Bitcoin-gekte compleet; SuitSupply scoort 300 miljoen

Bitcoin

Ondernemersnieuws: bitcoin nadert de 10.000 dollar (of is er alweer overheen), Fokke de Jong regelt geld voor SuitSupply en WeWork wil Meetup kopen.

1. Bitcoin nadert 10.000 dollar, gekte compleet

De koers van bitcoin gaat hard op de 10.000 dollar af. Vrijdag doorbrak de cryptomunt de barrière van 9000 dollar, minder dan een week nadat de 8000 dollar was geslecht. Dinsdagochtend stond de teller alweer boven de 9800 dollar, dus de 10K lijkt niet ver weg - al gaat de koersexplosie van de bitcoin wel met horten en stoten. Maar al met al drijft de koerswinst van ruim 40 procent in de afgelopen weken steeds meer kleine, grote, amateur- en professionele beleggers richting bitcoin. Hoe groot de gekte is, vertellen de oprichters van handelsplatform Bitonic in het FD. "Het lijkt wel of de wereld gek geworden is. Toen we net waren begonnen met ons bedrijf, namen we de moeite om krantenartikelen over de bitcoin aan de muur te hangen. Maar dat is echt niet meer te doen."

2. WeWork wil Meetup kopen

Werkplekkengigant WeWork aast op een overname van Meetup, de populaire tool om eventjes te organiseren. Crunchbasenews heeft opgepikt dat oprichter Scott Heiferman op een interne meeting de deal heeft aangekondigd. Met een marktwaarde van 20 miljard kan Wework zich in elk geval makkelijk de overname van het New Yorkse Meetup veroorloven. Beide scaleups weigeren helaas commentaar. Meetup heeft 35 miljoen leden die inmiddels 300.000 bijeenkomsten hebben georganiseerd. Of het daar veel aan verdient, valt te bezien: onlangs vroeg Heiferman zijn werknemers wie er vrijwillig zou willen vertrekken.

3. SuitSupply regelt 300 miljoen financiering en groeigeld

Fokke de Jong heeft voor SuitSupply groeikapitaal opgehaald bij NPM Capital en financiering geregeld bij een bankenconsortium. In totaal is rond de 300 miljoen euro gemoeid met de transactie. Zijn pakkenmerk zal het nieuwe kapitaal gebruiken om de bestaande schuld (van rond de 95 miljoen euro) te herfinancieren maar ook voor verdere internationale expansie, investeringen in technologie en het vernieuwen van de Nederlandse winkels. Tegen Sprout zegt De Jong: “Wat je straks zult zien is dat je thuis al kan bepalen wat er straks voor je in de paskamer klaar hangt."
Lees waar SuitSupply het geld voor nodig heeft: ‘Van twee naar vier winkels gaan, is het moeilijkst’

4. Zonnebrillen.com verkocht aan Pearle-moeder

Mischa Tan en Rogier van Willigen hebben hun webwinkel Zonnebrillen.com verkocht aan GrandVision, het moederconcern van brillenboeren Pearle, EyeWish en GrandOptical. De overname is al op 1 december van kracht, wat de koper betaalt om zijn online aanbod aan te vullen, is niet bekendgemaakt. Volgens Tan, die met Zonnebrillen.com in november een FD Gazellen Award won dankzij de snelle groei van zijn bedrijf, is er veel synergie met GrandVision. De ondernemers hebben na het afstoten van hun brillensite ook nog Cadeau.nl en Horloge.com in portefeuille.

5. Thais arrestatiebevel tegen Brunel-oprichter Jan Brand

Een Thaise rechtbank wil dat Brunel-oprichter Jan Brand wordt opgepakt, omdat hij niet op zitting is verschenen bij een rechtszaak over een vakantievilla. Daarvoor was Brand als verdachte opgeroepen. Volgens het FD is daarom nu een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de uitzendmiljonair. Brand zou opdracht hebben gegeven voor een inbraak in een vakantievilla op een Thais golfresort. Ook zou hij een vonnis hebben geschonden over het opheffen van een beslag op dat vakantiehuis. Brand was directeur en is grootaandeelhouder van het vakantiecomplex. Brand wilde tegen de krant niet reageren. Eerder benadrukte hij geen directeur te zijn van het betreffende golfresort. Overigens is het arrestatiebevel Thais: alleen als Brand voet zet op Thaise bodem, moet hij vrezen voor arrestatie.

6. En dan dit: oprichter David Karp houdt het voor gezien bij Tumblr

Pijnlijk. Zelfs David Karp vindt er niks meer aan bij Tumblr: hij vertrekt eind dit jaar, elf jaar nadat hij de social mediasite begon. Tumblr is in de VS populairder dan in Europa maar werd lang in het rijtje Facebook, Twitter en Pinterest genoemd als next big thing. Inmiddels bevat het 380 miljoen blogs en 155 miljard posts, maar de muziek is er duidelijk uit. Yahoo kocht in 2013 Tumblr voor 1,1 miljard dollar, maar heeft er sindsdien stevig op af moeten schrijven. Op zijn beurt is Yahoo inmiddels in handen van Verizon, dat het een tweede bestaan geeft onder de naam Oath. Karp zelf zegt in zijn afscheidsmailtje niets over de deplorabele staat waarin zijn bedrijf verkeert. Wel dat hij nog steeds vol hoop is voor de toekomst en de impact die Tumblr kan hebben.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 28 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!