'Bitcoin lijkt te veel op gamen'; oud-topman Fox-IT controleur aftapwet

Ondernemersnieuws: AFM-voorzitter waarschuwt voor cryptomunten, Fastned krijgt weer 'nee' te horen om alleenrecht laadpalen en Ronald Prins (oud-Fox-IT) wordt controleur aftapwet.

1. AFM-voorzitter waarschuwt: 'Bitcoin begint op gamen te lijken'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kijkt met argusogen naar riskante online beleggingen, zoals de bitcoin. De financiële waakhond kan geen verbod opleggen omdat crypomunten geen officiële belegging zijn, maar als het aan AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven ligt moet dat snel veranderen. "Door extreem lage spaarrente zijn mensen gevoeliger geworden voor beleggingen waarbij wordt geschermd met hoge rendementen", zegt ze tegen de Volkskrant. "Ze onderschatten de risico's daarvan en we zien een gigantische fear of missing out. Hierdoor begint financieel beleggen op gokken en gamen te lijken."

2. Opnieuw tegenslag Fastned in rechtszaal

Fastned heeft van de rechter opnieuw ongelijk gekregen in een kort geding waarin het bezwaar maakte tegen het plaatsen van opladers door uitbaters van benzinestations langs de snelwegen. De zaak ging erover of een benzinestation naast benzine ook stroom mag verkopen op dezelfde verzorgingsplaats waar reeds een laadstation is of komt. "Het lijkt wel Animal Farm van George Orwell", foetert oprichter Michiel Langezaal. "All animals are equal, but some animals are more equal than others. Oliemaatschappijen worden door ministers behandeld alsof ze een 'status aparte' hebben en de rechter oordeelt dat dit geoorloofd is..."

3. Alphabet tuigt nieuw bedrijf op voor digitale beveiliging

Alphabet, bekend als moederbedrijf van Google, start een nieuw bedrijf dat zich puur richt op digitale beveiliging. Met Chronicle wil het Amerikaanse bedrijf diensten aanbieden waarbij het andere ondernemingen beschermt tegen online aanvallen. Het nieuwbakken bedrijf is tweeledig; een van de afdelingen houdt zich bezig met het in kaart brengen en analyseren van digitale dreigingen, het andere deel beheert de virusdatabank VirusTotal. Chronicle is afkomstig uit X, de afdeling van Alphabet waarin het bedrijf experimentele nieuwe bedrijven start. Het bedrijf werd officieel opgericht in februari 2016 en is nu 'afgestudeerd'.

4. Airbnb groeit in Nederland, vooral buiten Randstad

Wat hebben Valkenburg (Limburg), Scharendijke (Zeeland), Augustinusga (Friesland) en Tynaarlo (Drenthe) met elkaar gemeen? Deze plaatsen kenden de grootste groei qua Airbnb-bezoekers over het afgelopen jaar. Hoewel Amsterdam met 800.000 Airbnb'ers nog altijd het grootste aandeel leverde, zit de snelle groei volgens het platform voornamelijk in de regio. Er verbleven in totaal 1,7 miljoen mensen uit binnen- en buitenland in Nederlandse huizen of kamers die via Airbnb verhuurd worden; in 2016 waren dat er nog 1,4 miljoenen. Ook het aantal accommodaties nam weer toe, van 31.000 (2016) naar 36.000 in 2017.

5. Startup TryLikes in zee met AH

TryLikes gaat voor honderden AH-filialen meetstations leveren die de klanttevredenheid in kaart brengen. De Amsterdamse startup levert real-time beoordelingssystemen waarmee retailers onmiddellijk zien hoe klanten de  winkel ervaren. Zijn de groenten en het fruit vers? Worden klanten snel en vriendelijk geholpen? En hoe wordt de wachttijd bij de kassa ervaren? De meetstations hebben telkens één vraag en één keuze-optie: duim omhoog of duim omlaag. "Precies zoals mensen op Facebook gewend zijn om te doen", aldus mede-oprichter Janneke van den Heuvel. "Dat maakt deze manier van feedback geven heel laagdrempelig."

6. En dan dit: Ronald Prins for controleur aftapwet

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de voordracht van voormalig Fox-IT-directeur Ronald Prins als deskundig lid van de toetsingscommissie voor de zogenoemde aftapwet. Prins gaat deel uitmaken van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden, die de inzet van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gaat controleren. De benoeming is opmerkelijk, aangezien Prins tot begin dit jaar topman van Fox-IT was, het bedrijf dat onder andere verantwoordelijk was voor de beveiliging van informatie van de AIVD en MIVD. Die twee instanties moeten straks bij Prins aankloppen voor toestemming om af te tappen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 25 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!