BlaBlaCar daagt FlixBus uit; duurste hotelkamer kost 100.000 dollar per nacht

BlaBlaBus

Ondernemersnieuws: BlaBlaCar opent jacht op uitdager FlixBus, SpaceX zet grote stap naar bemande ruimtevaart en Damien Hirst-hotelkamer kost 100.000 dollar per nacht. 

1. BlaBlaCar daagt FlixBus uit

De Franse autodeeldienst BlaBlaCar lanceert dit jaar busdiensten in Nederland, België en Duitsland. Dat verklapt medeoprichter Nicolas Brusson aan de Duitse krant Handelsblatt. Met ‘BlaBlaBus’ moeten voor het einde van dit jaar zestig steden met elkaar worden verbonden. Daarmee gaat de Franse scaleup de stijd aan met Duitse ov-uitdager FlixBus. Om de vaste kosten te drukken huurt BlaBlaBus, net als FlixBus, bussen van andere bedrijven. BlaBlaCar stortte zich vorig jaar op de busmarkt met de overname van Ouibus, een dochter van spoorbedrijf SNCF. Ouibus, dat later dit jaar omgedoopt wordt tot BlaBlaBus, rijdt vanaf Amsterdam en Rotterdam al naar tientallen bestemmingen in Frankrijk en Spanje. 

2. SpaceX bijna klaar voor bemande vlucht

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft voor het eerst een Crew Dragon-capsule gekoppeld aan het ruimtestation ISS. Als ‘bemanning’ vervoerde de testcapsule de met sensoren volgehangen dummy Ripley, een pop vernoemd naar de hoofdpersoon in de Alien-films. De Crew Dragon keert vrijdag terug naar de aarde. SpaceX brengt al sinds 2012 voorraden naar het ISS, de eerste bemande (test)vlucht staat gepland voor de zomer. Dat is rond dezelfde tijd dat de eerste bemande vlucht gepland staat van de Starliner van Boeing, het andere bedrijf dat in opdracht van de NASA bemanningsleden naar het ISS moet brengen.  

3. Sporters en artiesten eisen ‘eerlijk’ belastingsysteem

Nederlandse sporters en artiesten willen voortaan nog maar in één land belasting betalen. Die oproep deden sportkoepel NOC*NSF en belangenorganisaties voor artiesten en muzikanten zondag in het Radio1-programma Reporter Radio. De organisaties vinden de huidige belastingregels oneerlijk, omdat het vaak niet lukt om afdrachten in het buitenland te verrekenen met de Nederlandse Belastingdienst. Daardoor betalen sporters en artiesten vaak dubbele belastingen. DJ’s zouden hierdoor soms honderdduizenden euro’s per jaar verliezen, stelt belangenbehartiger Dutch DJ Foundation.

4. Miljoen euro voor groene startups

Duurzame startups kunnen zich weer inschrijven voor de Postcode Loterij Green Challenge, een groene ondernemerswedstrijd waarbij in totaal 1 miljoen euro wordt verdeeld. Net als voorgaande jaren neemt de winnaar 500.000 euro mee naar huis, strijkt de runner-up 200.000 euro op en winnen de drie overige finalisten winnen ieder 100.000 euro. Groene ondernemers kunnen hun businessplan tot en met 1 mei insturen. Tijdens de finale op 13 oktober wordt bekend wie de opvolger wordt van de winnaar van vorig jaar, The Great Bubble Barrier.

5. Lyft verbrandt 911 miljoen dollar

Taxidienst Lyft leed vorig jaar 911 miljoen dollar verlies, mede dankzij een prijzenoorlog met Uber. Dat blijkt uit documenten die de dienst van Logan Green en John Zimmer heeft ingeleverd bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, ter voorbereiding op een beursgang in – naar verluidt – maart. De omzet verdubbelde ten opzichte van 2017 naar 2,2 miljard dollar. In totaal leed de taxidienst 3 miljard dollar verlies sinds de start in 2012, terwijl er ruim 5 miljard dollar werd opgehaald aan groeikapitaal. De dienst heeft in de Verenigde Staten nu een marktaandeel van 39 procent. Vorig jaar vervoerden bijna 2 miljoen Lyft-chauffeurs ruim 30 miljoen passagiers in driehonderd steden.

6. En dan dit: duurste hotelkamer is Damien Hirst-walhalla

‘s Werelds duurste hotelkamer vind je sinds deze week in Las Vegas, waar je jezelf voor 200.000 dollar per twee nachten kunt onderdompelen in de wereld van Damien – diamantenschedel – Hirst. De twee verdiepingen tellende Empathy Suite in het Palms Casino Resort is van top tot teen voorzien van oude en nieuwe werken van de Britse kunstenaar, waaronder zijn specialiteit: opgezette haaien die drijven in formaldehyde. Deze 836 vierkante meter grote sky villa, met zwembad op het terras, heeft plek voor in totaal 52 gasten:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 4 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl