Bloomon krijgt Rabo als investeerder; Facebook zet in op... privacy?

Bloomon

Ondernemersnieuws: Rabobank stapt in Bloomon, Mark Zuckerberg zet in op privacy en 40 procent van alle AI-startups blijkt fake.

1. Rabobank gaat boeketjes disrupten met Bloomon

Disrupter van de bloemenmarkt Bloomon heeft een investering van 7,5 miljoen euro aangetrokken bij de Rabobank. Dat vertelde mede-oprichter Patrick Hurenkamp woensdag tegen BNR. 'Investeerders geloven in ons verhaal, nu hebben we ook het vertrouwen van een grote bank die bekend staat om de agrisector.’ Volgens Hurenkamp is ook Rabobank op zoek naar vernieuwing in de bloemensector en omarmt de bank daarom Bloomon. 'We kregen het vertrouwen van de CEO, Wiebe Draijer belde ons om te zeggen dat ze heel graag in het bedrijf investeerden.' 'De lening is dan ook niet zozeer bestemd voor verdere groei, maar vooral ook als investering in het platform waarin Bloomon samenwerkt met kwekers. 

Lees meer over Bloomon in bookazine Disrupt

2. Videochat-startup 24sessions haalt miljoen op

24sessions, de startup waarmee Ruger Teunissen en Konstantin Goncharuk videoconferencing supermakkelijk willen maken, heeft een miljoen euro opgehaald bij de Nederlandse venture capitalist Capital Mills om de internationale groei te versnellen. De technologie van 24sessions was aanvankelijk bedoeld om een marktplaats voor experts op te zetten, maar bleek nog beter aan te slaan voor klantcontact: grote banken als Rabobank, Argenta en Aegon houden nu videogesprekken via het platform met klanten, die daarvoor niets hoeven te downloaden

3. Zuckerberg wil geld verdienen met... privacy?

Yeah right: Facebook-oprichter Mark Zuckerberg gelooft dat ‘privacy-gerichte platforms belangrijker worden dan open platforms’ en verlegt daarom de koers van Facebook, schrijft hij in een blog. Opmerkelijk, voor een bedrijf dat op zijn minst slordig omspringt met de privacy van gebruikers. Maar Zuckerberg bedoelt dat Facebook zich stort op de integratie van Whatsapp, Messenger en Instagram. “Het een-op-een versturen van berichten, korte verhalen en kleine groepen zijn verreweg de snelst groeiende gebieden van online communicatie. Veel mensen hebben de voorkeur voor de intimiteit die hoort bij een-op-een communiceren, of met slechts een paar vrienden.” Hoe Facebook geld gaat verdienen aan die veilige en intieme toekomst, heeft Zuckerberg nog niet helemaal scherp.

4. Amsterdam stelt Airbnb ultimatum

Airbnb, Booking.com en Expedia krijgen van Amsterdam nog tot het eind van de maand om te beloven dat ze de strengere regels voor online vakantieverhuur zullen naleven. Zo niet, dan dreigt wethouder Wonen Laurens Ivens met juridische stappen. Dat antwoordde de wethouder woensdag op vragen uit de gemeenteraad, die benieuwd was hoe het verder moet nu de gesprekken tussen Amsterdam en de platforms zijn stukgelopen. Ivens hoopt dat een landelijke registratieplicht op termijn helpt de illegale verhuur in te dammen.

5. Tesla lanceert supersnelle supercharger van 250 kW

Tesla heeft een nieuwe supercharger gelanceerd die twee keer zo snel laadt als zijn voorgangers. Het laadmonster pompt met 250kW elke 5 minuten voor 75 mijl aan rijplezier in een Tesla zegt de leverancier, die de eerste ‘V3’ turbolaadpaal opent voor een beperkt aantal klanten. Tesla belooft dat de V3 eind dit jaar ook landt in Europa, waar Teslarijders het nog moeten doen met 120 kW aan laadsnelheid. Het Nederlandse Fastned rolt op dit moment overigens chargers uit die 175 kW aankunnen, maar belooft een upgrade naar 350 kW.    

6. En dan dit: 40% van de AI-startups is #fake

Roep dat je Artificial Intelligence (AI) inzet, en je hebt de aandacht van investeerders. Dat startups inhaken op de hype en zichzelf iets te snel uitroepen tot AI, bewijst een onderzoek naar de technologie en de business eromheen van de Britse vc-investeerder MMC. Die telde in Europa 2830 startups die AI claimen in te zetten in hun business, maar slechts 1600 daarvan kunnen die claim echt waarmaken. Dat betekent dat 40 procent bluft. 103 van de échte AI’ers zijn overigens Nederlands, blijkt uit het echt lezenswaardige rapport.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 7 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.