nu de blockchain-divisie van Facebook aanstuurt, verschilt het verhaal van Acton "enorm van de realiteit". Marcus claimt dat er weinig bedrijven zijn waar founders zo lang, en goed ondersteund, in dienst blijven. "Ik vind het aanvallen van de mensen en het bedrijf dat jou een miljardair maakte, en die jarenlang hun uiterste best deden om je af te schermen en te faciliteren, low-class. Het is eigenlijk een compleet nieuwe definitie van low-class." 

5. Stripe 20 miljard waard

De waardering van Adyen-concurrent Stripe schiet dankzij een nieuwe investeringsronde 245 miljoen dollar in een klap van 9 naar 20 miljard dollar, precies evenveel als de beurswaardering van Adyen. De 8 jaar geleden opgerichte dienst van broers Patrick (30) en John (28) Collison schermt met steeds grotere klanten waaronder Uber, Booking.com en Spotify. Die drie partijen vermeldt Adyen overigens ook als klant klant. In Nederland maken bedrijven zoals Catawiki, Blendle, LeasePlan, Travelbird, en WeTransfer gebruik van Stripe. Het transactievolume van Stripe blijft ondertussen een goed bewaard geheim. De servers van Adyen verwerken in het eerste halfjaar 82 miljard dollar.

6. En dan dit: gluur binnen in de garage waar Google begon

Toen Google zich precies 20 jaar geleden officieel registreerde als bedrijf, moesten oprichters Larry Page en Sergey Brin op zoek naar een onderkomen. Ze belandden in de garage van Susan Wojcicki, die wel wat extra geld kon gebruiken voor haar dure Silicon Valley-huis (Wojcicki zou later Googles 16e medewerker worden en is inmiddels ceo van YouTube). De plek waar het allemaal begon is nu tot in detail nagebouwd en vereeuwigd op Google Streetview. Digitaal rondgluren in ‘Google Worldwide Headquarters’ anno 1998 doe je hieronder: 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 28 september. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl