Blendle koopt abonnementen-app; Uber-concurrent haalt half miljard op

Maanlanding

Ondernemersnieuws: Blendle koopt de concurrerende app Paper van de Persgroep, MiniBrew open voor bestellingen en Uber-concurrent haalt half miljard op.

1. Blendle neemt app Persgroep over

Voor een onbekend bedrag neemt 'digitale kiosk' Blendle de app 'Paper' over van de Persgroep, meldt de Volkskrant vandaag. Paper werd vorig jaar gelanceerd door voormalig hoofdredacteur van Het Parool Barbara Beukering. Voor 6 euro per maand krijgen abonnees van Paper dagelijks vijftien artikelen uit de titels van de Persgroep op hun telefoon. "Paper is niet verkocht uit armoede", zegt Van Beukerink. "Ik denk dat de mannen van Blendle een succes van Paper zullen weten te maken." De app wordt niet in Blendle geïntegreerd maar als losstaande app behouden. 

2. BrewDog goes USA

De mannen van BrewDog, de Britse speciaalbierbrouwers die eerder al aandelen van hun bedrijf verkochten aan 46.000 bierliefhebbers in Europa, gaan naar Amerika. Ze zijn al vier jaar op rij het snelst groeiende voedsel- en drankbedrijf van het Verenigd Koninkrijk en de grootste speciaalbierbrouwer van Europa. Er werken 600 mensen en het bedrijf exporteert naar 55 landen. Amerikanen kunnen voor 47,50 dollar een aandeel kopen. BrewDog hoopt op die manier 50 miljoen dollar op te halen. 

3. Eerste commerciële bedrijf mag naar de maan

Moon Express is het eerste commerciële bedrijf dat een missie naar de maan mag sturen. Alleen supermachten, namelijk de VS, de Sovjet Unie en China, deden dat eerder. Het bedrijf kreeg afgelopen week toestemming van de Amerikaanse overheid om in 2017 een onbemand ruimtevaartuig naar de maan te sturen. "Dit is een mijlpaal", zegt mede-oprichter en CEO Bob Richards in een persbericht. "We zijn nu vrij om de Aarde's achtste continent, de maan, te ontdekken. ... De recente ontdekking van water op de maan is een economische game changer voor de toekomst van de mensheid. Water is de olie van het zonnestelsel, en de maan is een benzinepomp in het heelal geworden."

4. Uber-concurrent Go-Jek haalt half miljard op

Het Indonesische Go-Jek heeft 550 miljoen dollar opgehaald in een nieuwe investeringsronde. Het bedrijf hintte volgens Techcrunch ook naar uitbreiding in Zuidoost-Azië. Go-Jek is een immens populaire app in Indonesië waarmee je een ritje op achterop een scooter boekt - vergelijkbaar met Uber, dat eerder deze week bekend maakte de Chinese activiteiten te verkopen aan concurrent Didi. Met de enorme verkeersopstoppingen in veel Indonesische steden is Go-Jek een uitkomst voor wie niet uren in de file wil staan. Go-Jek-chauffeurs werken daarnaast ook als bezorgers voor Go-Food, de bezorgservice van Go-Jek. Uber doet hetzelfde met UberEATS in 24 steden wereldwijd, waaronder San Francisco, New York, Parijs en Londen.

5. MiniBrew nu online te bestellen 

Vanaf deze week zijn de doe-het-zelf bierbrouwapparaten van MiniBrew (Sprout-startup van het jaar) online te bestellen. Hoewel het product nog volop getest wordt, garanderen oprichters Bart van de Kooij en Olivier van Oord dat als je 'm nu bestelt, het apparaat in het voorjaar van 2017 in je keuken staat. Het apparaat kost nu nog 1950 euro, niet bepaald een koopje. "Maar dat was de eerste magnetron ook niet”, zei Jordy Prinsen van MiniBrew tegen Emerce.

Het brouwproces van de MiniBrew gaat 3,5 uur duren (gevolgd door een weekje rijpen). Een biertje, helemaal naar eigen smaak want bij MiniBrew bestel je een brouwpakket afgesteld op je eigen smaakprofiel, zal ook fors in prijs omlaag gaan. Het bedrijf streeft naar 3 euro per liter. 

6. En dan dit: op je mobieltje kijken onmogelijk in deze bar

Wie in The Gin Tub in het Engelse Hove (East Sussex) een biertje of een cocktail gaat drinken, kan zijn telefoon lekker thuis laten. De eigenaar van de bar heeft in alle muren en plafonds metalen platen aangebracht, zodat er geen telefoonontvangst is. "Ik wil dat mensen weer genieten van het uitgaan", zegt eigenaar Steve Tyler van The Gin Tub in Brighton tegen de BBC. "Als je afspraak naar de wc gaat, zorgt de mobiele telefoon ervoor dat je geen gesprek meer aanknoopt met iemand anders." Overigens is bellen in het café nog wel mogelijk. Op elke tafel staat een telefoon met draaischijf waarmee je naar de bar of naar een andere tafel kunt bellen.

7. Quote van de dag:

Do Hard Things Quote du Jour

Tot zover de Sprout update van 5 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Eva Schram (1988) woont en werkt in San Francisco (VS) en schrijft over technologie en innovatie voor verschillende Nederlandse en Belgische media.