Beyond Meat stampt fabriek in NL uit de grond; Den Haag wil gunstigere uitbetaling aandelenopties

Ondernemersnieuws: Zoeterwoude krijgt Beyond Meat-fabriek, kabinet pleit voor soepelere uitbetaling aandelenopties van startups/scaleups aan medewerkers en 25 onder de 25-dames met Project Cece naar UK.

1. Beyond Meat produceert vleesvervangers volgend jaar in Zoeterwoude

Beyond Meat bouwt in Nederland zijn eerste fabriek buiten de Verenigde Staten. Om de Europese markt beter te kunnen bedienen, opent de plantaardige vleesdisruptor in het eerste kwartaal van volgend jaar een vegafabriek in Zoeterwoude. Die wordt nota bene gebouwd door vleesgigant Zandbergen World’s Finest Meat, maar het bedrijf begon vorig jaar al met de distributie van Beyond Meat’s producten in Europa. “Aangezien de vraag naar plantaardige producten in Europa blijft groeien, zijn we erg enthousiast dat we met Beyond Meat samen kunnen werken om hun innovatieve producten buiten de Verenigde Staten te produceren”, zegt commercieel directeur Adriaan Figee.

Lees verder: Vleesdisrupter Beyond Meat bouwt in Nederland eerste fabriek buiten VS

2. Kabinet wil uitbetalen aandelenopties startups aantrekkelijker maken

Het kabinet wil het voor startups en scaleups aantrekkelijker maken hun werknemers in aandelenopties te betalen. Medewerkers worden namelijk geconfronteerd met een belastingheffing, want het is een vorm van salaris. En dat terwijl ze de aandelen op dat moment vaak nog helemaal niet kunnen verkopen en ook nog niet voldoende ander geld hebben om de belasting te kunnen betalen. “Iedereen moet belasting betalen om bij te dragen aan onze samenleving, maar we kunnen wel kijken of we dat zo slim mogelijk kunnen doen, zodat we de groei van jonge bedrijven stimuleren”, aldus staatssecretaris Menno Snel van Financiën. 

Lees verder: Kabinet beweegt eindelijk naar gunstige regeling voor werknemersopties

3. Oud-Challenger Belsimpel lanceert Engelstalige website 

Belsimpel lanceert een Engelstalige website om meer tractie achter de internationalisatie expansie te zetten. De voormalig Challenger gaf eerder al aan plannen te hebben om over de grens telefoons en abonnementen te gaan verkopen. De Groningers zien het toevoegen van Engels als een belangrijke stap in het internationalisatie-project. “Belsimpel ook in het Engels beschikbaar maken lijkt misschien een kleine eerste stap, maar het betekent dat we ons volledige platform meertalig hebben moeten maken”, legt oprichter Jeroen Doorenbos uit. “Vooral technisch was dit echt een grote klus. Doordat we dit voor elkaar hebben gekregen is het verder internationaal uitrollen van Belsimpel echt een flinke stap dichterbij.”​

4. Energiesokken-startup haalt groeigeld op

STOX Energy Sock heeft groeikapitaal opgehaald bij Slingshot Ventures. De Amsterdamse startup produceert medische-modieuze sokken waarvan de voordelen aantoonbaar bijdragen aan een betere gezondheid. De high performance-sokken bevorderen de bloedsomloop en voeren afvalstoffen sneller af vanuit de benen, waardoor je je fitter en vitaler voelt. Met de kapitaalinjectie van Slingshot Ventures, die daarmee een aanzienlijk minderheidsaandeel verwerft, wil STOX de productlijnen verbreden en het team te versterken om zo de groei te versnellen. “Bedrijven en sportbonden melden zich bij ons voor de gezondheid van hun medewerkers”, zegt ceo Wouter de Keizer. “Want gezonde werknemers zijn blije werknemers.”

5. 25 onder de 25-dames met Project Cece naar UK

Opnieuw succes voor Melissa Wijngaarden, Noor Veenhoven en Marcella Wijngaarden. Na de nominatie als 25 onder de 25 van Sprout lanceert het trio met Project Cece in de UK. Met hun startup ontwikkelden zij een zoekmachine voor duurzame kleding, waarmee ze het aanbod van inmiddels 140 duurzame webshops bundelen. Na de lancering in Nederland en Duitsland is dus nu het Verenigd Koninkrijk aan de beurt. “Britten staan bekend als fanatieke shoppers en liefhebbers van fast fashion”, aldus het trio. “Maar de publieke opinie verschuift langzaam richting ethische mode en Project Cece lanceert in de UK om dit proces te versnellen.”

6. En dan dit: Apple hacken voor een Apple-baan

Een sollicitatiebrief opstellen? No way, dacht een Australische tiener. De scholier uit Adelaide hackte vier jaar geleden succesvol Apple en wist zelfs een aantal documenten te downloaden. De jongen hoopte op deze manier een baan te krijgen bij de Amerikaanse techggigant, schrijft ABC. Hij had gehoord dat iemand in Europa een baan had gekregen door de potentiële werkgever te hacken en wilde dat ook proberen. De rechter heeft de jongen een voorwaardelijke boete opgelegd, aangezien hij sinds het hacken zijn computerskills heeft ingezet om zijn school te helpen. De hacker heeft nog geen aanbod van Apple gehad.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 29 mei. Tot vrijdag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!