Blokker haalt Chinese budgetwinkel naar NL; Babywatcher krijgt groeigeld

Ondernemersnieuws: Blokker-man haalt Chinese budgetwinkel naar Nederland, miljoen voor thuis-echo’s van Babywatcher en Elon Musk gaat uit zijn dak (not) met VW-baas.

1. Blokker-man haalt Chinese ‘Hema-bangmaker’ naar Nederland

Blokker-eigenaar Michiel Witteveen heeft de rechten gekocht om in Nederland budgetwinkels van het Chinese Miniso te openen, zegt hij tegen het Financieele Dagblad. Hij krijgt het nog druk, want in september kocht hij speelgoedketen Intertoys nog terug, nadat Blokker het in 2017 juist van de hand had gedaan. Witteveen omschrijft Miniso als een warenhuis met het design van het Japanse Muji, de prijzen van Action en de potentie om 'Hema bang te maken'. Miniso heeft een omzet van 9 miljard dollar en 4800 winkels in 86 landen. De keten verkoopt vrijwel alleen producten onder de 5 euro. Voor Nederland mikt Witteveen op zaken in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Daarna is het doel vijftig vestigingen.

2. Miljoen voor de thuisecho’s van Babywatcher

Raymond Bergs heeft 1 miljoen aan groeigeld opgehaald voor Babywatcher, het Maastrichtse bedrijf waarmee hij echo-apparaten verhuurt aan aanstaande ouders. Het geld komt van de bestaande regionale investeerders Liof en het Limburgs Business Development Fonds en nieuwkomer KIKK Capital en is nodig om de groei in Europa aan te jagen. Babywatcher is inmiddels in 12 landen te huur, Bergs concentreert zich op Nederland, Duitsland en Frankrijk en heeft inmiddels 450.000 echo’s geserveerd.

3. Google komt ook met bankrekening

Na Apple gaat ook Google bankieren: het wil in de VS een bankrekening en andere financiële diensten aanbieden aan consumenten. Onder de projectnaam Cache werkt het daarvoor nauw samen met banken en kredietinstellingen. Het is de bedoeling dat die de transacties afhandelen, terwijl Google mooi kan meekijken naar de financiële handel en wandel van gebruikers. Een bankpartner als Citigroup hoopt via het merk Google nieuwe, jonge klanten binnen te trekken.

4. AR-unicorn Magic Leap doet het met Spotify

AR-startup Magic Leap heeft een nieuwe toepassing gevonden voor zijn headset: Spotify. De muziek-app krijgt een driedimensionaal jasje van de gehypte AR-specialist, die inmiddels 2,6 miljard dollar heeft opgehaald, en is gevoelig voor de ruimte waarin je je begeeft: je kunt nummers ‘vastprikken’ op je favoriete plekken. ‘Spatial computing’ is de naam voor dergelijke trucs, en de makers zijn ervan overtuigd dat we meer van dergelijke toepassingen zullen gaan zien.  

5. Tik op bil niet overal reden voor ontslag op staande voet

Een online designer die door een e-commercebedrijf op staande voet werd ontslagen wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag krijgt 4000 euro schadevergoeding. De Amsterdamse kantonrechter vindt het ontslag onterecht, omdat bij het bedrijf ‘losse omgangsvormen’ golden, wat de onderneming volgens hem mede-verantwoordelijk maakt, 'als een medewerker binnen die informele setting het zicht op de grens tussen werk en privé uit het oog verliest'. Verwijtbaar was zijn gedrag (ongewenste aanrakingen en seksueel getinte opmerkingen) wel, maar in dit verband onvoldoende voor ontslag op staande voet.

6 . Duurzame thee, inkt en shampoo winnen ASN Wereldprijs

Biologische kruidenthee van Nederlandse bodem (Ptthee), milieuvriendelijke inkt van koffieprut (CaffeInk) en afbreekbare shampoocapsules (Twenty), deze duurzame startups hebben woensdag de ASN Bank Wereldprijs gewonnen. De eerste prijs van 25K en de publieksprijs van 5K gingen naar Ptthee van Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen.

7. En dan dit: Elon Musk heeft het leuk met chef van Vee Dub

Elon Musk gaat zijn Tesla’s produceren in ‘het hol van de leeuw’. Via Twitter liet hij alvast laten weten dat de vierde Gigafactory van Tesla in de buurt van Berlijn komt, en daar de Model Y gaat maken, de crossover op basis van de Model 3. Op dezelfde dag haalde Musk ook nog even een prijsje op in Duitsland: das Goldene Lenkrad, toegekend aan de Model 3. VW-baas Herbert Diess werd samen met hem op het podium gehesen voor een ongemakkelijk onderonsje. Waar de twee autobazen het over hebben als ze elkaar spreken? ‘We hang out like rock stars, it’s crazy.’

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 14 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.